Tuesday, September 13, 2011

392. Jeles..

Jeles,
kalau la pocket kata...
Jeles tu hanyalah perasaan takut
yang bertukar menjadi marah.
Jika tiada perasaan takut.
tiada perasaan marah.
adakah kamu setuju?

Takutkan apa pocket?
Takut diri ini dibandingkan.
The fear of being compared to.
the fear of being loss from the comparison.

Farid dan Ima suami isteri,
Farid wat sales, ima suri rumah tangga.
Farid tengah cuba nak dapatkan satu peluang
supply perabot kat KFC. Kalau dapat tender ni,
mahu juta juta number nyer...
tp yang farid kena sembang.. kena bodek...
kena lobby adalah seorang awek muda umur 26,
penuh executive nyer rambut karat sikit.
Farid dok usung la awek ni kesana kemari,
menunjukkan sample, belanja makan (kat KFC jer pon..)
kekadang farid belikan hadiah harijadi
hanya nak lobby, hanya nak lobby...

knowing this ima logik la jeles.
suami terchenta dok layan awek lain.
disini pocket rasa sebenarnya ima takut.
takut ditinggalkan farid?
certainly no, that is the kesan of the whole case.

Pocket rasa, ima takut dia dibandingkan.
'Eh bini aku tak rambut wangi cenggini'
'eh bini aku tak suare sedap cenggini'
'eh bini aku tak saiz pinggang camni'
so perasaan takut itu bertukar menjadi marah.
merajuk. Perli si suami tak kena tempat,
benda kecik nak marah marah, dan kalau
dapat call tetengah malam,
dok anggap si exec KFC yang call.
dan itu yang kita panggil sebagai jeles tu.
betul tak?

So persoalan nya,
kalau ima tu indah beyond comparison.
tak jeles kah ima?

kalau korang camana?

Agak agak nya lah kan..
Ima jeles jgak ker kalau executive yang
Farid kena lobby tu adalah kakak yang
160cm 92kg yang main tudung selimpang jer
kebahu tanpa brooch?
Tambah lagi memiliki special design
di lutut kiri sampai tak leh naik tangga?
(Or simply bisu?)

kalau korang? jeles tak?

30 comments:

nadiaazira said...

jeles jua...
sebab orang sekarang tak kira dah...
janji POCKET penuh...
sumua jadi... =)

Sarah Mohd Saleh said...

jeless sangat jeles...itu satu perasaan semulajadi dlm diri manusia.kdg2 kalau si bf nih jelesh mule lahh lyn si gf mcm nk nk jer.pfftt.nyempahhh.

Dhiya Fariza said...

Hurm, pocket buat dhiya berfikir terfkir, ada betulnya jeles itu dtg dari perasaan takut. Logik.

a kl citizen said...

jeles... walau dengan nenek kebayan pun, kalau dah berkepit berdua, yang ketiga tetap si setan.

budakijaupendek said...

jeles!
tettt..... haha

Saiazuan said...

jeles tu penting :D

sweet-girlicious said...

well..jealousy happens to every human..even me myself..i guess u're right sometimes people tend to get jeles because the scared..scared for the challenge, or perhaps scared in many different ways...u make me keep on thinking bro!hahah

ciK LyndaWawa said...

kalau sya...kompom jeles.huh..itula lelaki..dasar....

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

jeles. takkan nk pasrah kot. dunia skrg, semua tak boleh percaya......kan?

una berry said...

jealousy might be derived from insecurity
tak kesah la fizikal orang lain camne pun,
sedikit sebanyak mesti jeles gak
kadang2 try nak faham cuba buat2 tak jeles tapi laki amek kesempatan plak
huhu

Finaz Jaafar said...

jeles tu normal kut..tapi kalau terlampau jeles sampai rasa rendah diri pada diri sendiri itu tidak normal..**ooopppsss kdg2 FJ bgitu =D

jeles tu mang konpem ada la bila membanding, dibandingkan dgn org lain dan sebagainya

*SiRibenMerah said...

‎:: kesetiaan wanita diuji ketika lelaki itu tidak memiliki apa pun, kesetiaan lelaki diuji ketika dia memiliki segalanya ::

Asyila Zainuddin said...

jelez jugak la! tapi level jelez die beze2 kot.. hmmm..

~Kenanga Suchi~ said...

jeles itu perlu ada.
bergantung pada keadaan.
tak boleh terlalu membuta.
hingga meniimbulkan kesan di hari muka.

cikpepel said...

yepz... jeles dtg sbb rasa takut...
takut kehilangan...takut ditipu...

nmpk sgt kuat jeles..miahaha...


~skng ni xkira dah 92kg ke..klu hati dah kenan....jd aje...

Ayaq said...

Jeles.

Sekian.

