Friday, October 07, 2011

406. 3 KuehChara

Macam biasa, tajuk pocket tak pernah nya

kena pun dengan story pocket,
heheh, but i like it.



Pocketeers,
Pocket pernah dengar, macam sabda rasul ker,
sahabat ker yang mendengar rasul bersabda.
mengatakan bahawa ada tiga cara nak mengenali
seseorang sahabat tu.

Cara pertama : Bermusafir dengan dia
Cara Kedua : bermuamalah dengan dia
cara ketiga : bermalam dengan dia.

Mulanya pocket tak paham,
apa la kena mengena semua ni ngan nak kenal
orang tu kan.. hatibudi manusia tu buleh reveal
ngan tiga cara ni kah?

Bebaru ni ada la orang xplain kat pocket,
baaarulah nak paham.
katanya kalau kita bermusafir ngan seseorang kawan
ni baru la kita buleh tau hati budi sebenar dia
dari segi sabar ke tak dia dengan pemandu teksi
yang dok menggatal, dengan orang ramai yang dok
langgar sana sini beg berat dia,
ngan bas yang janji kol 11 mlm, kul 1 baru sampai...
yes, ngan bermusafir or jalan jalan ngan dia,
memang kita buleh mengenal kesabaran dia.
'Lapaq ayaq la weih!! moh le minum jaaap'

kalau kita bermuamalah ngan dia,
baru la kita buleh tahu dia tu
lokek nyer orang ker tak?
dia berkira sampai nam kupang pun
nak tuntut balik ker tak.
or 'lebih kurang halal yer?' :)
berubah ker tak sikap dia bila berlaku
perselisihan paham pasal wit.
trus jadi along and ikat pocket dalam
toilet ngan kasi makan roti jer ker kamu?
amik oil base paint dan simbah kat motor pocket kah kamu?

yang paling besh, bermalam ngan dia,
pasal manusia buleh berpura pura masa siang jer,
bila malam, masa nak tido, abih bersih diri tu,
kalau pun buleh bertahan ngan topeng tu, l
agi tiga malam, nampak la kebenaran tu timbul
macam ikan mati mengotori permukaan air yang
indah lagi tenang.
yang bergigi palsu kena cabut,
yang berdengkur akan berbunyi,
yang mengigau? akan sebut nama tersayang
bantal bucuk pun akan menonjolkan diri.
yang isap jari? i ok jer.. :D

so cam gitu lah tiga jalan nak mengenali sahabat kita,
pocket nak sangat mengenali kamu kamu dan kamu dengan
lebiiih lagi.

so! sesapa nak gi terengganu ngan pocket tak!?
pat hari tiga malam (bermalam)
pocket belanja :D (Bermuamalah)
datang penang n kita gi skali(bermusafir)

hoyeah! peluang ini terbuka utk pompuan jer :D

(Sila ignore... ini panggilan untuk pocket cari penyakit)...

27 comments:

Fatin Mraz said...

hi pocket,
bermalam, bermuamalah, bermusafir ye?..contoh kemain lagi yer. hehee..;)

ejaan kueh chara membuatkan ia nampak tradisional n yummy!! ;P

Kujie said...

pompuan saja....kena le tu dgn chara dia..hehe

Syazwan Che Deraman said...

hehehe..

it is true bro.
aku pernah keluar dengan kawan baru aku and bermalam.
lepas tu, baru kenal perangai dia, kedekut ke tak, banyak kerenah ke tak, solat ke tak..macam macam yang akan di reveal.

aku tercari cari kat mana yang ada kueh chara tu.
bila maca betul betul intro kau, baru aku paham.

happy friday bro.

*SiRibenMerah said...

saya nakkkkk...


ehhh, kita kan da buat semua tuh kecuali yg last.. hahaha..

gitu???

Anisa Hang Tuah said...

ok.

jom

Pocket said...

Fatin,
Contoh tu penting,
kekadang orang tak paham kalau
tak der contoh :D

Versi Lama : Kueh Chara
Versi baru : Kuih Cara.
:D

Kujie,
Pompuan saja laa kakak.
Dengan jantan, kita kenal tru
sesi teh tarik pun dah buleh
kenal abis dah :D


(This is not true okeh,
jantan pun sama jer dalamnya
ngan pompuan)

Shazwan,
hooh hooh!
amik berat pasal solat tu penting,
ada yang tak kisah,
ada yang tengah kat parking lot
pun dia ajak solat.
mulanya ingat saja nak impress pak mentua,
sekali nam ari bermusafir pun tetap begitu,
'yes, kamu lulus' gitu gitu :D

heheh, kueh Chara kan,
sajer je taruk tajuk yang ringan sikit.
moga ringan sikit jari tu nak click mari:D

Iyra,
heheh,
yes kita dah penah buat semua kecuali yang last tu,
kita kena refresh la dik,
so 11hb saya nak ke shah alam,
bermalam jom :D



(Waaaaaahhhhhhh!!!!!!!!!!)

Anisa,
err.. aaa... acaner yer..
macam ni.. kitaaaaaa......


