Monday, September 26, 2011

400.PadangBelalang,

lain padang, lain belalang,
lain belalang, lain sembang,
sembang sembang duit kupang,
yang lantang, yang tu yang senang,
yang sunyi, yang tu yang kurang,


Pocketeers,
now this post is not mocking anyone,
i tot it was interesting for me to share,
how different people's way of talking base
on their money spending, and how much they
make money.

i've heard this myself.
with this cheap undecorated ears of mine :D

Shopping...
Yang Kurang..
teringin nya nak shopping kat kafu ker, tesko ker..
ngan trolley penuh diisi barang barang rumah
sampai tertumpah tumpah kan...
cam seronok jer tengok kan..

Yang Lebih..
abang! cukup ker satu trolley ni!?


Lambat Gi Keja...
Yang Kurang..
'tayar motor saya pancit la plak,
saya masuk lambat sikit yer boss!'

Yang Lebih..
'i pakai alphard i ari ni, tak leh nak nyelit nyelit sangat.
keter i? ohh.. masukworkshop.'



Net...
Yang Kurang..
'siap resume aku! so kita gi CyberCafe kat pekan sana,
Excell kan resume ni n aku antaarrr!!!
one step towards employment!!'
:D

Yang Lebih..
'TM ari ni tak der line, beruk beng?
tinggal dalam beg lagi satu la plaak.,
kena la gi cybercafe kat pekan jugak lah
nampak gayanyaaa.. bosan bosan!




Umah
Yang Kurang..
'so kita nak pilih yang mana satu,
teres setingkat ni ker? or kita beli apartment dulu,
nanti buleh kita buat sewa:D
this is a huge investment! have to think everything up ya sayang:D

Yang Lebih..
'so kita nak pilih yang mana satu,
yang 600K ni luas sikit, tp jauh.. yg 800k ni,
dekat ngan tpt keja.. beza 200 jer pon.'


Oh how i wish i could be like them,
i'll try to do everything i can to become them,
i will work my tail off to say atleast half
of what they're saying.
and if i cant get it,
hopefully my future daughter or son could say
it out loud when i'm down and helpless on my
deathbed with that indonesian lady feeding me
porridge.
time to update the resume people ^^

21 comments:

~SaL IjOu~ said...

Sal tunggu anak raja masuk minang x dtg2 mcmne ni..haha~

Pocket said...

hooh!! pocket plak,
kena masuk meminang puteri raja lah yer?
wokeh!! kena start ensemkan diri:D

Anisa Hang Tuah said...

poket tak penuh,
ndak boleshopping

~SaL IjOu~ said...

ahaha..bukan poket mmg da ensem ke~ wiwink.. ;p

Saiazuan said...

kerenah manusia berduit..

norshila ibrahim said...

nice entry... =)

Fatin Mraz said...

bile bace n3 nih, teringat kenangan mase studi dulu..
buat benda yg sama di dalam 2 masa/kondisi yg berbeza..
mmg terasa lainnya..
makan roti canai mase kurang (poket kosong) amat berlainan dgn ketika menikmatinya mase lebih (poket penuh)

zieyzain said...

bersederhana lebih baik pocket. sebab biasanya bila org nampak kita senang skit, mulalah ada yg mengaku sedara pocket laa, awek lama pocket laa..walhal ade yg xkenal pun ngaku member lama.cehh..lumrah manusiaa la katakan..ehehe=)

Tny said...

Owwhhh.. kesahnya.. ;) I think I got ur point.. hehe..perkemaih resume bg tiptop, jgn lupa include other skills:: fluently speaking and writing '3rd language' Japanese n best of luck for ur career upgrading :)

Tulah kdg2 angan2 nk jd yg lebih,adakala rs kna blnja mcm yg kurang..apapun bersyukur dgn rezeki&nikmatNya..

