Saturday, November 12, 2011

443. Survival Tools

Pocketeers,
I started working back in the 80s when the music
seems better and the colours seems brighter.
The roses seems contrasting with its green
background so much that u'd hurt your eyes
just by oggling at them.
And that song Isabella, was a hit.

Now its not so much though.
Its either the ozone layer is getting thin,
the inflation (That causes reduction in colour
pigment during production),
or i must be getting old.
(Hence my koklea cant vibrate that well
and the liquid in my eyeballs is ...
becoming 'milky')

Anyway, when I started to work,
there was this lady who was so nice
like a sister to me. About 5 to 6 years older.
Working in different department with a few rank
below me. A presentable lady with an obvious
waist line that if i hug, my left palm would
rest nicely on my right siku.

She brought cucoq to me,
she woke up early to fry some bihun to me,
she would say yes to anything that i asked
and even scold me if i'm doing something
wrong. As if she cared.

She even arranged a vacation trip for
4 ladies and me so that i could get
close to a lady i was targetting back then.
The room was small and the bed could fit us
ngam ngam, she insisted that she should be
the border between the men and the ladies...
thinking that i would be notty if
I'm sleeping by the side of the ladies.

As if I wont do anything to her kan..
well I didnt.. now thinking about it.
Rugi nyer, I wonder why?

One day she was having a problem and required
to get a personal loan, being the 'adik' to her,
I became the guarantor.
nothing happen okeh pocketeers.
she paid her personal loan right on time,
and 10 years seems so short.
The loan is fully paid.

The sad thing about this story was her statement.
On her wedding day, we were chit chatting
and the ayat was something like this...
'ooo hang kawan ngan si farid equipment manager tu?
bagus bagus, kawan ngan orang yang macam tu la..
besok ada guna tu'

Ohh.. '..besok ada guna'??
What about me?
Was i some card for her to use?
Some toolf for survival?
Now the whole cucoq, bihun,
honest advise seems like just an act.

Tak besh nya kan..
Kawan.. memang kena ada tujuan ker?
kalau pocket tak der apa apa,
kamu nak kawan lagi tak?



(Oh wait seminit, I remembered!.
I fell down from the katil and
continued sleeping on the floor..
That was why I missed the chance,
adehlaaaa...)

24 comments:

Saiazuan said...

hehe the tools for survival is food ;)

Pocket said...

Saiazuan,
Food is not a tool,
food is a material. :D

Bashtiah said...

Pocket I just realize this matter few days ago. Like, all the aunties were talking about getting in laws 'yang ada guna'... well u get what i meant. like a doctor, dapat treatment free and all...

anamizu said...

hemmm mmg slalunya akan memilih.. kalau tak hebat, sure kena reject awal2..sadly speaking but thats the reality.




luv,
cik ana

zonaku said...

how to say it without sounding like it's a bad thing?



but i do agree with her......

Akue Achik said...

kawan ada byk jnis kan pocket..

taw myb akak tu mmg anngp pocket adik kot..sbb kalo adik bradik mmg kna tlong mnolong kan..

tp bila da thap 'sok2 ade gune'. even I will feel offended..

atiqa aris said...

mmg nme pocket ke?haha

leyaliyana said...

ha? u slept on the same bed with the ladies ke?

btw, nak buat camne owhhh. manusia rambut pun tak sama hitam dah, so for sure hati pun dah lain gile niat masing2 bila nak berkawan.

Titisan Hujan said...

TH ad sorg kwn yg hny bkwn tuk kpentingan die

owh...wat cn i say =.=''

Dhiya Fariza said...

maybe, just maybe she didnt mean to meant it that way, like ter-reffering a situation of 'friends with benefits" when she claim u should stay friend with farid (bersangka baik pocket) hehe.

she didnt use u in a bad ways selama dia berkawan dgn pocket kan?


isabela remind me of me LOl dia isabela, my friends always sang it as DHIYA isabela instead

Syazwan Che Deraman said...

aku ada kawan macam ni..
dulu, masa perluka aku, macam macam dia buat untuk aku..baik je..tak sombong.
sekarang ni, dah nampak sombong.
nak senyum pun susah.

sekarang dia dah habis dah training.
aku boleh katakan, jika tak disebabkan aku dan sorang rakan aku ni, dia akan suffer di ground school.

sekarang ni, bila dah habis, blah macam tu je. tak da nak tinggal ayat sepatah pun.

aku bukan harapkan balasan.
at least berterima kasih dan jangan berkelakuan sombong macam tu.

anyway, tak simpan dendam pun dengan dia..semoga dia terus berjaya..

menarik story ni.

Alisya said...

asam garam kehidupan, banyak rencahnya...

Miss Dolce and Gabbana said...

Hey.Nice entry.Kawan mesti ada kepentingan ke? Kalau tak ada kepentingan so tak perlu kawanlah macam tu? Pernah dengar satu quote ni tak Allah has give us everything in this world but he forgot one things that really important towards the human kind that is friendship.

