Friday, October 28, 2011

427. Ke Singapore Daaahhh..

'hellooo.. ni rumah cik Farid ker?'
'iyer ni rumah farid, farid gi surau,
kak loonnnggg! tolong check kan ikan kejap,
kang hangit plak ikan mak tuu!! eheh sorry..
tengah masak' apologize the lady of the house.
cant blame her. A housewife is a multitasking
carrier that requires one to possess agility,
fast thinking and a very loud voice.

'Boleh saya tau siapa cakap nii?'
'err, saya ni adik nya kepada cik farid,
kami dah lama tak kontek, sayer dapat
fon no ni pun selepas stalking FB cik farid
sekeluarga.. dia mungkin tak bagi tau kat
kakak pasal saya, dia sedih ngan keputusan
ayah 20 tahun lalu, terus dia merajuk lari,
tak per.. sayer nak bagi tau kater.. sayer ni
adik kepada farid,
nombor kad pengenalan dia xxx xx xxx,
dia ada parut kat bawah ketiak kena cucuk
ngan tunggul rambutan masa kecik, bla bla..'
and he spills all the other details only a dear
brother would know. Proof to convince the
person in the end of the other line that this
is the real thing. that this is not some
panggilan hangit, or any of those calls to
promote insurance policy.

Farid's wife just kept the conversation going
by nodding and making that noise when u nod..
'uhuh.. ahah, iyer ker? eh betul betul.'

'so sayer nak bagi tau kat kak, ayah sakit tenat,
macam dah nak unplug dah. tolong la mintak abang balik,
yang lepas tu sudah lah, kami just nak bagi ayah
boleh nampak abang one last time jer..
tolong lah balik..'
'ok ok, kakak bagitau yer.. '
the call ended with a hope.
A hope that the brother would
get the message . she sounded
symphatize enough.
surely she'd understand,
this is a dying man request

after an hour, ayah condition is getting stable,
although everyone knows it already its just a
matter of time. The Mother thought it is time
to call his eldest son again.
'laaa.. hang dok makan nasik lagi! pi talipon
abang hang nuh! kot dia dah balik dah kot
lepaih maghrib'

'uhukk uhukkk, hat ya baba,
uhuk.. nak telan sat!!'

truuuutttt..
truuuutttt..
'hallooo..'
'hello, boleh saya cakap dengan encik farid?'
'bapak nggak ada dirumah,
baruu bentar tadi bapak sekeluarga keluar.
'Keluar kemana tu mbak?'
ohh.. let it be he is coming home..
'katanya ke singapore, bercuti..'
'oh begitu ya mbak, tak apa lah, terimakasih ya'
Kesian ayah..
kesiaaan ayah...



Adalah cerita ego yang pocket ada.
Farid dlm citer ni bukan abang pocket,
tp abang kepada seseoang yg pocket kenal..
EGO patut padan yerr ..^^

21 comments:

*SiRibenMerah said...

what happened?

syabab said...

oooo...baru igt nk tanye kenpe abg pocket wat cmtu tp lupekanlah... hmmm tp kalo pasan kn citer ni cm khabi kishi kabhi gham ade gak yg masing2 ego sedangkan dua2 still windu each other..oke yg sal farid uh xtau la syg ke dak...tp ko rase ade ekmungkinan x bini die terlupa nk hbq..?yelah multitasker kekdang terlupe byk benda...hmmm btw ending die cmne?leh share x?huhu...harap2 farid uh sempat jumpa bapak die..hmm

zonaku said...

kenapa dah tenat sangat baru panggil???


x menyebelahi sesiapa. dan x salahkan sesiapa. anak tetap anak, bapa tetap bapa.

cuma jangan dilupakan rajuk sang anak yang sudahlah diketepikan sejak 20 tahun lepas, saat yang paling akhir pun dia tetap tidak diumpamakan oleh ahli keluarga yang lain. 20 tahun, satu jangka masa yang panjang... mungkin bagi dia, siapalah dia untuk masuk kembali dalam keluarga.

bagi bapanya pula, dah 20 tahun, si anak tetap dengan degil/rajuknya.. tak dapat dipujuk. berharap dapat menatap melepas rindu, mahu keluarga bimbingannya bersatu kembali.

missSenget said...

laa..ingatkan pocket yg pi singapore..
baru nk kirim ole2..kehkeh..

sedihnya jadi pergaduhan smpai jadi mcm ni..

ending mcm mana??

hani said...

20 tahun. tak ada sesiapa pun di antara farid mahupun ayah atau keluarga yg lain saling memaafi, jika tidak mahu melupakan. ego lah ni..dalam hati siapa yg tahu..
tak mungkin 20thn tak terdetik sikit pun rindu.. :)

Finaz Jaafar said...

lamanya..20 tahun..dah tenat baru nak carik dan si farid pun tak reti-reti berbaik..nanti dah terlambat memang takyah nak mnyesal la kan

ciK LyndaWawa said...

ke singapore?hehehe..jgn lupa beli hadiah untuk saya...sok bday saya..hehee

Pocket said...

