Tuesday, December 13, 2011

476. TakRetiMasak...

Pocketeers,


people who cant cook, can still condemn our bad cooking.

so tak yah la nak cakap..
'eehh.. yang ko larang aku mencurik ni ko tu baik sangat?'
iyer, pocket pilih 'mencurik' sebagai katakerja negatif kat
sini hanya untuk satu tujuan, pocket tak nak offend anyone.
iyer lah kan.. sebut tak pakai tudung, kang ada yg melenting.
(pocket tak kisah sebenarnya, lagi suka ada..)
sebut k-pop.. ada lagi melenting.
sebut rantai burung antu, ader la kot yg melenting.. kan.

berbalik kepada tak reti masak.. yes orang yg tak reti
masak pun tahu kalau ayam tu tak masak, garam telebih lebih,
or perut ikan tak dibuang.. tu basic tu beb... lain la kalau
dia tegur bebenda advance...
-white sauce ko ni berketul ketul lah beb,
-ko taruk daun sup jer dalam ni kan, akarnyer ko tak taruk ker?
-hyayakko orang taruk halia lah aho! yang gi taruk kunyit tu sapa suruh!?
which itupun kamu buleh persoalkan ...'sekolah mana dulu?' ajer..

tp still bebenda negatif yang orang buat,
buleh jer budak sekolah kondem.
laagi lah kita yang kena kondem ni patut malu.
peh.. budak sekolah pun tahu, inikan plak aku.

so kalau kena kondem,
oi! jalan tu tengok depan! jangan dok tengok aurat orang.
oi! orang sebut pukul lapan, datang la 755! kamu tu lebar, kena awal sikit!
oi! buat keja! kang aku tak bagi bonos kan!! dok sembaaang jer keje..
.... sila sila lah buat... jangan melawan.

heheheh ooohhh sedihnya ari ni sedih :(

22 comments:

Liyana Aziz said...

uuuuu, kenapa letak tajuk cani, terasa makkk! hahaahhaha

kenapa sedih ni?

Sarah Mohd Saleh said...

org yg reti mengutuk tu lahhhh yg xreti wat sebenarnyaa.kenape sedih nih dude ?

Cikpuan rara said...

knp depan tajuk tu mst ada nombor?

Hermin said...

manusia mmg mcm tu salah bnda kecil ke xtahu apa2 ke nampak sgt...kalau bnda baik diam ja.....

littledolphin said...

jgn sedih-sedih kawan ;(

Cha said...

TakRetiMasak

takut suami lariiiii :'(


hahahaha

littledolphin said...

btw ginger sekarang sihat! :)

CekbOlat-bOlat said...

naseb baik bolat reti masak ! yeahhh.. nnty bolat masak kt pocket ^^

syabab said...

haishh awatnya pocket...?meh citew sama syabab?kene marah ngn boss e?ato ngn org2 tertentu?kene tegur?syabab penah jew kene marah berbaru ni lg la kene tego ngn sbb wat air n makanan xbpe nk sedap(keje part time kedai mkn)..so syabba ni kekdang melawan gk...hehe... tp bila dorg siyes sgt syabab akan wat muka bajet chumel la sngtr tuk raih simpati...hehe.. iaitu senyap je t benda tuu let go sendri.. its oke bro kalo kita wat silap sekali sekala we r not perfect...so hari ni mungkin hari yg sedih tp jgn wiso sok lusan kn ade?so make tomorrow better then today for the bright future..ahakz~~ xmo sedih2 meh syabab picit pipi uh kasi senyum lebar sikit..hahaha

Dee said...

saya tak kisah pun orang kata saya tak reti memasak..cer tengok perut suami saya..hahahaha...

Aemy Shamy said...

biasalah tu, org bleh ckp ikut sedap mulut dorg ja..they scold us so badly, insult us with swear words, they call us stupid, etc...without looking themselves at the mirror. chill, mate..just take it as a reminder, make it positive. don't let it leads u to hatred..that's where we see the difference between us & them..don't be sad!!

Jue said...

Mcm entry mluah prsn scara tsirat je ni hihi
Besa la tu, idup cam escalator. Jap naik jap trun beb
Sbut psl rantai burung antu tu, aku mcm tau je hihi

Dhiya Fariza said...

hehe banyak kena kondem ke arini

juliaismail said...

komdem mengondem tu kan memang talent semua orang..hahahaha..jangan la sedih pocket..kita pun sedih ni..ari ni dapat surat kena tranfer ke Kosmo cawangan Kota Bahru!! Wua!! nk nangis.!!!

hani said...

haish..
tak mau la sesedih..
:)

zonaku said...

0.5 pun tarak ka????

myra azraff said...

oh,i just dunno how to cook.:(

~SaL IjOu~ said...

kalo waktu kene kondem berturut turut..haih..mmg menyedihkan~

Juliet_iRa~" said...

huhuhu..msti br kena kondem kan?uu

sbr2..:)

rozeeta rashid said...

kena kondem pasal kerja ke? hehe

Fatin Mraz said...

i like the idea in this writing..
the point of..condemning others for the flaws they've seen..membuatkan fm insaf. x bagus kondem2..tak elok..x bersyukur..

p/s:mm.. part 'kamu tu lebar'..hehee..kelakar lak baca..

Hanie_Dew said...

rantai burung hantu tu aku baru berangan nak beli tup tup kuar isu ni. so lupakan je.
byk entry aku kene catch up ni. =).

pa pe pon pocket sabar je la yg bole aku katakan. bak kata jue hidup cam eskelator. aku plak kat macam lif. turun naik jgk. haha