Saturday, December 17, 2011

478. MelawakKasar

Pocketeers,
Pocket orang kedah,
Lahır hospıtal alor setar.
Pertama kalı jejak negerı orang pada
Tıngkatan 4. Ke perlıs masa budak skolah yang ada walkman kaset dok bangga abıh dah. Aıwa tuu, 79 hınggıt jer ponn.

Fırst tıme pocket sampaı penang adalah masa keja. Woh! Takut sıot. Kononnya orang penang kasar bahasanya..
'pııııraaah!!'
'apa dok ghaplah jıngga,
jangan dok jadı sıru la kat sını!'
Adalah sunggoh menakutkan pocket.
Oh what ıf ı offend them wıt my kedah joke?

Selepas 2 tahun dıpenang pocket dapat tahu kata, ıts about the joke that separates Kedah n Penang.
Orang Penang melawak attack personal tapı orang Penang tak penah amık pusıng atau tak penah rasa atı.
'nı apa lcd kamera hang kechık sangat nı!? Nak teghopong muka orang !pun susah!' usually would offend people, but not anak mamı penang.
'hang nı gajı saja dok mengaku rıbu rıbu, tapı kedekut taık ıdong masın!'
Kalau kena kat orang kedah, akan keluarlah ayat balas yang menggambarkan bahagıan tubuh orang yang berulat atau buruk dıhurung semut.
Heheh.

'Penang melawak kasar tapı tak terasa atı.'


Tapı hakıkatnya manusıa adalah manusıa, hatı nı dıcıpta utk merasa. Mengaku lah yang kamu dısakıtı and tell.. Jangan dok bangga sangat. Pocket g jejalan bebaru nı sempat menyaksıkan orang penang 'melawak'
Masa dok kondem anak hang hıtam, bını hang tak retı hurup rumı, pak hang kakı pendek sebelah, memang dıselangı hılaı tawa. Tapı lepas tu yang nangıs dlm toılet pun ada, yang mula belı face whıtenıng lotıon pun ada. Yang tak bagı anak kawan pun ada.. Inı ke yg kıta mahu?


regardless from whereever we are.
Try not to offend anyone when jokıng okeh. N thınk fırst before sayıng anythıng.
'keter kena tarık pasal xbayar kot, takkan la keter macam tu pun kena curı koot'
Ohh, mcm la kıta nı semekın sangat tak mampu nak bayar kan..adehla

30 comments:

dhiera said...

itu belum lagi kena orang melaka pure yang cakap. lagi sentap! tapi saya suka dengar orang penang cakap~

Kartini said...

haha. dhiera. tni org melaka. org melaka dia akan kasar pada org yg dia rapat. contoh Laha_ _ _ kau! contoh la hehe.

tp mmg suka lah dgr org utara punya style. :D

Aemy Shamy said...

pernah juga sy dgr pasal joke2 yg berlainan ikut negeri ni...sampai kdg2 tu dia jdikan alasan dr mna dia dtg supaya org faham joke dia..i mean, if someone's offended by bis joke, he'll say "ala, sy kan dari ***** faham2 je la, cara kami b'gurau mmg mcm ni"
but the thing is, not everyone can accept the way we do right? klu dia buat kat org negeri dia xpa la, tp ni kat org dr negeri lain..mmg la x ngam..huuhuu....

CekbOlat-bOlat said...

lol~ pocket org sini rupenye.. dekat lah kite ^^ haha

zonaku said...

lain orang lain caranya...
sebagai anak penang yang bukan keturunan mami, adalah satu offend bila disamakan ngan diorang tu.



timbang rasa, tolak ansur n menghormati sesama insan.. insyaallah hidup bahagia

EZAN IDMA said...

org utara rupenyee ye. hehe. tp org melaka lgi kasr :p

Ayaq said...

