Sunday, October 23, 2011

422. SapaMakanCili....

.Pocketeers,
its been a lot of rain lately,
during this rain, my motorcycle seems to be less and less
useful day by day. ohh.. kena beli keter lah gini.

anyway, bebaru ni pocket ada post pasal stalker, 414. Profail
dan sebagai gula dalam post pocket, gambar bebarang
yang pocket beli ditaruk untuk diprofail,
terimakasih untuk profile pocket,
seriously ada sesetengah nyer mengejutkan pocket
dengan ketepatan tekaan kamu :) yg mana satu?
nanti lah pocket bagitahu .

ada komen pasal makanan pedas. Come to think
of it kan, kita ni memang tak leh makan kalau tak der
elemen pedas kan. Cuba sebut, lauk apa yg kita makan
masa lunch yg tak pedas? ikan goreng kunyit?
teman dia tetap jgak sambal belashan :) pedas jgak tu.
Sayur toge? ader ker orang makan nasik ngan sayur
tu jer? plus! ada gak cili besar sekeping dua.. tak rasa! tak rasa!

If ever pocket dapat penyakit yg tak leh makan
langsung pedas... mahu kurus kering jadik nya nanti.
punya tak dak selera :)
(Eh! that is an idea!! mari kita jangan makan pedas
sampai new year. kot buleh ensem sikit, lagi gmort
makan KFC tetiap ari ado lah)
so introducing, teman dikala tiada sambal belachan,
teman nak ditabur atas maggi kari,

sila cari kat Tesco or Giant or Kafu... rasanya ada dijual
kat bahagian makanan bebotol, sekali ngan cendawan
dlm tin dan juga luncheon dalam tin.(Eh tak!! tak!! takk!!!)
Pedasnya ? pedas yang sedap, dulu pedas sikit,
sekarang ni pcket tak rasa pedas sangat dah, mungkin
lidah ni dah jadi lidah tebal dah kot. lidah bewok.
tp dulu masa memula diperkenalkan ngan product ni,
dok rasa pedas yang amat dah. sesapa yg jumpa product
ni, sila beli dan test. kalau kamu kata product ni pedas
yang amat, maka pocket dah sampai tahap dewa dalam
makanan pedas.. pas ni mari menuntut lagi ilmu ke tahap
yang lebih tinggi, super saiya level kakaroct! bezita jaga kamu!!
heheheh,

yes, i know.. post yang mudah lagi enteng,
pas ni nak taruk lagi persoalan persoalan serious,
so kita cuti lah dulu yer heheheh...
pocketeers!! happy cuti yer :)
makan maruku tu jangan banyak sangat ^^ dehydrated nanti

34 comments:

eman said...

makanan pedas leh membantu membakar lemak sbb die meningkatkan metabolisme dlm badan... kalo xsilap r..kalo salah tolong betulkn...btw masakakan pedas masyarakat seremban yg terbek betul2 spicy tp sedap..hihi

littledolphin said...

i once read in readers digest makan pedas mambantu mengawal berat badan cos it slows down your eating.i think that works for those yang tak tahan pedas,i guess.

btw what's the name of the product?cannot read. looks like foreign tulisan only. o.o

Dhiya Fariza said...

makan pedas tak elok untuk long term effect for GIT. believe me, sincerely : future doctor.

Anisa Hang Tuah said...

saya makan pedas,
orang jawa is eat the spicy2 food.

una berry said...

suka pedas
tapi tak terlalu pedas
pedas sgt memang tak tahan
boleh menangis dibuatnya

Pocket said...

Eman,
betul tu, tp dia juga membantu kamu menambah nasik kamu :) heheheh
lagi pedas, lagi bertambah nasik tuh :)

Hana,
hanya utk omputeh, readers digest tu pung omputeh jgak yg buat :)
namer product tu?

pocket taruk gambar besor punyer nanti :)

Dhiya,
err.. doctor.. GIT tu aper? Gall Bladder?