Fatin Mraz said...

cemburu tanda sayang..jeles sebab dengki.. =}

miss lolly a.k.a luvfareda said...

Huhuhuhu, lolly baru rase jeles tadi -.-

missina said...

klu yg last skali tk jeles kut,,,klu yg muda remaja belia dan cantik gitu mestilh ima merajuk dan jeles,,,yer tak,,huhu

Aemy Shamy said...

hmmm..it's a tricky question...
well, i admit i feel jealous because of my insecurity...i can be prejudice sometimes..maybe i'm afraid of losing...maybe i'm threatened..ah i don't know which one..see, feeling sendiri pun boleh confuse kan...

Pocket said...

Nadia,
yes, pompuan tu mungkin nakkan Farid, tp farid sure tak nakan pompuan tu kan..
(considering the description is hideous enough ^^)

Sarah,
jelesh jugak ker?
tp si Ima tu considered a beauty beyond comparison dah?..

Dhiya,
pasal pocket ada contoh real life that says so :D tu yang nak persoalkan tu :D

KL Citizen,
memang la, tp definitely kalau ngan nenenk kebayan, tak lah napsu serakah tu terhadap nenek tu kan.
cucu dia ker?
anak dia maybe?

BudakIjau, Ayaq
jeles gak?
care to elaborate more?

saiazuan,
yer, jeles tu penting.

Fiona,
and i have a living proof that question the theory. hence this post :D

LindaWawa,
jeles jugak? tapi ima tu lawa,
n kakak KFC tak comel pon...
nak jeles jugak ker?
ciK LyndaWawa said...


Fifiey,
but atleast u can still percaya ngan diri sendiri, keindahan sendiri kan :D

Una,
insecurity still there even if Farid is with a nenek kebayan yer?
well that is new i'd say ;D
cause i tot ,
since farid is with a non beautiful subject, the jealousy will not be that much.

Pocket said...

Finaz,
bila terasa diri dibandingkan kan..
takut kalah sebenarnya :D

Iyra,
in a way, betul :D

Asyila,
heheh, level yang kurang ker lebih?

KenangaSuchi,
jeles perlu ada.
tanda kasih sayang kan :D

CikPepel,
yer tak yer gak,
sekarang taste dah tak macam dulu.
92 pun ada orang suka :D

Fatin,
jeles sebab dengki tu kalau dia lebih, kalau kita yang lebih,
tak jadi jeles :D

Lolly,
jeles ngan saper plak tuu?

MissIna,
umph, i was going to that point.

Aemy,
tak la trick question sangat dik,
afraid of loosing, only happen after the whole thing occured.
Si farid tu dah kawan dah ngan si KFC exec...

then the fear of loosing kicks in :D

.diannorhayati. said...

well pocket. i get a point here. of course lah jeles.

why? sebab setiap perempuan and ade relationship. mesti akan ade jeles. yg which is come from fear. takut ditinggalkan,takut diduakan,takut dibandingkan.

ape yg perempuan nak is caring in relation,nak rase secure. tapi jadi insecure bila ade perempuan lain. dian pon rase camtu. bf keluar lepak dgn kwn tempat keje and perempuan amik pic die sorang,once happen before. dian da marah. why jadi camtu. i feel so insecure. kenape perlu perempuan lain take ur pic and have it on their fb? why?

anything can happen pocket. dian penah ditinggalkan. so jealousy itu perlu ade. tp jangan melampau. takut tu of course ade. we want a relationship that stay long,not to be dumped. isnt it? perempuan memang ade rasse takot,jeles and insecure tu. thats why had a man with one akal tu utk bimbing dorang and protect 'em. hee. adoii panjang giler komen :p mcm merapu la pulokk :D

tehais said...

Mesti la jeles! Mcam dah takda org lain jek. Hihi

hana sudradjat said...

walaupun tudung serabai without brooch, jeles lah jugak.

anything is possible kan?

so the risk is there.so yes-jealous

ayuna ayuni.. said...

aku hangin jugak lah kot. walo cam ne rupa si pompuan tu, dia tetap pompuan.

silap-silap, aku kurung je laki aku lam toilet rumah. wahahahah...

biar aku pulak kerja.

tettt...!!
:)) nice entry beb. suke

Rtp Farra Arisha said...

sikap jealous pasti ada di dalam setiap diri manusia..and percaya ataupun tidak, jealous as 'bad value' in this story is a MUST.

~SaL IjOu~ said...

jeles itu pasti, walau secalit cuma..tp perlu dineutralkan dengan sikap positip..baik sangka..dgn harapan si lelaki tidak mengambil kesempatan terhadap sikap baik sangka si isteri~ =)

Run Away said...

.../salam kenal..;d

Sarah Mohd Saleh said...

1 perasaan insecured dtggg