Monday, November 21, 2011

450. Camca Plastik

Pocketeers,

kata orang 'cerita' tu takkan jadi 'cerita',
kalau tak diulang berkali kali.
bila dah permanent terhias dlm minda ni,
baru lah character nya diingati,
baru lah event nya dijiwai,
berulang ulang kali... biar sampai mati.
lupa jangan sekali... sejarah pembikin diri.
hoyeah!!

anyway.. ini cerita maktuk.
untuk yang dok baca blog ini dari lima tahun lepas
sure dah baca... utk yang baru...
hey hey, layan pun besh okeh :D

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


'Aih..tadi aku nampak cam hang dapat camca
palastit?' tanya maktuk kehairanan.
'umph... dah buang dah ... ado lagi dalam
plastik sampah tu tuk... tuk nak buat apa?'
busy driving the KayBiPiThree'O'Five
'Laaa... yang hang pi buang tu buat apaaa...
simpan laa... buleh jugak buat cedok apa apa...'
'Berapa banyak la nak simpan tuk?
bukan nya nak pakai pun,
kat umah tu banyak dah la tuk'
maktuk diam sambil geledah beg plastik sampah,
mengalihkan tulang ayam, mengalihkan tisu tisu.
She took the white small plastic spoon and tuck it
nicely inside a layer of KFC tissue.

As if it worth something.
as if she's gonna use it soon enough.

Other day... Other occasion ...
'okeh maktuk .. nak pi kl dah... dekwan bawak
bubur maktuk ni na.. buleh jugak makan dalam
perjalanan kang'
'naa.. amik la camca palastit ni...
takkan hang nak langgah bubur ni kut..
tumpah satgi belemoih pulak baju hang...'
'umph.. bak mai...'
I can see a slight senyum at the corner of her lips.
'hummm.. nasib baik jugak ada aku ni yang duk
amik simpan camca palastit nii...tu la hampa.'

basically she have proven her action of keeping
those plastic spoon which u receive inside the
takeaway sauce n tissue pack
is right after all
is worth doin after all...












Ok maktuk, seronok lah tu!
terbukti kater maktuk betul tu..
seronok lah tu!!

tp memang maktuk betul pon.
pocket simpan 20 puluh jer tau,
kalau lebih pocket buang....

Pocketeers,
do you keep those packed chilli sauce
from KFC when u'r buying take-out?
Can use it for the biscuit u know :D

15 comments:

Dee said...

dee simpan..in case kt opis nak mkn apa2 yg perlukan sos..fikiran mcm org tua sikit sbb dulu dibesarkan oleh nenek...hehehe..

missSenget said...

tengok keadaan..

kalo malas nk basuh, buang..

owh mannn~ perangai apekah? nmpk benar pemalas.. :P


tp sudu bubur mcD syg nk buang..

Akue Achik said...

kdg2 brg yg mcm xde guna tu la sbnrny yg pling bguna..hehe

sy mmg jnis yg smpan brg.. :)

Saiazuan said...

hehe klu kwn aku lg teruk, dia slalu rembat botol sos kfc tu trs.. adoi

Anisa Hang Tuah said...

hahaha..rembat sos kat kfc,sudu kat pizza

HEMY said...

aku simpan sume yg leh guna..ni pn sbb bapak aku sll sayang barang n kata "ada gona ni..ada gona"

Hanie_Dew said...

aku tak suka simpn brg yg xtau bile nk guna sbb semak la. pastu nnt nak guna xtau pun ltak mane tah.so sama je aku simpn ke tak simpn.

Dhiya Fariza said...

MAKTUK POCKET MCM MAMA DHIYA SUKA SIMPAN SUDU PLASTIK and PLASTIK GIANT/TESCO DAH PUAS NASIHAT NAK JUGAK SIMPAN. dhiya tercapslock mls nak kecik kan huhu

miSs aMaL said...

haa..ad kwn kpd sepupu sy rembat sos kt kfc.then ble lalu depan pekerja dorang benda to belaga2.boleh dprg wt derk je n trs blah.haha

Aemy Shamy said...

masa stay kat hostel dlu mmg sy rajin simpan those simple stuffs, & they were really useful! hehe. sy paling suka tapau sudu2 & forks dr airplane..heeeeee ^^

Fatin Mraz said...

kalau maktuk baca ni sure suka kan..biasalah, utk org2 yg makan garam dulu, mereka sentiasa amik langkah bersedia... be prepared sepanjang masa..

as for me.. simpan gak camca plastik tuh.. untuk irizz main masak2.. hehee.. esp. sudu bubur McD.. hehee

.diannorhayati. said...

hihi.

betol betol.

my mom pon suke simpan. dian pon terikot :p

littledolphin said...

mula-mula je simpan,lepas itu bila dah nampak menyemak sangat buang terus.HAHA

P/S lama dah saya tak singgah sini.

gedek! said...

packed chilli sauce ?

uncle 'rembat' botol-botol sekali!

haha

.. said...

suka simpan pek sos kecik2 tu sebab kalau kena travel pi mana2 esp arab & europe, sedap sket nak makan .. hehehe