Tuesday, October 04, 2011

404. Mencapai Bintang

Pocketeers,
yet another story that dont have anything to do with the title.
yes i know.. its inapropriate. and its dang filthy,
but atleast i'm not putting some artist name luring u guys
to read my post but the story got nothing to do about the STAR.
'Que behind vanessa hudgens at Universal studio singapore. hoyeah baby!'
It was the 70s, i was in my standard 6.
Its another 4 month to UPSR and the teacher was handing out
our Karangan Bahasa Melayu result paper. Back then we dont have
anything like a report card, just a simple A or B as a mark of

evaluation on the top right of our karangan paper.
Of course, our pencil handwriting will be beautifully decorated
with red pen correcting our spelling, noktah, coma, subject
and predicate.

'Normah! C ' screaming..'Salam! D' laughing,
'sumathy! A' mentioning our grades infront of the whole class,
I knew it already that mine will be the last one as usually i am
the one with the worst result. my karangan usually wrote so badly
that the teacher usually would personally say' teruk sangat nii!!
kena baca buku melayu sikit nih' as if i'm reading english book
that much.

'ok macam biasa saya akan bacakan ayat dari karangan-contoh
untuk hari ni, saya pilih ayat ini kerana saya suka dengan perkataan
yang digunakan untuk menonjolkan lagi situasi yang dihadapi.'
And she stop to flick her papers.
'tumin berlari kearah pintu' half screaming
'dia terus membuka pintu sambil mencapai kasut sekolah nya
yang berada di atas rak dan berlari dengan kaki ayam kearah
perhentian bas, bas nombor 2 sedang berhenti di lampu merah,
bas seterusnya adalah 30 minit nanti. tumin harus menaiki bas ini,
atau dia akan lambat ke sekolah'
'eh macam kenal jer ngan nama tumin tu?' i tot,
'karangan ini dari Pocket yang tetap mendapat C kerana kesalahan
tatabahasanya, tapi saya suka dengan cara penggunaan perkataan
yang dipilih.. Mencapai! berkaki ayam!' and she explained that it was
better to use 'mencapai' rather then 'mengambil' or 'memakai kasut'
as the word shows urgency.


oh i cant even describe u guys how proud i was that day,
me being refered to in my karangan darjah nam?
what a great experience. Sampai sekarang dok ingat woo.
heheh, i bet for u guys its not that much,
but for me it was heaven :D
depan awek tu yg besh tuu:D

just another piece of memory in this
small thumbdrive stuck inwards from
my left ear.
till next time pocketeers :D

Pocketeers, sila buat ayat dari perkataan 'Mencapai' ^^

22 comments:

Titisan Hujan said...

agak mencapai kebolehan dak darjah nam nie.ehehehe...


bila buat essay ni mesti A kn?

Saiazuan said...

argh.. aku x gemar tul pat sebut nama ni.. huhu guess what, kt U ni pn ada lect yg praktikkan.. ~_~

Anisa Hang Tuah said...

hai awak.cantik ketupat kat tepi tu

Hakunamatata said...

haha memang cool...

Asyila Zainuddin said...

tak termencapai akalku nk tulis karangan gitu mase darjah 6.. hahahaha..

Fatin Mraz said...

menarik ajer cerita dalam cerita tu pocket.

pandai yer, darjah nam dah show off kat aweks nih~

Bashtiah said...

Cool, awal2 dah pandai guna 'mencapai', creative writer! ;) Anyway I'm not surprised pun, it shows in your blog already :D

littledolphin said...

wah terharunya bila jadi karangan contoh! :D

budakijaupendek said...

dulu berangan nak jadi macam tu gak.
tp sygnye TAK MENJADI pun!
haha

Mya said...

sambil baca sambil "mencapai" coklat buat kudapan =p

rozeeta rashid said...

wahh pelajar contoh! hehe

tak suka bila sebut2 nama ni. tambah2 kalau ikut markah dari tinggi ke rendah. kat U dulu ada lecturer macam tu. tapi nasib la ramai yang dapat teruk untuk subject dia. tak la malu sangat. haha.

Pocket said...

TitisanHujan,
dah mencapai dah yek?
tajuknya 'lambat ke sekolah' jerpoonn :D

pocket dapat C.. ^^

Saiazuan,
memang memang!
pocket selalu kena,
sure orang yang paling last kena panggil.
heheheh:)

Anisa,
iyer iyer, sayer tahu,
dah abih raya dah,
nanti sayer remove ^^;

HakunaMatata,
cool yek? kekadang jer :D

Asyila,
hahaha, darjah nam dedulu poetic sikit kot,

Fatin,
cerita dalam cerita tu yang menarik yer?
nanti pocket tulis balik.
(Tu pun kalau ingat lah cerita yg pocket tulis 20tahun lepas kan)

show off? unintentionally lah!!

