Friday, January 06, 2012

499. Stro

Pocketeers,

Kita selalu heran kan orang mengamok.
kenapa dia melenting sangat?
aku cuma wat lawak pasal dia
makan coklat ditengah ari jer poon..
kenapa marah mengamok sampai
nak baling baling staepler?

Kita selalu heran kan suami isteri yg gaduh.
Kesian kat laki dia, tak talipon pasal lambat
balik pun bini dia mintak cerai? ada laki lain
kot?

Kita selalu heran pasangan yang tak jadi.
bercinta dah 4 tahun.
Best couple among us.
lovey dovey tak hengat!
wit berlambak lambak dah abis
utk maintain hubungan tu,
let it be jauh dekat..
let it be sibuk lapang.
last last pasal cik abang tak datang
dating pasal jam, cik adik tu ajak break
ngan alasan.. dalam mata mamat
tu tak der pun dia di masa depan.
oh lantak la apa pun maksud ayat tu.
pocket tak paham.

Kenapa yer? benda simple jer..
tapi pencetus kemusnahan.
well the answer is here ...
Mr G punyer ayat ni..
(Of course la english idioms kan..
tp pasal MrG yg bg pocket tahu..
so the credit is to him)


'The Straw That Broke The Camels Back'

Wikipedia link nya sini.
Macam yang kita tahu, unta digunakan utk bawak
barang yg banyak masa mengembara kat tanah arab.
kiranya sikit lagi lori tayar 8 lah ni, setakat pashmina
600 helai tu, sebelah jer dia bawak.. sebelah lagi buleh
jer taruk jeans siam lagi 80pasang! :D

Patah wei!! patah la satgi.. adeehhhh!!!


so dalam idiom ni dikatakan unta tu dok bawak 'straw'
Dey!! bukan stro yg guna utk minum kat MekDi tu lah!
'straw' ni jerami tuu.
so kalau pun unta tu buleh bawak seberat mana pung,
jerami terakhir yang ringan tak patut tu pun, buleh mematah
kan pinggang makhluk Allah tu.
Ayat ni nak bagitau kater..
Beban terakhir tu ringan jer..
tapi beban terakhir tu lah yg
mematah kan pinggang cik unta
kita pasal... dah banyak sangat
beban dok tanggung boss.
banyak sangat dah..
banyak sangat dah.....

Untuk yang mengamok baling staepler tuu...
-banyak sangat dah yang kamu wat kurang ajar beb,
ayat last ko pasal makan coklat ditengah hari tu memang
yang terakhir yg buleh aku sabor kan... coklat tu la
lunch aku, penat tau tak nak buat keja, nak kena marah
ngan boss lagi... ko buleh persoalkan aku makan coklat
biarpun bukan masa break aku? nak hamik kau,
staepler jer aku baling ke kening kiri kamu.
Nasib baik kena... nasib baik kena..

Untuk si isteri yang mintak cerai tuu....
-Ima sabar banyak dah ngan perangai abang yang
selalu balik lambat, selalu tak kisah pasal anak anak..
katanya anak anak pesan nasik goreng, abang gi
menyembang sampai dinner diorang sampai umah
kul 11 malam! bebudak tu tido dalam kelaparan tahu tak!!
Kalau Ima ada kat umah, dari pagi lagi Ima masakkan
samting tapi Ima kena outstation!! kesian la kat anak anak!
tu tak yah kira la ngan panggilan talipon asing yang
tak perlu Ima bincangkan lagi, ngan mak abang yang
tak suka kan karier ima lagi, beli umah dekat pun salah.
nak pindah gi dok singapore tak bagi pulak..
so malam ni abang gi maner tadi? kenapa tak jawab talipon?

Untuk CikAdik yang ajak break tuu..
-Our future was never mentioned in our conversations,
u took the job at JB, i tot we're going to stay in KL?
I wanted to buy a car, and u said to go on..
what about the wedding.. are we ever having any?
even after all these years of being together,
never once that u've introduced me as your future
companion in life to your father and mother.. what
wat that about? Are we really having something here?
or u'r trying to keep your option open?
.
.
.
.

'The Straw That Broke The Camels Back'

27 comments:

Anum said...

try ur best to keep

Lizzie Yasmin said...

tanggung selagi tertanggung, bila dah byk sgt benda kecik terus jadi besar dan meletus.

gedek! said...

hati-hati dengan amarah

zonaku said...

yup agree.. the straw that broke the camels' back.




true indeed!


mmg sabar sebahagian dr iman, tapi tahap kesabaran manusia ada batasnya........