Setuju dengan Aemy Shamy. Paling tak suka bila orang tu buat sesuatu yang kita tak suka, lepas tu defend "dah memang perangai dia macam tu/dia melawak mmg kasaq keloloh etc". Just because your nature is like that, it's not a ticket for you to do something that will offend others. Benda boleh diubah, ubah la sikit. :)

Setuju dgn Zonaku jugak. Bengang gila bila orang tau kita org Penang, terus dapat cop kat dahi "anak mami". Grrr.

syabab said...

syabab dua taun belaja kt penang dua taun uh menderita jd mangsa..hehe siyes syabab xbpe suke cara org penang n kedah melawak.. sometimes dorg igt benda uh lawak tp sebenarnya leh wat org terase..cth cm ckp sal warna kulit xsama ngn makbapak..uissh siyes kasar.. xsalah syabab ase nk melawak cume syabab nk suka org lawak ckp sal hal peribadi ato fizikal org bcs ade je member syabab uh cacat tgn leh lah dorg wat lawak sal tgn uh cacat sbb men parang?errr lawak ke?ehmm.. syaba pernah gk wat entri sal nk melawak leh tp jgn smpai meenyakiti hati org len... http://hikayatsyabab.blogspot.com/2011/09/nak-kutuk-tu-berpada-padalah.html

AkuTaip said...

guilty as charged!

echaRierie said...

sentap !
hehe..btl tue pocket..
pkr dlu b4 saying.. :)
sy melawak dgn kwn2 still ok lg..hehe

echaRierie said...

sentap !
hehe..btl tue pocket..
pkr dlu b4 saying.. :)
sy melawak dgn kwn2 still ok lg..hehe

echaRierie said...

sentap !
hehe..btl tue pocket..
pkr dlu b4 saying.. :)
sy melawak dgn kwn2 still ok lg..hehe

littledolphin said...

tempat asal kita bukan alasan kukuh untuk melawak kasar betul tak?

if its offensive,it is offensive,no question asked.

Saiazuan said...

orng melaka pn kaso gak lawak diorng.. hoho

ciK LyndaWawa said...

lagi belum kena dengan org jawa..hehehe

Dhiya Fariza said...

Noted. Alhamdulillah dhiya bukan jenis melawak tahap buat org terasa. Or did i hrmmmm

Cha said...

Saya cepat terasa. ini kelemahan saya

~SaL IjOu~ said...

jarang dengar lawak kasar..dengar lawak x kene tempat tu selalu~ ;p

Cik Eka said...

orang perak cam saya ni pun kekadang ada gak yang kasar..tapi kalau sesapa yang paham tu takde hal..hehehe

best la baca....

p/s: buatlah komen pop up window..senang nak komen..hehehe

Fatin Mraz said...

pernah dengar juga lah pocket ttg ni.. org selalu kata pasal melawak kasar org kedah..

part terasa ke tidak tu mmg depends..ada tau org yg hati kering. org kata apa pun x amik pusing..

hehe..sensitivi itu perlu juga sekiranya digunakan ke arah perubahan yg lebih positif..

ascil.punye.lah said...

perghh agak pedas jugak lah mereka.

ILA HonEyBuNNy said...

ohhhh owg kedah rupanya..heheh
sama negeri..hehehhe

hani said...

besfren hani org kedah
dulu ingatkn rata-rata org utara ni mlawak kasar tak kesahla negeri mana pun
tp lama-lama blh prasan gak
thp mlawak drng dgn org penang memang beza sgt
hehe..
asal jgn smpai terasa hati sudah..

Juliet_iRa~" said...

hee..org melaka lagi kasar tau!

siap2 br jumpa kat kenduri dia ckp, igt ekau dah mati xblk2 kg dah..

kekeke..slh 1 la sbb ayah sy pernah kena camtu..kekekke ;p

Cik Lyeen said...

org penang mmg baik..:)
hehe..tapi datanglah Tawau nnt ok..:)

Cik Lyeen said...

org penang mmg baik..:)
hehe..tapi datanglah Tawau nnt ok..:)

Cik Lyeen said...

org penang mmg baik..:)
hehe..tapi datanglah Tawau nnt ok..:)

Jue said...

Urm so far aku xpnah lg tlibat ngan joke antara negeri ni. Maybe aku kna p sana utk rs sndri. Tp aku bhati kaca, jd baik stay kat kl je =)

anamizu kaito said...

la hang org KEDAH rupanya pocket??? pulun kedah ulun la camtu! hehe..

aah cik ana dlu study kat penang 3 tahun.. mmg paham gak la pasai melawak kasaQ tu.. kalo yg x biasa, mmg terasa hati gak wo~ =P






luv,
cik ana

Hanie_Dew said...

la ko duk penang ke pocket. aku baru balik.aku tak roger sbb aku off blogging masa cuti. jue halau aku bial aku nak on9. hehhe.

bak kata org tua tua keran mulut badan binasa. di negeri mana pun siapa pun di sekeliling kita jaga la perkataan dari mulut kita.