Anisa,
humm, pocket pernah makan some sayur yg kononnya jawa made, ridiculously pedas! mcm tak betul nyer pedas.. unedible nyer pedas..
tapi besh :)

Una,
Pocket pun dah makin tua ni nak jadi gitu gak lah, KFC yg pedas tu dah tak suka dah.. selalu main original jer sekarang :)

Sarah Mohd Saleh said...

i xleh idup tnpe mkn pedas nih..i kn nogori,bkn nogori lahh kalau i xmkn pedas ;0

fairuzniza said...

saya buleh je makan takde pedas. :p memang kurang gemor pedas.sesekali teringin berair mata dan hidung je balun makanan pedas.kalau tak,jangan harap ler. :p

missSenget said...

skrg x bole mkn pedas sangat..

perut da makin snsitip..

mudah rs pedih perut..

+ akn berak x smpai sejam lepas mkn..

kehkeh..

elok utk kurus..

Saiazuan said...

aku bukan pengemar mknan pedas..hehe

Saiazuan said...

in Dhiya i trust :D

Saiazuan said...
This comment has been removed by the author.
Fatin Mraz said...

..dia terasa pedas.

=] (sy tlg abeskan tajuk tu jer...)

eman said...

pocket GIT tu gasterointestinal tract... bahase simplenyer stomach la.. usus n somethin like dat.. menyibuk jer nk jawab tuk miss Dhyia.. sincerely, future healthcare provider (^_^)

HEMY said...

wah...thailand mari punya pedas tu...ekekeke...

aku kecik2 dulu ok je pedas ni ...tp skang dh makin kurang..suka, tp tak berapa nk tahan dah..hehehe

El-Janna said...

tdi makan tomyam kelantan. mak aku xtahan pedas rupenye.. hahah

Umie Artoqiemie said...

aku tak tahan pedas.. fuhhh.

azurin ramli said...

lol.tak suka makan benda pedas le.acane aku nak kurus nie? hew hew

Tny said...

Salam Bro...
Owww... produk ni ka.. pernah try..tp bukan brand ni.. haah serbuk cabai kering yg terangkat punya wo! :)

Klo terkena tanda2 gastrik.. xpat nikmat nk mkn mknan pedas2 sgt tau.. nt cian perut..

zonaku said...

baru first tiem jengah sini. maaf yer..... bukan x sudi, cuma kadangkala terlepas dari pandangan dan pemerhatian...



bila ketagih cili, kuah sambal tumis dihirup macam sup...

hani said...

kalau ada cili, baru pandai masak.
kalau takde cili, saya tetiba tak pandai masak, sila masak sendiri. :)

Akue Achik said...

sy dulu tak pndai mkn kfc yg spicy tu..tp lma2 mkn trus pndai..n tak ska yg original lgsung..hhee

dhiera said...

betul cakap eman. kalau nak kurus. silalah makan pedas. tapi untuk long term, memang kurang elok lah.

dah pernah try sebelum ni makan cili tu tp macam kurang pedas jugak. atau sebab saya orang minang yang suka makan pedas cili api kampung~ tak tahu lah!

Pocket said...

Sarah,
betul! pokcet pung tak buleh sikit,
mesti nak kena pedas gak. tu yg bekalan
Shrimp Flavoured Crushed Chilli ni adaaaa
jer dlm umah nii :)

Fairuzniza,
ja cuba sebut, yang tak pedas tu aper?
kurma telur rebus? pun diorang taruk cili

idup gak, sup cendawan n gan suhun jer la

kot :)

CikSenget,
kalau gitu, product ni kak sila lah beli,
tak mahal, sayer buleh jadi ejen nyer,
kak taruk jer dua camca setiap hidangan,
sure berasap punya lah!!
(Jadi ejen jual product kurus plak pocket)

Saiazuan,
on the contrary, pocket is.
tp dalam dhiya juga pocket percaya :)
daaah tak ikut cakap doktor, nak ikut sapa

laggiiii..

