Thursday, December 01, 2011

462. hello!

Pocketeers,
Pocket tengah dok gaduh,
Pukul! Tendang! Tarik rambut!
..nasib baik ambut pocket ada
2mili je so xleh tarik. Hoyeah!

Anyway, pernah terpikir tak
mcmmana orang pekak pakai talipon?
Okeh, pekak adalah kata kata kasar
utk orang yg tak dengar cakap.
Jantan yang tak dengar cakap bini
pun buleh di jerit 'oi pekak!' bila
masa dimarahi.

So mari kita sebut betul betul...
'Orang yang kurang deria pendengaran'
kan sopan sikit gitu :D

Orang yang kurang daya pendengaran pakai
gak talipon, sms jer la kan. Tapi make
sure masa sms masuk tu ada lampu nyala.
Kang tak perasan la plak kan.
Ari tu tgk diorang guna vdo call
utk sembang. Besh sgt tgk!
Full of expression.

Er.. orang yang kurang deria pengelihatan
plak macam mana? Takda masalah apa!!?
Asalkan ada button ijau tanda angkat
talipon n button merah tanda letak
talipon sudah la kan.
Buleh je diorang meraba kat mana buttonnya.
Kita yg tak buta ni pun bule sms dengan
mata dok fokus driving.
Inikan plak mereka. Yang sense jari
diorang sensitip telebih lebih tu.
Yes, Mungkin diorang xleh dail,
tapi kalau kita yang talipon dia.
Buleh je sembang.

Soalan.
Kalau touch screen mcm mana orang
'tak nampak' nak angkat talipon?

Ohh.. Pocketeers,
Towards borderless society,
kekalkan talipon ber'button'!

18 comments:

Elie Lily said...

pergh! hebat! apasal elie tak pernah terpikir plak bnda2 gini? hehe

LAici KAng Ais said...

gooooddddd entry

Martika Diyana said...

yupe :) gud2... kekadang kite yang cukup sifat nih terlupa kan :) tq sebab ingatkan :)

Aemy Shamy said...

i like it every time u write something that makes me think of something that i've never thought before. hehe. thats true. sy slalu pikir like "hmmm..maybe next 3 years xkan ada lg kewujudan keypad & keyboard..smua akan jd touchscreen"..but didn't cross in my mind about the deaf & blind people..huhu..im so pathetic..i wish the techy geeks will do something advance for those people..

Iffah Afeefah said...

errr comel je entry ni

Fatin Mraz said...

seriusly i never tot of this la pocket. pocket tulis baru lah fm terfikir... tul gak kan..

yang kurang deria pendengaran satu hal..yg rabun warna satu hal.. tang button satu hal..

mm.. pocket nih leh jadi 'profiler' lah! the way u look into somtin n share it with others- interesting.

nway, rabun warna mmg antara kaler ijau n merah kan?? hehe...so camner tuh...

p/s: i prefer blackberry compare to iphone..

Cik Pulau said...

tak pernah lak terpikir..
haihh.. jadi assignment lak duk pikir benda alah ni..

hani said...

kedai dpn tmpt keje hani ada sorang kakak ada masalah pndgrn dan bisu.
pakai hp
salu video call
letak dpn krusi dia
guna bahasa isyarat tgn
mesti senyum klu nmpk dia buat vdeo call
:)

zonaku said...

sokong statement terakhir tu!

syabab said...

xtually pocket syabab ase maybe dorg pon ade kemudahan tuk dorg gak..cth manusia istimewa(MI) tanpa deria pendengaran mereka stil leh dgr dengan getaran n mata... macam MI tnpa mata mereka dpt merasa dgn sensitif tgn terhadap sentuhan.. kalo lah ade hp touch pad pon syabab ase dorg still leh aplikasi selagi ade unsur getaran,penglihatan n sentuhan... sama mcm penggunaan kete auto... basicclly tuk MI kene wat sedikit inovasi.. agar dorg pon leh menggunakannya.. btw syabab pon bukannya suka gune pape yg touch pad sbb sensor nya mudah tuk hilang deria.. so kembalilah ke hp2 vibrato...hehe

Saiazuan said...

pocket semakin rajin menaip dan rajin membuat pembaca critical thinkin :)

ciK LyndaWawa said...

sy pun tak penah terpikr..hehehe..gb j0b...

~SaL IjOu~ said...

Sal x suke phone touch screen~ ;p

Hanie_Dew said...

ha'ah.aku penah gak tepikir. orang tak sempurna fizikal macam mereka bole je guna teknologi tp biarla pencipta teknologi tu ambik kira golongan sebegini.

pasal give away tu. ko tanya Jue n Hanie kan.

McD Gift Certificate ker? << jue kompem pilih ni

Jusco Gift Voucher? << Hanie kompem akan pilih yang ni.

hahaha..tp rasanya yg paling worth adalah Jusco Gift Voucher. boel beli brg kenang kenangan GA ko pocket.

EZAN IDMA said...

hp sy button je

anamizu said...

betol tu pocket..cik ana pon pnh terfikir psl ni bila tgk iklan yg his name is ADEN kat TV.. he is one of OKU(org kelainan upaya) berterimakaswih a lot to INTERNET coz he can chat & meet org2 mcm die through the net..and hopefuly those so high tech geeks tak lupakan golongan yg cmni la kalo nak upgred ape2 gadget pon kan.. dorang pon manusia jugak kan pocket :)






luv,
cik ana

CekbOlat-bOlat said...

bolat tak prnah trpkir pon ^^..
aikk.. entry brbhsa melayu nmpak.. wahh ^^
#perlibahasa.. opss.. sory ag bolattt !

juliaismail said...

Kalau tuk orang kurang pendengaran, dia bas on vibration je nak tau sms or video call. Kalau untuk oran buta dia ada satu application yang dorang akan install dalam phn mereka iaitu JAWS Screen Reader. So, bila ada SMS masuk, mereka akan guna JAWS untuk bacakan. Dulu saya pernah buat artikel pasal ni. Mereka akan letakkan phn kat telinga dorang. Macam tu jugak bila dorang nak cari nama untuk kawan yang mahu ditelifon. JAWS ni dalam bahasa inggeris so bila dia pronounce dalam bahasa melayu bunyi dia pelik skit. Tapi dorang dah biasa n tahu apa yang disebutkan