Wednesday, October 05, 2011

405. KalaMalam BulanPurnama


Pocketeers,
kala..
Colour?? kaler? kala?

Scorpion kala apa?
hijau? merah? biru? itam?
.

.
.
.
kala jengking! <-hek enneeeee...

anyway, masa muda dulu korang pernah kena
hapal jadual berkala tu tak? punya la bosan kan,
i heard that for chemist, they have to remember
the whole jadual.. plus the nilai nilai plus minusnya.. ohh..
nak hapal the first 20 pung dah pocket nak giveup dah.

camana korang hapal yer dulu?
pocket?
adalah dengan perkataan panjang yang pocket simply hapal tanpa makna...

HiLiNak,BeMagCa,BAl Casinipo Os Fekal hey nenek arinal.

yang lawak nya tu pasal 'Arinal' adalah nama lelaki
yang memang kawan pocket, budak cube sebelah masa
kat MRSM dulu, kononnya seorang lelaki yg 160cm
tp berjaya melandingkan tapak kakinya kat pipi junior
yg 172cm masa sparring exercise in a taekwondo session..
orang cerita, pocket tak tengok.
apalah sangat 12 cm kata kamu?
cuba sendiri try tengok!

kembali kepada kala jengking,
eh tak!!
kembali kepada jadual berkala...

HiLiNak,BeMagCa,BAl Casinipo Os Fekal hey nenek arinal.
dikira menurun setiap perkataan,
seperti Hey Nenek Arinal tu adalah untuk Helium Neon Argon.
BeMagCa tu adalah untuk Berilium, Magnesium Calsium.

u got it right?

camana kamu hapal dulu pocketeers?
mesti keluar abih yang lucah lucah kan :D
heheheh^^;

26 comments:

littledolphin said...

walaupun saya baru habis spm last year,tapi sAya lupa lah formula apa yang saya guna.HEEEEEEE :D

dulu mrsm mana? :)

MIMIE AIZA said...

mimie dulu guna bahasa inggeris.. tp x igt la ape namanya.. haha.. x minat

budakijaupendek said...

huh sgt tak suka jadual!
hehe, nak lagi yang berkala jengking ni.
ehhh ??
haha!

Aemy Shamy said...

periodic table! hahaha. yah our teacher had once taught us to hafal this whole thing by turning it into a song..i forgot already la how the song..but i remember we sang it altogether in class..hehe..

Dhiya Fariza said...

the way i memorize it, it was, was, was euw saya jelah yg tahu betapa euw nya cara hapalan tersebut.


gajah terbang macam mana? jawab2 :p

Titisan Hujan said...

dlu ade jgk reka.tp da xingt.bertahun lama tinggal

Fatin Mraz said...

perghh utk cara mengingat itu.
scorpion kala apa? kala jengking ey..

hehe..haru kaler apa?

Asyila Zainuddin said...

tak pernah hafal.. haha.. yag ingat ade haji *apeentahnamedie* ligan beruk bla bla bla.. :p

iKhRam said...

giler ar formula ko
boleh hafal ke semua tue??

RepublicAku said...

faham2....keh3...tak boleh tulis di sini bahaya...

Syazwan Che Deraman said...

kalo lelaki.
meamng akan try hafal guna perkataan lucah.

makin lucah.
main senang nak ingat.

ciK LyndaWawa said...

oo...dulu time saya sambil nyanyi2...

hihelibe bokani of li ni na ma a si fo su clo al a ka sium.hahahaha..entah..betul ke tidak susunan tu...=]

Saiazuan said...

haha aku x tau mcm mana aku hafal bnda ni dlu.. tp klu tnya blk, aku memang tak ingat dah.. chemistry bkn jiwa aku

*SiRibenMerah said...

I hafal nama ikut susunan.. hehehe..
mmg x de buat2 nama lain.. direct je nama kimia tuh....cuma i ingat table tuh.. susunan dia nama apa patut situ.. abes2 i lukis balik table tuh... hehehehe... boleh?