(Sendiri ajak, sndiri dah clueless bila orang actually say yes)

una berry said...

wah, pandainya trick dia
hahaha
nway setuju dgn 3 cara tu
kalau perempuan, tang bermalam tu la paling bagus nak kenal diri memasing sebab boleh pillow talk :D

Hanie_Dew said...

semua fakta di dalam ni benar belaka.

ok tak nak ikut. dah penah gi t'ganu. hahahaha..

aku baut sume tu ngan Jue sejak 2004 - 2006 .. ckup utk kenal dan hayati diri masign masing walaupun berlainan agama. =)

Pocket said...

Una,
heheh, so mari kita berpillow talk,
pocket, kamu and hamna...
pocket bilik sini,
kamu dibilik sana...

oooii orang sebelah, ni apa main main baling air nii?

ala ala p ramlee :D

Hanie_Dew,
alaaa.. jom la gi sekali lagiiii :D
kita gi cinta kristal!!

eh tak..

masjid kristal.. silap kristal ^^;

kan, memang buleh kenal woo,
hatta berlainan bangsa lagi bahasa pung
buleh jer nak kenal hati budi tu,

budakijaupendek said...

suka entry ni.
bg pedoman hidup (:

littledolphin said...

jom gi terengganu.saya dulu sekolah situ tapi tak pernah nak jalan-jalan secara complete kat situ.

~lalalalalalala

Jue said...

semangat aku baca smpilah yg ke aher tu..invite pompuan je eh!!

aku urm x pnah p lagi ghanu..ramai kata pantai dia lawo

kadang2, dah kenal lama pun msh susah nak fahami

manusia kekadang cam waktu..begerak seiringan

Hanie_Dew said...

bukan keibuan. si jue tu otak dia tak berenti berfikir. sampai sakit pun masih nak buat mcm2.

rozeeta rashid said...

kawan saya sangat berkira. setiap sen dia kira walaupun orang lain tak berkira dengan dia. haha. biar la. asal dia bahagia.

saya memang kat penang pun. jom gi ganu!

Tny said...

Waah.. sukanya bila terbaca approach kuah cara ni =) suka kueh cara #3!!! hehehe.. ala... ke-3-3 tu betul..bru lah tahu true colors :)

**samalah jugak dgn nk cr psgan, jgnlah masa tackle je manis, lepas tu rimau pula, baik dr awal dh tunjuk true colors=ikhlas**

Sarah Mohd Saleh said...

ecehhhhh.....nk offer kt pempuann jerrrr...notypockettt.manusia mmg xleh lari dri topeng die...even dpn parent pon kte akan bskap pjak semut xmati kannn.itu lahhmanusia ;)

tyra uyura said...
This comment has been removed by the author.
tyra uyura said...

perempuan sahaja? msukkan uyu dlm list.. ehehe...

Aemy Shamy said...

haha. examples yg sgt tepat! ohh baru la sy paham skrg..hehe. tp statement yg paling last tu agak spoil la. amboi amboi amboi...haha :p

Anis izyan Abd Rahman said...

definitely !

tp yg terbuka untuk perempuan tuh , jadi mcm eeerrrr , hahah

Pocket said...

BudakIjau,
umph, memoga jadi teladan

HanaSudrajat,
jom!jom!
kamu buleh jadi penunjuk jalan :D

Jue,
Thanks for coming :D
thanks for the link! ^^

yes, perangai manusia memang berubah,
tp basic nyer masih kat spine,
yang tu tak berubah :D

Hanie_Dew,
heheh, Jue memang tak leh dok diam lah tu :D
so ni dia dah ber blogging, acaner?
nak kena marah gak la yer :D

Rozeeta,
Kamu pung kat penang?
lagi mudah, kita naik bas yer,

ker jumpa kat bayanlepas jer..?

Pocket tak kater the outcome of those 3Chara is likeable, anda mungkin ends up membenci teman itu,
tp atleast sekarang kamu kenal dia lebih mendalam :D

Tny,
heheh, pocket suka kueh chara gak,
yang nombor 3 tu particularly suka, tp tak nak elaborate :D
kang blog ni kna block trus hahahah

tunjuk true colour kang tak der orang suka plak ^^;

TyraUyura,
'NFZ' tu nama satu lagi ker aper?:D
yes i got this comment area linked to my mail :D

yes u are definitely in my list, after Tny, and Rozeeta :)

Aemy,
spoil apa lak?
yang tu la tujuan post :D

(sebenarnya yang tu gula, isi sebenarnya Chara Chara tu jeer ^^)

Pocket said...

Aniisss!!!!
yang last tu gula utk post ni jer dik, pocket tahu takkan ader yg nakkata 'ya' n asking the details of the trip after.

missed u sis!! :D

anamizu said...

wah3 kemain eh pocket..
PEREMPUAN saje ye?? hehe
kueh chara ek? :P



*cik ana tempek blog pocket kat geng budak nakal :P


luv,
cik ana

Jue said...

Eh np lah!ko pun slalu dtg blog kitaorg kan. Kunjung mgunjung gitu. Eh lupa ckp entry2 ko yg ada mix BM, BI tu mmg best. Stgh org kata poyo cmpr2 bhs tp bg aku ianya cool cuma hr tu aku x chat beb. X lrt nak left komen. Kira komen ni cover, aku ada baca =)

Fara E's said...

wahhh , okay nak buat ;p

Dhiya Fariza said...

I learn new things from u today.

EZAN IDMA said...

ok. ingt resepi kueh cara td. hahah okey sy nak. haha *abaikan