Saturday, October 29, 2011

429. Thunder! Thunder! ThunderKeeetttt

'eh.. tapi Ima bukan dah tunang dah ker?'
'daahh, tapi tak jaddiiiii' dengan suara manja
macam frust dihiasi dengan bibir muncung macam
nak sedut siput sedut jer dia menjawab.
'lah kenapa plak?' Pocket ni kalau pasal orang
tak jadi ker.. pasal putus ngan BF ker,
memang lah ada lektrik sikit,
asyik nak tahuuuu jer..
macam pompuan kan :)
'entah lah, betunang 2 tahun pun
tapi dia macam tak nak usaha pun
nak bagi jadi, duit tak terkumpul pun.
nak kata gaduh selalu pun tak jugak
tapi terasa macam dah takleh teruskan
jer ngan dia, dia macam tak der
wawasan jer, tak der usaha'
tanpa bertentang mata dia explain.
sedih agak nya, terkilan agaknya..


jadi begitulah pocketeers,
syndrom tunangan orang.
bila dah tunang tu si abang terasa
macam dah booking si adik ni,
terus tak der usaha dah,
nak takutkan tekanan dari family?
kalau cik abang yang muda iyer lah,
Maybe Cik Abang tu takutkan mak bapak lagi,
kalau CikAbang nyer tu dah 35..
saper nak kacau kacau lagi?
perli perli masa makan nasik
gitu gitu jer laa kan..
Family banyak bunyik sangat?
Dia tak balik terus umah mak bapak..
laagi senang.
(pocket ada real life contoh,
tunang sampai 6 tahun.. tak kawin kawin,
tak der wit? dok gi jalan jalan sampai
bankok singapore tawau kemunting dah..)


so.. acaner nak wat? cik adik sekalian..
mari kita wat standard dimasa depan untuk
bertunang, tunangan kilat jer semua.
masa masuk meminang tu,
kad jemputan kenduri dah siap,
'Err mintak sila yer.. 14hb depan'
catering dah booking dah,
Tarikh pun dah tetap!! :)
baru la tak jadi kes macam diatas.
buang masa si pompuan jer, kesiaaan mereka
CEO selkom nak masuk meminang pun tak leh,
pasal orang kampung dok warning..
'tunangan orang tuuuu' walhal
tunggu dua tiga tahun tak jadi gak pon..


wahai cik adik sekalian.
tak rasa rugi ker?
sila bertunang kilat okeh :)
laki nak kumpul duit selepas tunang?
tak der nyer.. 2 out of 10 maybe ?
tapi kalau syarat nyer..
'tak der wit,tak der la tunang'
so anyone buleh antar tepak sirih
dan lepas akad buleh masuk dlm 'THE LIST'
of mereka yang buleh 'GOROGORO' atas tilam
Cik Adik.
(Gorogoro adalah perkataan jepun
untuk golek golek malas okeh!!
jangan pikir benda lain)


sure CikAbang panic.
Citibank punyer personal loan berapa peratus yer?
RM30K kalu 10 tahun, berapa ringgit sebulan tuu?

24 comments:

hani said...

sedang bertunang sudah delapan bulan.mmbaca entri ini buat saya sedikit sedikit takut takut. wuahaha... dush dush!!

Akue Achik said...

horayy!!saya tak termasuk dalam list..haha

Aemy Shamy said...

just like my sister...almost 8 years dia tunang ngan ex dia..then she ended up marrying someone else, which is a whole lot better then her ex tunang. then i know there's keburukan kalau tunang lama2..that's why we need to be committed in relationship kan ;)

una berry said...

betul2
tunang paling lama setahun la
kalau lebih2 tu memang macam tak ready je nak kawen
huhu

kajaharuna said...

taknak tunang.. terus kawin.. haha

Mya said...

bertunang ni sgt mcabar. adalah lbh baik btunang kejap je, then terus kawin. atau kawin terus. untuk elakkan perkara tak diingini:)

Syahirah Suhaili said...

gorogoro..mcm bunyi kropok boroboro je..hehe..org cakap masa bertunang,darah kita manis,jd xbaik tunang lma2..byk dugaan..nanti adiela nak suroh mak je carikan jodoh,terus kawen..kahkah

echaRierie said...

ok..lepas ni nk tunang kejap je la then trus kawen..haha..

pocket lak ble nak kawen ? ngeeee

HEMY said...

aku nye citer lain..aku bertunang sbb aku nk push diri aku cari duit dan kawin...

kalau tak maybe aku tak kawin2 lagi..sbb mmg takkan cukup duit..ahahaha

Dayana Nasir said...

tunang kilat? cayalah. macam tu baru boleh betul betul percaya yang laki tu bersungguh nakkan perempuan tu.