Live moderately but life mau hepy2 =)

budakijaupendek said...

enjoy reading this.
hehe

Dhiya Fariza said...

felamak contoh nice la bro :D

*SiRibenMerah said...

dugaan org yang kaya dan org yg miskin.. org miskin, bertakwa- hanya utk diri sndiri sbb x kaya nk bantu org.... org kaya- bertakwa dgn dpt memberi kesenangan utk org lain jugak... Dua2 Allah sayang.. cuma, org kaya yg lupa diri dan kesenangan utk diri sendiri, Allah x redha kehidupannya.. So, kita yg x kaya dan x miskin neh, bersederhana lah kita seadanya.. Moga takwa kita diterima Allah.. :)

p/s: money is not for everything, but nowadays- everything is money... dugaannnn~ :(

Syazwan Che Deraman said...

aku tergolong dalam yang kurang.
hehe

kjaharun said...

duit oh duit.. semua kene guna duit sekarang ni..

Finaz Jaafar said...

depends la org tu mcm mn kan..agak2 yang berlagak, yang macam mampu sket tu konpem ah kat bahagian "yang lebih"..macam i ni rasanya "yang kurang je kot"..tapi apa pun, improvement tu kena ada..

Pocket said...

Anisa,
yer! betul tu, pocket kena penuh :D

SalIjou,
Pocket memang ensem,
didalam donia mereka yg tak der idung,
sorang yg beridung kemek ni lah yg terensem.
heheh:D

Saizuan,
kan, mereka beruang
(As if ber'wang')

Norshila,
thanks

Fatin,
heheh,
masa lebih rotinya dua,
or roti telur maybe roti sardin.

masa kurang, roti satu ngan teh o limau ^^

zieyZain,
bersederhana memang lebih baik,
tp tak semua yang buleh. jarang jarang
lah kalau nak ada pun yang muliayana masih bermotor ex5 ke tesco.

eh ziey!! sejak sejak menang more jutaria ni dah tak kenal pocket lagi yer.. kan kita dok makan sama kat SMKT dulu!?

:)

Tny,
yes, memang dah tiba masa utk nak kena upgrade, bertiga dah tak cukup lagi,
kena cari pat. Digitnyaaa.. bukan isterinaa.:D

tp somehow hepy tu datang mencurah curah ngan sofa yg cantik n LCD tv 50 inchi tu lah. kenapa yer?

lagi mencurah curah kat singapore masa bercuti :D

BudakIjau and DhiyaFariza
Timakasih

MummyIyra,
pocket ada kenal mereka yang kaya melimpah ruah, tumpah kat orang sekeliling yg memerlukan. mak nya meninggal, anak dia mimpi mak dia dok kat padang yg luas sambil menggamit kearahnya bagaikan berkata...
'mai la tulung mak, tak abih nak menuai sorang nii'

moga kita sepemurah itu.

Shazwan,
moga kita trus usaha utk 'lebih'
bila nak jadi leading utk narrow body?
(Macam tak baca jer post kamu kan.. hahah)

KjaHarun,
nak masuk tandas pung duit..

Finaz,
kamu kalau shopping kat tesco,
trolley ke raga? ker main capai pakai sepuluh jari jer?

pocket masih pakai raga.

cHeRyNa PiReS said...

...and there is a concept of bersyukur, Pocket. Work hard is an ibadah but what is less for us might be more to another human:)

Saiazuan said...

haha yeah berWANG

Tny said...

Hahaha.. sofa oberseas kot! ;)
Yeah,kita kena bg self-rewards gak..kalo berbaloi dan bole bikin hati hepy,why not :)

rozeeta rashid said...

kalau duit sikit, kena utamakan keperluan.

kalau duit banyak, semua pun boleh.

jadi, build up our resume untuk kehidupan yg lebih selesa. =)

filantera said...

dua belalang di padang yg sama.

seorang budak lelaki berbaju "tadika taman guar indah" padahal dia dah darjah 5 berkata pada emaknya "timasih mak, sedap burger Ramly ni!"

while kat sebelah tu,

seorang datin yang tudung pun dah berharga 4 angka berkata "timasih bang, lama sgt teringin makan burger Ramly ni, selalu McD dan TGI (or apa apa kedai mahal) bukan sesedap ni!"

its not what , but how.

tp siyes jeles org yg kaya semulajadik!