Tapi aku macam tak setuju pulak dengan quote tu pasal aku rasa Allah dah bagi yang terbaik untuk kita cuma tinggal kita je lagi nak pilih. :)

Martika Diyana said...

yeah, what friends are for kan..
but kalau awal2 da niat gitu, mmg tak syok la..
berkawan ada makna, hanya untuk benefit..
and someday die akan tahu nilai sebenar seorang sahabat bila niat tu termakan diri..
take care mr.POcket.. ade hikmah di sebalik tu kan :)

Pocket said...

Bashtiah,
waah.. ngan anak menantu pun kena kira buat requirement jgak?

tp memang besh pun!
nak gi dptkan rawatan,
senaaaang jer.
nak tanya ubat selsema,
ada doktor buleh bagi prescription lagi :D

Anamizu,
so kalau la turned out pocket ni terjatuh muflis, mesti suma orang tak mau kawan lagi kan ...
mcm betul jgak la.

Zonaku,
in one point of view maybe right.
but i think its more to the silent truth. the truth that must never be verbal in our lips.

Achik,
walaupun dia mungkin tak anggap kawan ngan pocket sebab nak amik personal loan nanti..

tp bila dia cakap gitu,
semua action dia nampak cam disengajakan hanya untuk tujuan itu.

ohh

AtiqaAris,
yes, namer sayer albert pocket kuruentulesque

LeyaLiyana,
back then everything seems so right. and we never thought of it as a 'big' thing.

titisanHujan,
memang ada manusia gitu kan.
dia sendiri ada 'something' to offer ker?

DhiyaFariza,
yes, pocket memang sangka baik,
tp sangka baik pun..
bihun dia mcm ternampak udang disebalik bihun. ohh.

tp ngan kamu different!!
sayer memang ader guna untuk kamu :D
nak mintak MC tanpa perlu guna air tembakau kat mata .. heheheheh:)

ShazwanCD,
tu lah kan,
nasib pocket baik sikit,
dia masih contact walaupun berkerja di kilang lain dah sekaragn.

kawan kamu tu nanti akan dapat balasan. n then dia akan kembali sembang ngan kamu sekalian :D

Alisya,
gula tak der pon kebelakangan ni.
ohh..

MissDnC,
tak, the quote not suppose to use the word 'Forgot'.. cause 'forgot' is a mortal essence that only apply to us human.

anyway..
kita jer tak pandai bawak jalan sendiri.

MartikaDiyana,
tu lah,
someday dia akan kena buah sendiri,
then dia akan terasa hati.
cuma.. adakah dia akan relatekan ngan diri sendiri dan apa yg dia dah buat kat orang...?

is a whole different story.

miSs aMaL said...

hurm memg bnyk yg brkwan sbb ad guna.sincerity is become the second thing.

oh dunia..duniaa..==.

El-Janna said...

erkk susahnya ssh nak faham org lain

Tny said...

Bro.. hahaha.. cucoq, bihun, sweet talking advices were also tools.. hahaha..toolss utk buat beli jiwa!!! ;p

I rs susah lah kan nak cari atau dapat kwn2 yang betul2 ikhlas[ada tp sukar dicari] org yg tak take things for granted.. Ada org pernah nasihatkan sy spya hati2 dan pilih untuk nak berkawan..mula2 x tangkap sgt tp lani lebih paham maksudnya..

Acik said...

berkawan biar seribu
bermusuh jgn satu!
:)

hani said...

think it all over again,
bukankah serba sedikit kita semua ada sikap itu? berkawan bila ada benefit? tak banyak pun, siiiikiit ada punya. sedar dgn tak je sbnarnya :)

Jue said...

Rsnya scra directlt or indirectly, mmg ada yg kwn sbb benefits. Kalau x bfore mula kawan, mungkin time tgh bkwn xpun lps putus kwn hahaha
Aku tringat kwn aku sorg kutuk aku kaw2 pas aku x join bisnes MLM dia
Pas smua kwn di lari, gediks nak kwn ngan aku blk

Martika Diyana said...

mr.Pocket,
huhu.. yeah.. betul tu... terlupa pulak segelintir golongan yang takkan menyalahkan diri sendiri or nak tgk kekurangan diri ngan ape yang da jadi...

semoga kawan2 keliling selalu mengingatkan saye :)

*macam nak nyanyi ~~Tolong Ingatkan Aku~ hehe

Hanie_Dew said...

mmg ada org yang kwn sbb tujuan tertentu. kadang2 tak perasan.nampak cam ikhlas je.

uit pocket. kitrg xtau pun ko ada ferrari sebijik.banglo yang ada swimming pool ada fountain.

bole je kawan. (^___^)v

rozeeta rashid said...

cess! kawan ada makna. kawan tak guna. eh eh rhyme lah. hehe.