Pocket said...

littledolphin said...
HanaSudrajat,
laah, kamu dah lupa!?
pocket yang dah doploh tahun lepas nu pung dok ingat lagi, kamu buleh lupa!?

heheh:D tak tak, bukan 20 tahun lepas,
baru jer Lepas SPM gak pocket nii >:D
(Iyer lah tu!)
MRSM paling utara^^

MimieAiza,
woh!! guna bahasa inggeris!?
lain la lagunya tu nanti :D

BudakIjau,
pocket pung tak suka,
tp pasal tak suka tu la kena mengapal kuat sikit, daaah ingat sampai sekarang..
adehlaaa..

tp kala jengking suka! nak bla tp housemate tak bagi :(

Aemy,
singing like kindergarten kan,
pocket dulu cikgu nak ajar gak,
tp dia punyer tak besh, so pocket buat sendiri punyer :D

Dhiya,
yes, i tot so,
mesti ew! ew! ew! punyer ayat lah!!
heheh

tu yg nak tanya tu,
kalau segan, sila buat post jer. hehehH:)
(Lagi la segan kan.. apo la pocket)

gajah terbang?
dengan telinga dumbo.

TitisanHujan,
kamu pasti lagi tua dari pocket,
sampai tak ingat dah jadul berkala nih :D

FatinMraz,
Haru kaler biru!
haru biru! :D

kamu amik arkitek,
sure tak perlu ngapal jadual berkala kan:D

Asyila,
haji mesti Hidrogen tuh, pasal ligan tu litheum.
beruk? Berilium, heheh...
menarik menarik :D

Ikhram,
buleh! buleh! kira dah 20tahun tinggal pun buleh ingat lagi lah kiranyaa :D

RepublicKamu,
mesti yang lucah tak pun grotesque tahap gaban nyer lah! heheheh:D

Sahzwan,
memang, entah kenapa yang lucah lagi lucu tu memang mudah nak diingat.

Lyndawawa,
owh! ikut paksi x!
Dari kiri ke kanan.
pocket nyer ikut paksi y :D
dari atas menurun,
heheh, macam betul jer ..
pocket tak check la plak :)

Saiazuan,
pocket pung,
more to fizik punya budak,
almaklumlah, gilakan McGyver :D

rupa rupanya McGyver tu dua dua,
chemical and physics:D

Iyra,
hheheh, kamu memang pandai.
Pocket selaku pengguna otak kanan yang lebih ni, memang perlukan bantuan dari segi lagu or jampi.

ciK LyndaWawa said...

hahahhaa..kimia susah wei....=]

Finaz Jaafar said...

saya tak hafal benda ni ! yess ! hahahah

cHeRyNa PiReS said...

teringat la cerita zaman dahulu kala...di mana semuanya lucah. even nama tpt blaja geografi pon lucah:P

Bashtiah said...

Hi Pocket!
I remembered once I had this "Ayah Mak Siti Kahwin Dua Masuk Longkang" formula. Tapi tak ingat dah itu untuk apa -.-"

hahah...

tyra uyura said...

dulu beriye mengafal dengan member time kimia..
skrang dah sambung ambil office, mmg tak sentuh kimia2 ni dah.. hehe~

p/s: sebenarnya nk ckp lupe.. tp cover2 plk.. haha..

Fatin Mraz said...

hehe.. tepat skali!

Jue said...

aku x hafal sbb aku errr x suke kimia hahaha

rozeeta rashid said...

masa belajar ni best jugak tapi dah lupa hafal macam mana. haha.

Adila said...

sy rs sy hafal ni cara yg paling xsenang nak ingat haha
ingat je nama sbijik2 sambil ingat kedudukan mcm dlm jadual tu

klo ada yg tertinggal, pandai2 sendri la hihihihhihi

Hanie_Dew said...

aku kene hafal! tapi dah lupa dah sekrg. mende ni penting kalau nak balancekan persamaan kimia tu. kalau tak.fuh.habis fail aku nye chain.

Liyana Aziz said...

grrrr! bosan la! malas nak ingat formula semua tu... paling annoying fizik dan kimia... lalalalalalla...

regarding my quotes yg pocket minta izin nak copy paste bila2 rajin tu, go ahead... my pleasure... heheheheheh