Iyra,
biasa lah, darah muda..
keputusan bapak jangan ditanya,
rajuk si anak, hati dibawa,
kenegeri orang tiada berita.. ohh

Syabab,
iyer ker?
pocket tak pernah tengok citer tu,
macam teringat ada scene hero lari kena ligan tebuan.
ending nyer?
kalau buat drama,
suara mbak indonesia tu jadi ending.
then macam suruh penonton paham paham sendiri.

Zonaku & FinazJaafar
raya pun dah talipon,
cucu cicit nak buat kekah pun dah talipon,
hatta mak nakgi haji pun talipon,

tapi tak pernah nya dpt positif respon.

rajuk sang anak pun jangan dilupa,
sapa nak mengalah, sapa nak menang?
dalam satu perlumbaan ketinggian ego.

MissSenget,
ending :
gelap hanya suara talipon
abiiihhhh..

Hani,
20 tahun tu memang rindu,
tapi kalau benci tu lagi kuat,
atau malu tu lagi tebal...
rindu tu jadi cipuuuut jer kat bawah ulu ati, ilang bagaikan tiada makna ohh.

LyndaWawa,
kalau pocket gi, pocket belikan okeh :)

El-Janna said...

ngaaaaaaaaa dia tetap mak ayah . walaupun kita dibung keluarga.. hmm sebenrnya xbape paham:(

Hanie_Dew said...

Farid yang pegi thailand tu ke.

pastu sampai ke sudah abang farid tu tak kol balik. ke wife dia lupe. ke abang die yang ego.

littledolphin said...

this is sad ;(

Hope he sempat visit his father

Pocket said...

El-Janna,
kan, camana pun mereka tetap parent, kena tetap hormat mereka..

tak paham? pocket akan improve lagi penulisan picisan ku ini :)

HanieDew,
makin kamu baca karangan karangan pocket, kamu akan paham bahawa:

Farid adalah nama common untuk character lelaki dlm semua cerita pocket :D

nak call aper nyer?
zaman ni zaman talipon rumah jer.
(Although stalking using FB was written there, it was just to tell that the phone no was obtained from some other source other then farid himself)

wife dia lupa?
diorang dok masak nasik utk dinner masa adiknya talipon tuu.. buleh buat arrangement ke singapore yg tak paham tuu..
(Although in real story, its not singapore.. somewhere else)

ShaheeraHana,
tak, dia tak der rezeki (_ _;

syabab said...

ehmmm.... btw pocket pe perasaan pocket tentang realiti yg berlaku kt bapak farid uh?btw pocket tau x pe yg ayah farid buat sampai farid benci sgt ngn bapak dia?ni pengalaman syabab r... ade kejadian dimana pesakit yg dh berumur koma n hanya hidup berlandaskan mesin... tp probability untuk hidup tuu ade...tapi disebabkan anak2 masing2 sibuk nak kejar harta dunia(pekerjaan) sampai semua pakat suruh doktor tutup jer mesin tuu matikan terus sbb xde spe nak jaga... tergamak dorg wat cmtu alasan mudah spe nk byr kos hospital n semua duduk jauh2 xlarat nk jage...dorg xsedar lak time dorg kecik spe susah2 jge?hmmm... btw ni citer betul yg diubah sikit storyline...huhu

Fatin Mraz said...

gitu sekali?

intan.maisarah said...

ish
mengapa sampai begitu sekali?
keras sangat ke jiwa kamu wahai manusia yang menadi watak dalam cerita diatas/

Pocket said...

Syabab,
pocket tak tahu apa yang berlaku sebenarnya, pastinya tentang cinta,
abih pasal apa lagi yg nak merajuk 20 tahun? tanah kat singapore?
(Pocket merajuk gak heheh)
kalau tak cinta dihalang,
bapak punya cinta terlebih kepada yang lain, or bapak gatal nak kawin lagi.
camana pun benda dah jadi,
mari kita jadikan teladan.

waah, anak anak tak larat nak bela?
hummm lain orang lain pendapat. mereka berpendapat yang lain tu lah :(

Fatin and intan,
Ni menara EGO yang tertinggi nih,
sampai gitu sekali dia menjunjung 'keputusan', dengan 'kehendak' dilupakan.

~SaL IjOu~ said...

ego ego jugak..tp ini soal mati.sedeynye.tp xley nak ckp ape gak kan.x tau apa pucuk pangkalnya.
kalo berdendam ngn keluarga, boley jadi sgt dasat~ smoga pengakhirannya yg baik2 aja~ ^^

.diannorhayati. said...

bace entry ni smbil adik kecik 3 tahun kacau sebok nak main game ha. jadi tak faham. hik. tp faham da.

well. ape pon itu ayah die. he shouldnt do that. ape la rajuk and kecik hati die jika dibandingkan dgn pengorbanan ayah die tu. hmmm

Saddila said...

kejamnya . da tahu org tu sakit , boleh pulak pergi bercuti .

adeii . org mcm tu pun ada ke .

bg la kesempatan sikit .

# dila:))

Akue Achik said...

air dcincang takkn ptus..tp mnusia sng2 je nak lupakn drh dging sdri

iza said...

Assalam...
Salam perkenalan dari Teratak Usang..Tersinggah di hujung minggu di sini..