FatinMraz,
heheh, terimakasih kerana tulung abiskan :)

Eman,
oh, kamu pun pandai biologi jugak.
sunggoh bertuah pocket :)

kenapaaa la nak taruk susah susah nama perut

jadi gastronomi lah apo...
pening kepalo den :)

HEMY,
pedas la jugak,
tp like i said,
sekarang ni dah lali :)
lidah bewok!

kamu tu tanda nak menjadi bapak tu,
bapak bapak memang tak makan pedas,
pasal nak bagi budak kecik tu makan
dari pinggan yg sama :)

El-Janna,
kelantan patutnya manih,
gapo dok jadi pedah pulok doh tu?

Umie,
sila kuatkan diri :)

Azurin,
buleh! dengan cara tak makan langsung plak

:)
sure kurus!!

Tny,
Tny mesti pernah jumpak product ni,
kat johor ada dak?
bebila balik sini, sila beli n try ok :)
or nak abang antarkan ? heheh

Zonaku,
tak per, dah datang ni sila lah masuk,
jamah la maner yg ada.. lauk ari ni nampak

jer cam pedas, tp langsung masin gitu jer :)

kuah sambal tumis buat sup?
sambal tumis bukan pekat ker? huhuuu
kamu memang hebat,

Hani,
heheheh,
pocket pun tak reti masak kalau tak der

cili, err.. bayam rebus ngan ikan bilis kot?

taruk lada itam sikit :)

Achik,
heheheh, bila muda ni jer gitu, besok bila

dah tua sikit berubah lah tuu :) heheh

Dhiera,
pocket pernah makan masak lomak daging salai dari bahau sekali, memang pedas sampai terasa berangin kepala,hidung berhingus, bibir jadu numb terus. punya la hebat penangan cili api, kuah nyer pun dah kuning keijauan dah, aduhlaaaa...

tapi kuah tu dah abih, pocket senduk nasik taruk dalam mangkuk kuah tu n gaul! punya la suka :)
oh perut, kesiaaan kamu ^^

tp tak kurus gak. kenapa?

*SiRibenMerah said...

amboi...
x takut resdungggg ke?

sedap la pulak tgk pic tuh..

Hanie_Dew said...

aku dulu duk ngan mak aku tahan pedas. setiap hidangan mesti ada cili.semiggu bekilo kilo cili kat umah.

now dah duk kl ni.mkanan tak berapa nak pedas.jad dah tahan pedas. sos cili mekdi tu maksimum pedas aku leh tahan.

sape pengkomen yg teka tepat tu???

Hanie_Dew said...

cop. lupe nak balas komen.
beg besar dan berat
kadang2 boys sumbat phone la purse la dm beg kitrg bila hujan lebat takut basah. ciss!!

Cerewet
kalau nak cari sebijik dompet nak yang kulit biawak,ular la.kalau tak jumpa xnak beli even dompet dah kyak rabak. tak paham.

Asrul "iLham" Sany said...

aku antu cili...

nais blog

:D

RepublicAku said...

erk....fobia

EZAN IDMA said...

sy suke pedas. makan smpai nangis tp takpe sedap haha

Aemy Shamy said...

oh sy baru tau tentang kewujudan benda ni...esok sy p giant la..hehe. betul, betul..x sah klu x makan pedas kan? bagaikan mandi tanpa air..bagai buka laptop tanpa wifi..bagai on9 tanpa blog..hehe...
*just got back from somewhere eating spicy sup tulang..yum!

Tny said...

kt sni? Ntahlah.. x pernah plak terjumpa.. sebab tak mencari kot.. masa sy beli tu time tu kt Danoq.. memng bersepahlah produk gaya itu ;) hehehe.. oww.. kt noodle station pun ade gak :)

Finaz Jaafar said...

haaaa kte pun dlu mkn bnda ni ngn megi..heaven wooo~
makan pedas adalah sangat membahagiakan =)

.diannorhayati. said...

dian sgt suke makan pedas. but i see dhiya said is not good. ouchhhh. kene kurangkan makan pedas ni..