Sunday, January 08, 2012

501. KuakLentang! KuakLentang!


Pocketeers,
terasa plak idup ni macam sungai.
kita dok menongkah arus cabaran idup.
ada yang pandai berenang...
senang jer nak ngelak kayu timbul,
yang tak pandai berenang..
rantin datang jer luka.
batu golek sikit.. luka.
Luka yang serious kalu,
terus tenggelam n mati.
adehlaaa..

Ada yang naik bot!!
tak aci! kita dok bepeluh peluh tetiap ari
ngan skill berenang yang tak hebat mana ni...
dia pakai tekan button jer.
salahkan bapak pocket kerana bukan
bill gates :D Oh tapi tak gak!
ada yang pakai bot sebab usaha sendiri!
Jeles!!


Ada yang pakai bot besar,
ada gak yg bot kecik.. sampan.
still jeles. sebab kayu hanyut datang..
langsung tak kena siot!!
mana nak pergi pun senang,
terasa nak amik buah kat sini situ,
tolak jer handle, sampai lah.
Bot diorang pun ada hiasan..
ok lah kan.. bot dia buleh bawak semua
sekali. hatta keter 3 bijik pun buleh
angkut. apa la sangat.
Kita ni.. buleh tarik apa yang perlu jer.
Terasa beban sikit, kena buang,
duit lektrik pun dok tepuk dahi.
nak beli keter?

yang laki bini,
dok berenang bersama.
kalau dua dua reti berenang.. ok lah,
mudah la sikit nak menuju sungai sungai
lain yang lebih tenang arusnya.
Kurang kayu hanyutnya..

Yang bini tak reti berenang..
laki jer dok kayuh.. penat gak woo!!
tapi banyak yang tak reti berenang
pun... kewujudan nya menambah semangat
si tukang kayuh... ok jer tarik sorang2
terasaa happy jer :D

yang bini dok kayuh,
laki plak dok tarik dari
belakang lagi kesian.. ooi!!
tak reti berenang pun..
tolak tolak sikit ngan
kaki tu buleh dak?
oh adik,
tendang jer mamat tu!

humm.. hidup bagaikan menongkah arus,
nak ajak kamu berenang bersama..
buleh tak?

34 comments:

Anisa Hang Tuah said...

saya tak pandai berenang :'(

cHeRyNa PiReS said...

takut air la pocket!

How about pakai safety jacket lepas tu terus hanyutkan diri.

it means...go with the flow?

Pocket said...

Anisa,
pocket pun...

Sha,
metafor nya tu macam,
bangun tido tapi tak buat apa apa,
makan jer apa yg ada sampai abis...
tunggu mati :D heheh

rozeeta rashid said...

sesetengah orang tak payah bersusah payah pun kan. tak pe. sekarang kita berenang dulu. nanti kita naik bot pulak. hehe.

rasa macam tengah naik kayak kat air yg berarus deras sekarang ni. eh jatuh pulak dalam air. nak lemas! help! haha. that's what i feel right now.

CekbOlat-bOlat said...

bolat pndai berenang =D

jomm diving!

littledolphin said...

kita belajar berenang dulu.pastu baru buat bot.lepas tu barulah buat kapal besar =)

belajar susah dulu,barulah boleh senang!

kalau ada orang tarik ke belakang dan menahan kita daripada maju ke depan,sila singkirkan dia daripada hidup.bwahahahahaha xD

i thought i knew the message of this entry but now i'm confused.

Pocket said...

RozeetaRashid,
tu yg jeles tu,
tanya tanya.. mana dapat bot?
'pak aku ada tanah,
diorang jual ari tu..
dpt la setengah juta sorang.'
ooooiii!!!

kayuh dik kayuh,
sikit lagi jer..
lepas arus deras tu nanti..
inshaAllah.. tenang sikit arusnyer.

CekBolat,
bagus lah kamu pandai berenang.
pas ni usahakan cari bot yer :D
kering sikit..

ShaheerahHana,
umph!
belajar berenang tu lah apa
yang kamu dok buat tetiap ari
tu, seriously peluang kamu lebih
cerah kalau grad dari tidak.

Kalau tak grad..
samer cam jalan meruntun
akar jer laa..

orang tarik belakang?
kalau BF kamu seorang taik pit,
tak keja tp dok mintak wit kat
kamu nak topap talipon...

itu patut ditendang jer tahu!

hani said...

alahai..comelnya analogi kamu pocket!!!

syabab said...

jom2 syabab pon nk berenang tp berenang yg xterapung r..syabb tau menyelam je..hik3..
hiup bagaikn menongkah arus..like2 entri ni leh masuk lah ngn entri syabb tentg puas hati..hehe tp xkisah lah kita menongkah arus uh nek bot atau berenang yg pasti bukan cara kita menongkah arus tp usaha yg kita wat tuk menongkah arus..hehe
p/s: sejak bce entri pocket sal "bce x ni? membuatkan syabb kene bce dua tiga kali kot2 salah masuk citer kang dipoint xbce lak..hihi...