HEMY said...

strawhat luffy yg dh break itu hordy pirate's nose..ekekeke

CekbOlat-bOlat said...

betul tu ! totally agree.. kmrahan kecil =.='

Anisa Hang Tuah said...

macam2 boleh jadi skrg ni..bercinta 5tahun,kawin tak sampai 3 bulan.
dan bercinta sebulan,kawin dan kekal smpi mati..hewhew.wallahualam

acheeqa farhana said...

betul2..bnd y simple kdg2 mmpu mmusnahkan suatu bnd yg besar..

so,msg2 kne la pndai kwal perasaan...:)

btul tak encik pocket? :)

Hanie_Dew said...

betul la pocket.perkara yg orag lain nampk pada luarannya mcm ringan. the truth is perkara yg lebih besar ditanggung oleh pemikul beban. so don't simply judge people without we knowing the 'behind the scene' story.

Mya said...

a total true! bila da berat sgt yg ringan mampu mencetus bermacam cerita. huu nice post!

ps: sory mya lama x berkunjung sobs...

Finaz Jaafar said...

"Are we really having something here?
or u'r trying to keep your option open?" <---suka sangat ayat ini..

okay sangat gigih baca entry ini dan bangga nak katakan saya setuju ! yehaaa~

kadang2 kite tgk "benda sikit je kot, pe hal nak kecoh?" tapi sebenarnye di sebalik "benda sikit/kecik" tu ada tersirat sesuatu yang kita mungkin tak perasan, tak tau sebelum ni..tu pasal benda kecik jadi besar..

aaa gigih tak baca komen aiii?lalala

syabab said...

1stly kenelah kawal emosi bila xleh kawal tu kekdng uh kita bertindak tnpa berfikir cm baling stapler..hihi

2ndly dlm perhubungn perlu ade tolak ansur berhubungn sellau xmenjadi sbb masing2 xnk mengalah.. mulalah 1000 kebaikan yg pernah dilakukan bersama habis dilupakan gara2 satu kesilapan yg hanya meroasakkan mase depan anak2..

3rdly ehmm we tried but if itu lah yg si dia nk kite kenelah redha... wat ape dipakse die menerima kita.. kang t xpasai2 t akan mulalah citer si dia selepas kawin mintq cerai kemudian ungkin "u igt selum ni i nk sgt ke kt u..u yg paksa i kawin ngn u".. err..hehe so anggp jela ade perhubngn yg lebih bek mennti kite satu hari nnt.. hey org umo 50 pon still xgive up mencari cinta..so knpe anda nk giveup?hehe.. usually gurlz bukan xnk bwk jumpa mak ayah cuma mcm pocket cm perhaps option bukan sbb gegurl uh ade laki lain sbb takut bila gegurl sirus sgt sama boboi..tgk2 boboi yg mempermainkan gegurl..so gurls nk defend maruah die..so as guyz kita kene lah respect pe yg die nk... n kalo dh mang xnk tunjuk langsung uh xpelah pocket laki kt ade 4borang halal... hilang satu yg xhalal crlah 4 terus tuk dihalalkn...hehe

Pocket said...

Anum,
...to keep what?

LizzieYasmin,
dan bila meletus,
persoalan tu datang.
'hek enne.. cenggitu pun nak meletup?'

UncleGedek,
gi amik wuduk.

Zonaku,
basically kalau dah sampai takat lebur tu. besi pun lebur gak kan :D

HEMY,
hehehe, pocket lebih suka yang berpedang tiga :D

CekBolat,kan..

Anisa,
kekal sampai mati tu,
jangan la pasal mati xciden 2 minggu pas akad nikah yer ..

AcheeqaFarhana,
betuuuulll..
kan pandai kawal perasaan ker persoalan nya kak?

kalau dah beban tu.. beban jugak.

HanieDew,
yes, tanya dulu,
n cuba pahami sidia yang dah lama menanggung beban tu. jangan main tuduh jer :D
oh pocket tu suka mengamok orangnyaa..

Mya,
umph! pocket pung rasa lama tak berkunjung sana gak..

FinazJaafar,
heheheh, yes pocket dapat rasa kegigihan kamu:D

Syabab,
bro.. u'r missin the point.
its not about kena kawal emosi,
or perhubungan perlu ada tolak ansur.

salah satu pihak mesti akan terasa 'beban' of the straw...
let it be the cutest couple
that have been tolerating so much
truout all their life.

salah satu pihak pasti
akan terasa beban of the straw.
and the last 'beban'
will break people.

Jue said...

Yg part baling stapler tu betul punya story ke beb? Perghhh mcm aku dulu time skolah haha tp student yg xtau suka slh phm. Depa ingat sbb aku cr psl, pompuan garang tp sbnrnya waktu tu thp kesabaran aku dah max, dah x ttangung. But yet ppl still look at me wrongly..well i dont even bother anyway =)

Pocket said...

