Thursday, October 27, 2011

426. EGO

Pocketeers,

Apa tu ego?
Pocket rase ramai yang tak tahu
maksud sebenar perkataan EGo,
sampai pernah dgr citer kater ada
anak ni dok bising nak balik umah
biarpun mak nyer halau...
pun dikatakan ego. silap koot :)

mari kita cuba pahamkan nya,
dan buat definasi sendiri :)
Pocket pun tak tahu sangat soo...

Definasi EGO bagi pocket,
Adalah keputusan yang bercanggah dengan
kehendak diri sendiri dijunjung biarpun
tindakan yang disusuli merugikan diri
sendiri.

Contoh mudah:
Pocket suka milo. (Kehendak)
Tapi pasal pocket pernah hina lelaki
semekin kater milo utk orang semekin jer,
(Tak baik tau hina hina orang.. adik adik
jangan buat!) orang kaya minum hot chocolate,
pocket tak minum milo lagi... (Keputusan)
Malah pocket maki sesapa yg minum milo
(Junjungan)
Biarpun sesekali pocket terpaksa curi curi
minum milo bawah tangga, sebab gian tapi
tak leh minum kat gerai, kang malu lah orang
tengok kan..(Tindakan yang makan diri sendiri)
buleh pakai tak?

Contoh kurang mudah:
Sebenarnya pocket suka kamu. (kehendak)
Tapi malu dengan kengkawan punya pasal,
pocket mengaku tak suka kamu. (keputusan)
Orang semua suruh ngaku jer, diorang tak kisah
puun, pocket jer yang amik pusing telebih.
Tapi sebab nak buktikan yg pocket
tak suka kan kamu, (Junjungan)
pocket gi dating ngan orang lain.
(Tindakan yg makan diri sendiri)
EGO ker nii?
ego lah kot.. kamu rasa?

Contoh cerita ego yang cukup pendek
nak dimuatkan dlm ruang komen?
Silakan pocketeers :)

26 comments:

Anisa Hang Tuah said...

gadis tak ego.

Saiazuan said...

dari haritu aku nak tulis psl ego ni, tp xdpt generate idea nak tulis...haha nice one pocket ;)

pd aku ego ni berlaku apabila satu pehak ingin menegakkan kebenaran yang dia sangat akui padahal ia boleh jadi suatu yg salah. haha lbh kurang mcm tu la apa yg aku pk

eman said...

err poket aku ase drp perkataan ego bek letak hipokrit bertempt tuk situasi kedua tuu...hehe..

agree wif saiazuan.. ego tuu kekadang menyebabkan seseorang tuu xingin mengaku kalah n still nk berpaksi pd prinsip dia je sedangkan die tau kebenaran die tuu salah.... cume sbb kn nk jage maruah n air muka die still xnk terima n xmahu bertolak ansur..haa kata lawan bg ego aku ase bertolak ansur kot...hihiih

Fatin Mraz said...

ego.. persepsi ttg diri sendiri..yg mempengaruhi keyakinan seseorg itu..

kinda prinsip gak. sometimes, yg tersurat lain, yg tersirat lain..

cth;
mm..si A sedar dia suka si B, tp sebab ego dia x tunjukkan, bahkan si A pamer yg dia 'ignorance' terhadap si B..

hani said...

fes time dgr pkataan ego.apekah itu?hehe..

missSenget said...

rugi la ego2..

mesti ko penah buat contoh yg ke2 tu kan pocket? :p

aku xde contoh nk bg..

sbb aku tak ego..pemalu je..

kakakakka..

rozeeta rashid said...

mr x berkeras cakap yang dia betul padahal dia sendiri tau dia salah. itu ego lah kan?

zonaku said...

id.. ego.. super ego... teori mengenai manusia

El-Janna said...

hahak betul tu... nak bg contoh pun pocket dh bg^^

littledolphin said...

contoh?errrr..taknak minta maaf walaupun diri tu salah sebab dulu bermati-matian mempertahankn prinsip yang dianggap betul(walaupun hakikatnya salah)? boleh kan?

being ego is normal .for me lah.as long not too excessive.

it's all aboUt pride actually.

Akue Achik said...

ego yg mkn dri sdiri..


tp ego ni rsny sinonim dgn mnusia..

benang yg bsah pon konon ble dtegakkn..

cHeRyNa PiReS said...

when someone asked for your phone number and you knew for a fact that someone was laki orang...as much as u loved to hear his voice, u kept ur number to urself.

Itu kisah ego gak ke? Hehe.

ciK LyndaWawa said...

ego lelakila yang kuat kan....

ciK LyndaWawa said...

ego lelakila yang kuat kan....

Mya said...

tak guna layan ego ni sebab mg takkan ke mana :)

Pocket said...