Bashtiah,
humm, kena step up jadi penulis novel lah plak kot kan bashtiah.. kot kot buleh masyuk sikit :D

HanaSudrajat,
zaman tu tak der nyer terharu,
bangga jer la sikit, still tak leh tunjuk kat mak sndiri jgak, pasal markah masih 'C'

BudakIjau,
tak per, idup kamu masih lagi diperingkat awal, dah sampai pertengahan idup cam pocket ni baru la tak leh nak wat aper lagi dah..heheh.
usaha okeh!

Mya,
wah!! sunggoh menunjukkan perasaan dalam perbuatan itu. :D

jauh sangat ker letak coklat tu? hujung meja? heheheh:D

Rozeeta,
kalau gitu, surely nama pocket yang paling last sekali disebut, kira sempat gi toilet lah punya la last sekali disebut :D
heheh

Dhiya Fariza said...

segera mencapai tetikus yg terletak cantik dikiri komputer riba lalu meninggalkan pesanan diruang komen ini.

dhiya! A! XD

Fara E's said...

mencapai ! ;D

*SiRibenMerah said...

kamu cuba mencapai hati saya.. tapi kamu sedar bahawa perkara mencapai hati lebih susah dari menggapai awan.. tapi, pencapaian kamu serta usaha murni kamu mmg dapat mencapai ikhlas di hati saya.. sekian..

Finaz Jaafar said...

sungguh bosan petang ini..Aku segera mencapai tetikus dan berblog sesuka hati..err BM yg sgt teruk ! hahahah

igt lg dlu ms skolah pnh gk ckgu sbut nme..sbb ayt i ada perkataan "ketandusan kasih sayang"..huehuehuehhh..masa tu kembang sangat rasa ..bangga wo !

Sarah Mohd Saleh said...

mencapai sungguh karangan u nih pockett...mesti spm mencapai A jugak

Dayana Nasir said...

yeah. walaupun dipuji sikit, tapi bangga jugak kan . at least, dihargai. hihi. oh btw, suruh tukar email and jangan letak nama sendiri tapi suruh promote kat pocket's blog? so how? like only pocket know its me? cmtu? hahahaha

Fatin Mraz said...

ala.. budak lelaki mmg suke show off mase skool dulu.. hehee..

i'll be waiting for the full version ya..hehe..dah macam sofware laks.. full version bagai..

zieyzain said...

wahh,..pocket tym kecik2 lg dah cerdik2 ekk,..ehehe=)

Pocket said...

Dhiya,
hehehe, tepat dik, tepat :D
kamu left handed?

Fara E's,
Itu bukan ayat, itu perkataan

Iyra,
oh, kalau tercapai tangan ini,
bukan saja hatimu ku ragut,
rambut mu,
pipimu,
telinga mu juga ku tarik :D

dan lets wrestle!!
(Loh jadi ayat nak ajak gaduh plak pocket hehehe)

Finaz,
blog tu bukan perkataan kata kerja yer dik,
sila betulkan dan hantar ke meja saya by mlm ni ya :D hoyeah!!

ketandusan kaseh sayang!!
lagi ganaz!!

Dayana,
tak la like pocket jer yg tahu,
begitu juga reader reader kamu yang lain lah,
moga sang stalker tak kunjung tiba lagi :D

Fatin,
nak wat camana,
lelaki and show off adalah sinonim,
girls, korang showoff bukan ngan action, tp ngan aksesori :D

Zieyzain,
takla cerdik,
nasib jer baik kot :D

Jue said...

Ha entry yg ni aku bc bkali2 sbb best. Dulu2 mn la kita reti buat karangan etc kan. So what i did is bykkan mbc buku sastera sbb ayat2 yg dipakai sgt cool pastu bebdk jarang pakai. Jd slalunya aku akn pakai smpi cikgu puji ckp pguasaan bhs aku makin bgs sdgkan aku err tiru je tanpa paham 100% pgunaan bahasa tu. Hahaha. Tp lama2 jd paham la kan sbb bebdk dok tanya pe mskd stiap pkataan aku pakai. Haruslah. Kna cop noob time study lg truk dr di cop noob time men game hahaha