Thursday, December 08, 2011

470. DahSetahun.. Tak Rosak Lagi

Selasih timbul diwaktu petang,
Cik Adik menggayung air perigi,
rezeki orang emas datang,
rezeki kita emas tak pergi

pocketeers,
semua orang bila sebutkan rezeki,
mesti pikirkan orang belanja makan..
tengah jalan jumpak emas seketul,
gaji naik dihujung tahun..
bonos yang diharapkan kunjunglah tiba.

Semua benda yang plus jer.
as if a plus to something,
kalau dah ada nasik ngan ikan goreng tu,
another ketul of ayam goreng is a plus.
(Rojak nyer bahasa melayu kamu pocket!)
cenggini jer yg kita gelarkan rezeki.
sebenarnya salah!
(Actually kamu semua sudah tahu lagi ingat,
ni pocket jer nak ingatkan diri sendiri)

Bukan yang plus tu ajer dipanggil rezeki yer adik adik..
yang 'tak minus' tu pun rezeki gak tau!

Seperti contoh : rezeki pocket murah bulan ni
-December tak pancit lagi tayar motor EX5 ku..
-December and november demam sekali jer baru :D
-roti yang pocket dok beli, tak sempat berkulat dah
abih dah.. (Eh ni silap kot)
-henpon murahan yang pocket beli tahun lepas,
sampai sekarang ni tak rosak rosak. <-which actually
harap gak rosak, so that pocket buleh beli henpon baru :D

So bebenda camni pun kita patut anggap rezeki.
n say Alhamdulillah selalu,
kalau ada yg lebih tu, sila lah keluarkan
sedekah seadanya moga rezeki kat orang lain plak. :)

eh sejak bila plak pocket buat post baik baik nih?
buleh la kan.. sesekali.. alaaa buleh la yer.. :D

25 comments:

*SiRibenMerah said...

phone murah utk skandal2 kan..
tunggu laaa.. x lama lagi rosak la tuh..ooopppsss..

hahahaha..saje je kan nk doakan bukan2.jahatnye riben nehhh~

have a nice day u!

Anisa Hang Tuah said...

semoga Allah permudahkan rezeki kita semua

eLL said...

Alhamdulillah, murah rezeki. jangan risau kalau fikir tak ada duit untuk makan esok, nanti akan ada tetiba orang hati mulia belanja kita.

*tukar tayar yg tiubless la pocket, jarang nak pancit...

Dhiya Fariza said...

Alhamdullilah.mekaseh ingatkan :)

Fyqa said...

alhamdulillah. bgusla mcm tu.

^^

rozeeta rashid said...

dapat terus bernafas ni pun rezeki. sentiasa bersyukur dengan nikmat yang diberi. =)

zonaku said...

satu lagi...


harapnya rezeki kita itu penuh keberkatan...

CekbOlat-bOlat said...

org berbudi kita brbhasa.. org dh bgi... kita rembat semuaaahahahaha *eh?

zonaku said...

pocket... sila ke pesta

c'axoera said...

berkat Allah tu :)

http://ch000tz.blogspot.com/2011/12/spontaneous-of-sayings.html

Outbound Malang said...

berkunjung sob..salam blogger
salam kenal dan sukses selalu ..:)

Hanie_Dew said...

buleh buleh. betul jugak ko pocket. apa yang ada ni pun dikira rezeki. dapat benafas udara free lagi tu pun dikira rezeki.

takkan nak tunggu hp rosak baru beli yang baru.

littledolphin said...

TRUE INDEED! mula-mula tak nampak,but then after ditimpa kesusahan dalam melakukan assignment barulah sedar betapa nikmatnya dapat membuat assignment tanpa masalah-masalah seperti 'your document is corrupted' at the computer screen or 'eh photo studio dah fully booked la' or 'wey mana folder aku dalam pendrive hilang?' or ayat dari rakan sepasukan iaitu'eh aku tak sempat siap part aku lah wey'. masa tu la baru nampak betapa bestnya dapat rezeki membuat assignment tanpa masalah-masalah seperti di atas.

Juliet_iRa~" said...

hee..betul2...

bersyukur dgn apa y ada..:)

pssss : ada hati gak nk beli hp baru!nak beli iphone le tu..keke

eh lupa..pocket..bolah je ladies pkai sneakers tp ira pkai skirt aritu cam lawak je pkai sneakers..heee ;p

HEMY said...

sume benda berlaku adalah rezeki..hehehe

syabab said...

sume benda rezeki pocket..ehmm poket dpt tulis entri hari ni pon kira rezeki gak..rezeki idea n rezeki masa..cube xde dua2 hmm konpem bersawang da..hgehehe

Ayaq said...

Ye, sangat setuju dengan anda. Benda yang tak plus, tapi tak berkurang tu pun rejeki jugak. :)

princess said...

thumbs up pocket . good reminder i guess : ) thanks ye . keep it up

Fatin Mraz said...

very true pocket..
rezeki benda yang bertambah..
& yang tak minus tu pun rezeki..

nway nak tambah sikit..
tak makan dlm portion yang biasa tapi kenyangnya mkn dlm portion yg byk..sgt sedap pulak tu?

mm.. nikmat makan ni pun satu rezeki juga kan.. tak hari2 makanan yg dimakan sedap.. apapun perlu bersyukur dgn rezki dari allah.

Saiazuan said...

tapi rezeki yang paling best di dunia ni, anak :)

Fatin Mraz said...

typo*

pernah tak makan dlm portion yang biasa tapi kenyangnya mkn dlm portion yg byk..

ciK LyndaWawa said...

buah hati pocket,cikgu rupenye..hehe

anamizu said...

wahh baiknye pocket remindkan kite..
nice entry la pocket ;)
syukurrrrr ^___^




luv,
cik ana

Izyan Masri said...

REZEKI MURAH TAK BULAN NI?JAP NAK PK :O

Hermin said...

nk tukar hp baru? buat2 la bg jatuh..kalau nk jatuh bg tmpat tinggi2 skit :p