LelakiSemalam said...

bahagian masing2 yang kita sendiri kurang fahami...

ciK LyndaWawa said...

kadang2 ..jeles tengok sesetengah org tak pelu bersusah payah..erm..sedih2..

Titisan Hujan said...

penah lemas ms blja berenang.skg dh fobia.hohoho

najwa aminah abas said...

berenang? aku hebat berenang. jomlaa... :)

menongkah arus,perkara biasa aku buat.

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

haha klu btl bagai berenang, zuan dah lama lemas..

adwafarahin said...

nmpk air otomatik nk rasa lemas,cmne la nk berenang -___-"

starzieti said...

jom jom berenang tapi kene belajar berenang dulu sebab tak reti berenang. hehe. :D

Aemy Shamy said...

a very good metaphor of life :)
in reality, sy langsung x tau berenang..klu campak sy ke sungai confirm sy lemas :p
tp if it's about life, sy lah yg akan berpaut pada benda yg boleh timbul..so i won't sink in. im not the one who own a boat or sampan..not yet..heeeee...
let's keep swimming..don't get drown!

zonaku said...

pernah belajar berenang, separuh kolam saja... lepas ni kena sungguh2 belajar lagi





kenyataan & kiasan...

Athirah Rosli said...

wah.. tersirat btul ayat.i like. tu la terjadi dalam realiti kn. masing2 ade nasib tersendiri. depends pada diri masing2 sejauh mana nk ubahto better/worse. ^_^

HEMY said...

sbb tu berenang lagi molek pakai bikini...

haa..amacam??

aniswany said...

hmm.banyak maksud ni..

Dhiya Fariza said...

setuju dgn aniswany. byk maksud entri ni.

hamzah ian said...

hidup mmg gitu..

✿Dear Yayah✿ said...

jum berenang dalam kolah bilik mandi. HAHA

hidup masing2..rezeki masing2..cara msing2 kan..:)

janji, letakkan Allah as the 1st priority. so apa pun kite buat akn ade barakahnye, insya Allah.

EZAN IDMA said...

Tak Pandai :(

Faidhatul Arfah said...

arfah x pndai brenang huhuhhh :(

Hanie_Dew said...

pocket.berenang renang dahulu.ber-bot bot kemudian.kalau ada kesenangan tapi tak pandai manfaatkan dan jaga, bot kecik,bot besar,sampan pun boel karan. akhirnya berenang kembali jugak.bayangkan kalau kita terus naik bot tak pendai berenang. kene ranting bukan takat luka. tenggelam tak timbul timbul.=p

part pasangan tu sendiri mau ingatla dey. takkan pompuan kene tanggung suami sepenuhnya...urrrgghh..

ciK LyndaWawa said...

lukian itu cantik..wee..=]

Original CikTeddy said...

jom la kite berenang sama2 tp sy pakai plampung ok? :D

Jue said...

Aku br pas bc previous entry ko. Trutamanya yg psl bc entry smpi abis mgingatkan aku pd ayat yg aku pnah sebut "blogging mesti ikhlas, komen mesti mau ikhlas, brlah x nmpk kejanggalannya". And aku nmpk byk yg komen entry ni lari dr mskd sbnr yg cuba dsampaikan haha ok, x sesuai gelak. Aku admit kkdg aku kna bc blog ko bkali2 sbb cr pyampaian ko ade mskd yg mdlm. Kekdg aku bz, aku bc gitu2 je. Bile aku free, aku bc teliti..BW tu mmerlukan masa. Tp bape ramai punya masa?

Tlbih pulak komen haha. Tp bz x bz, aku suke pnulisan ko sbb ianya pnuh makna. Dan aku pnah godek entry lama ko. Ko nye tempo pnulisan x jauh lari. Umpama mendayung sampan. Rentak yg sama. Kelajuan berbeza.

Dan ya, aku tau pe ko cuba smpikan dlm entry ni. Mcm blogging juga, ramai2 dlm satu bot. Ada yg kayuh laju, ada yg plahan. Tp apa yg penting? Kerjasama! LOL

dhiera said...

kite merasa susah untuk berenang, mana tahu sampai masa ye nanti kite guna bot boleh ajak orang lain tumpang sama~

Finaz Jaafar said...

okay setuju..menongkah arus kehidupan memang macam ni..tapi camne susah pun nanti kita sampai jugak pada penyelesaian..kan?

Juliet_iRa~" said...

tak pndai berenang juga..huuu

takut air kdg2..heeee

anamizu kaito said...

x pandai berenang la :(




luv,
cik ana