,

Anisa,
iyer lah tuu
:)

Saiazuan,
umph betul betul,
basically kebenaran tu lah
keputusan yang kita amik,
tak semestinya benar pun..

Eman,
heheheh, hipokrit bertempat yer?
mungkin betul :)

sebab nak jaga maruah tu la 'junjungan'
tu, keputusan yang kita junjung sampai tak
mahu mengalah.
biarpun tindakan seterusnya memakan diri.
kita tetap bertegas ^^

FatinMraz,
umph! prinsip tu yang pocket panggil 'Keputusan' tu..

'Ignorance' tu adalah apa yg pocket call as
'tindakan yang memakan diri'

Hani,
elleee leh leh leh leh,
macam tak tahuuu jer :)

ego la kamu ni <-penggunaan yg slah ok!!

MissSenget,
tak kater contoh tu mesti kamu,
mungkin kengkawan,
mungkin adik beradik :)

RozeetaRashid,
itu mungkin jugak 'buduh-sumbung'
tak tahu tp still nak ngaku tahu.

contohnya sampai sekarang pocket dok percaya yang sabak bernam tu kat sabah (Sebab sabak = sabah) dan kalau pocket berkeras jugak..
kamu tak panggil pocket ego kan.
kamu panggil pocket 'buduh-sumbung' tak tahu tak mahu tanya.. heheheh

Zonaku,
bukan teori, definasi..
just nak bagi semua orang paham.
dan jangan silap guna perkataan :)

ElJanna,
takkan kamu tak der contoh yg besh buleh bagi :)
cikgu ker,
kengkawan ker..

ShaheeraHana,
umph! tepat!
bagi pocket lah tepat...
lain orang lain plak pendapat mereka.

betul tu! semua orang ada ego masing masing,
sesetengah tu lebih sangat jer :)

pride? is totally different matter sis ^^
am gonna touch on that one too.. soon

Achik,
benang yang basah ngan lilin cair buleh ditegakkan sis..
nak sembang technicallagi?
benang yg basah ngan melted plastic laaagi lah buleh berdiri :D
heheheh

Sha oh sha oh sha..
That one is not EGO..
that one is keeping your hands in your pocket and walk inside the assigned path.

living by the rules:D

Lyndawawa,
mana adeerr!!
pompuan nyer ego laaagi kuat,
pocket kenal sorang, tahu lagi dia ego kuat :)

Mya,
but at least u'll made your point.

i love u, and come what may,
i still love u :)

Syahirah Suhaili said...

btol2..adiela pon rasa ego mcm tu..biar buruk padah nanti,tp tetap xnak buat kputusan betul..itu ego..bg adiela jugak ego nie mcm bila kita tau diri kita salah,tp tetap nak cakap kita betul..kehkeh..

tp org slalu cakap lelaki ego lebeh..betul? :D

Finaz Jaafar said...

ego..ermm...........

contoh sorang abang dan adik bergaduh,dua-dua taknak mintak maaf atas rasa tak bersalah,rasa diri tu betul..err ego gak tu..

ataupun si abang taknak mintak maaf sebab rasa dia tu lebih tua perlu dihormati jadi adik yang kena mintak maaf dulu bukan abang..so si abang adlh ego..

haihhh gi pakai scoot ego la cemni! grr~

EZAN IDMA said...

Ego merupakan perasaan yang di mana sesorg tu tak pernah mengaku kesalahn sndiri dan tak pernah mintak maaf . Dan biasanya lelaki. haha

*SiRibenMerah said...

hurmmm..
something???

Kak Long Mawar Merah said...

Rugi o...kalau tak nak minum milo sebab terlepas cakap Milo tu miniman orang semekin. Buat dont know je..kalau orang tu tanya, tanya dia balik, "Eh, saya pernah cakap macam tu ke?"

Hanie_Dew said...

kebanyakkan ego akan menyusahkan dan memakan diri sendiri. penat kowt jadi orang ego ni.

puanbee said...

salam ,

manusia dan ego tak dapat lari , sedar diri nak kan sesuatu tapi takut apa cakap2 di belakang , so dia tak buat sedangkan hati meronta nak nak.. kan rugi tu .. baik jgn ego

onie said...

kalau ada emosi pasti ada ego,tapi seronok kalau kita pandai kawal ego yang ada kat diri kita tu... :)

.diannorhayati. said...

ego? hmmm bg dian ego ni must have in relation. in whatever kind of relation. friends,couple,married people. must have.

ego ni paling nampak bile kite gaduh. bile salah seorang tu da salah tapi takkan mengaku. sebab a feeling that they have to not confess what the real feeling,which is we might regret it soon. hee.

but sometime in couple (relation) ego is the best way to keep them close. but sometimes =)

anamizu said...

tp yg naik SCOOTER EGO tak semestinye ego kan pocket kan? =P



lame tak bw.
busy lately :((



luv,
cik ana