Jue,
Err.. yes, memang pocket penah baling staepler kat sorang 'MaterialHandler' ni, orang tengah penat lagi lapar..
baru la nak makan coklat seketul.
dia datang kacau kacau pasal isu dari production...

n ayat yang paling tak tahan was...
'itu lah yg dok gemok tu.. tadi kul 12 dah melantak nasik.. sekarang coklat plak lagi!'
walhal coklat tu lah glukos pertama utk the whole day from morning.

zupp!! trus^^

Juliet_iRa~" said...

wuhuuu...

byk y btol kat situ..

sbr byk2 naaa..:)

mrh mmg pengundang bahaya...kalo blh jauhilah dr api amarah..

rozeeta rashid said...

interesting idiom! benda kecik yang diambil ringan boleh jadi sesuatu yang berat.

in my case, it's heavier than a straw. patah hatiku. kwang3. frust bebenor.

El-Janna said...

ermmmm.. biasalh perempuannn

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

unta, haiwan contoh kerana ada karakterstik menarik, zuan pernah kupas psl unta ni suatu masa dlu.. huhu

p.s i miss blogging world

SimplySeoul said...

Seriously cikAdik, i feel like asking too, are you guys having something? Seems like you have an option.

Adylia Qarissa said...

kita heran kenapa awak heran..heheeee

kajaharuna said...

mengamuk baling steple.. dasat..

cHeRyNa PiReS said...

i know a guy yg baling stapler...understood the whole panas baran thing but in the end questioning,"awat hang tu tak gentleman? akak tu mmg mulut longkang but stapler? kamon!"

i know a lady who got too tired of waiting for a man to compromise on wedding. yalah...yalah...jom kawen. eh, apa? tak boleh tinggal sana, kena tinggal sini. but why?

it's all about decision. ada gak makcik yg tiap2 malam tido sorang sbb laki sibuk main FB...or ada gak hubby yg dok kena sabar sbb isteri rapat ngan online frens...

but they keep the whole thing inside. container skang making lama makin canggih. separuh kalau meletup pon seal tetap attach.

ada paham?

Aemy Shamy said...

i so agree with u. i often fight with my partner over a small thing, for example..he fails to be on time. it's a small matter, generally. but if it happens more than 10 times, it becomes the major problem and the fight can continue for 2 days..
biasalah kan, sedangkan lidah lg tergigit. :p

Dee said...

thx..baru dee phm..apa maksud straw belakang camel..hehehe..dah tak tertanggunglah tu..benda kecik pun boleh buat orang melenting..

Pocket said...

Juliet_ira,
Sabar pun buleh,
ramai yang sabar jeerr...

RozeetaRashid,
frust kan.
tp nak wat camana.
kena buat sesuatu sebelum patah pinggang. :D

El-Janna,
so kita kena terima jer la sebab
ayat...'biasalah' tu?
Ohh.. then pocket nak main kayu tiga n still makan luar plus ngan budak bawah umur :D

biasalah lelaki :D

Saiazuan,
menarik menarik.
tingin nak naik unta :D

SimplySeoul,
ada option la tuuu:D

Adylia Qarissa,
eh, pocket ada heran kat maner yer?

KajaHaruna,
ok la staepler,
kalau main tikam tikam tu camana ?

Sha,
heheh, luv the way u comment sis.

I guess that is why they're using a
camel in the 'saying'. Cause camel
cant say much bout the weight that
people put on their back. They just
cry in the middle of the night,
the back break and the camel die.
Or atleast that is
what the camel was hoping for.
'God... let me sleep forever to you
and not waking up next morning for
i cant take more of this burden on
my back. And the hump hurts.'

AemyShamy,
ohh... how heavy is 'one small thing' sis?
10gm? 20gm? in the end the whole thing
will become 2tan... and a camel's back
cant take 2tan u know...

But i guess, talking about it,
apologies and solving the small thing
would take it off the back.
and the weight would only stays at about 150gm.
I guess that is bearable right?
its a long way to go.. but 150gm of weight
is just like that HTC Sense right?
hope u reach your destination together sis.
kinda looking forward to see IFO hug u in AIM
just like nabil did :D

KakDee,
kalau dah tak tertanggung dah,
kena buat sesuatu. Update la resume!!
kalau tak,patah belakang ni..
mati gitu jer.. :D

Dhiya Fariza said...

i wrote something so long )comment) on this entry. i cant find it anywhere above. whyy. sedih. i complimented u how much i like this post. seedih the comment went missing.