Dayana Nasir said...

tunang kilat? cayalah. macam tu baru boleh betul betul percaya yang laki tu bersungguh nakkan perempuan tu.

dhiera said...

kena beri komitmen yg sepenuhnya dlm hubungan. bila dah betul2 bersedia baru tunang dan pilih tarikh untuk nikah terus

Ayaq said...

I agree with dhiera. Kalau boleh, bertunang tu biar terus akan jadi kahwin. Tapi kalau bertunang tu pastu jalan nak ke alam perkahwinan macam malap2 jer, please don't waste my time any longer lah kot?

Ima gorogoro shiteru. Honmayade. (tapi bosan gila la pulak)

anamizu said...

daku belum menjadi tunangan orang.
daku takot untuk ke arah itu.
takot jadi sebegitu.
semoga TUNANG ku kelak segera
KILAT kan majlis walimatulurusku :P




luv,
cik ana

~SaL IjOu~ said...

uhuh..mcm2 cite pasal kes tunang2 ni eh~amek buat pengajaran~

Fatin Mraz said...

dulu bertunang 5 bulan jerr..

5 bulan tu pun dugaan byk woo..
so, jgn lama-lama.. =]

amik isah ima tuh jadi pengajaran..

Fatin Mraz said...

nway, alang2 dah sampai umah pocket nih.. jemput ke rumah..
meh tgk ada tak nama pocket naik! hehee

Cik Qemm said...

err takot. hopefully cite ni mcm ni satu dlm seribu. lelaki zmn skang kan bijak2, rajin2, penyayang, dan sume2 lah. hikhik kena puji lebih2 sket baru ade motivasi nak ke hadapan :P

Pocket said...

Hani,
tak per,
kalau sidia lelaki yg buleh diharap,
pastinya dia akan buat timing plan
untuk bila harinya :D

Achik,
kamu tak termasuk dalam list pasal kamu dah

kawin? ohh!! ngan muka terkejut pocket menekup

tangan ke mulut.

Aemy,
kan. rugi kan..
masa lapan tahun tu kalau ada orang lain

bekenan pun tak leh nak masuk jarum.
almaklumlah kan ker tunangan orang^^

Una,
Kan, theoritically gitu.
tapi banyak gak yang simpan lama lama :D

Kak Kaja,
heheh, good for u,
tunang pagi, akad nikah petang,
besok bersanding :D

Mya,
tp kawin terus,
orang kata macam macam plak.
tunang cepat sangat pun give a bad impression

kan:)

Syahirah,
kopok boroboro?
pocket maca pernah dgr :D

memang banyak dugaan,
kita jer yg dok buat bagi sensitive sangat.
heheh.. (Sajer je nak cari pasal^^)

Echa,
umph! tunang kejap kejap jer..

HEMY,
ko memang orang yg berdedikasi :D
heheh

DayanaNasir,
dah duit dah terkmpul,
nak kena lah gunakan ke jalan yang baik kan :)
so why not kawin? gitu gitu

Dhiera,
itu la masaalahnya,
bila nak bersedia tu?

Ayaq,
so masa propose tu,
fix siap siap,
'will u marry me?'
'oh yes i will'
'thanks, so when can we tunang?'
'when can u get the money?'
'in about a year?'
'then we'll tunang in about a year'
gitu gitu :)

Anamizu,
umph!!
kilat kan secepat mungkin. :)

SalIjou,
buat teladan..

FatinMraz,
5 bulan pun ada dugaan?
macam macam kan :)
tp tak per, dah pun anak sorang :)

wah! turquoise !!
pocket kena usaha lagi heheheh

Qemmal,
iyer lah tu :) heheh

Ayaq said...

Ye betul. Itu la tujuan bertunang. For me at least. Kalau setakat nak try tengok compatible ker tak, baik kapel saja. Tak payah bertunang.

Hanie_Dew said...

wah nak ambik personal loan nak kawin.

aku ngan hubby 5 tahun kawan tem tu jgk kumpul duit masgig. even masa tu tak pasti lg kawin tp tak rugi la masing masing pun nyimpan.

dan skrg mmg tak rugi sbb dah kawin. pun. teeheeheehee..

Hanie_Dew said...

oh ya lupe plak. kitorg tunang 2 jam sebelum nikah. jimat dan tanpa was was nak tunang lama lama. unsecure rasanya.

Dhiya Fariza said...

Scary pulak entry pocket yg ni. Buat takut gila dah ni.

.diannorhayati. said...

hee. dian tak nak tunang lame lame oh. maybe a motnh or kawen terus. heee.