Wednesday, September 21, 2011

397. AdaBerani?

Pocketeers,

Have u ever got on a bus and cant get a seat?
boring kan, now u cant open up your Itab and
start browsing along as the journey would take
40 minute. what to do?

for us, its the itab or the book reading that we
concerned about. But for an old near decease
makcik (Rude pocket! rude!!) the pain in her
ankle is killing her, or her knee starts to shake
and that explains the clicking sound we often
hear in buses.
They would pay to get a seat,
why do u think flights have Business class anyway?
(Langsung tak dak kena mengena ok!!)

But i know u guys, u are kind hearted malaysian
who would give your seat the needy one without
a doubt.
Same as me if I own the seat,
I usually give mine to any old lady who stands near me,
so does those pregnant lady... and not to forget any
awek comel yang kononnya tak larat nak berdiri,
sajer nak bagi seat nak tarik perhatian dia.
What can i say, i'm just a weak bloke with good intentions.

The question is, what if u dont own the seat,
by this means that u'r also standing.
A makcik is standing by your side,
peluh dingin starts to decorate her forehead
as an indication of her pain. Would you ask
the big and horny looking guy for his seat?
'er abang, buleh bagi makcik ni duduk tak?'
Ladies asking a horny looking guy,
that requires gut dont u think?

Cause i dont think i have it in me,
I would pray that the responsibility would never
fall on me, if i ever saw a pregnant lady coming
into the bus, and i also am standing, i would walk
to the end of the bus just so that the blame is not
on me.

We were eating in a nasi kandar place the other day,
nearly finished our rediculously overpriced meal as
the nasi area is forming a line,
A chinese pregnant lady is waiting at the back of the
line with her husband.
There was about 15 to 20 people in front of her.
Lunch time in Penang, what do u expect.
'hang tengok tu pocket, lagu ni la malaysian' a friend said.
'bagi la kakak pregnant tu amik nasik dulu,
sapa sapa bagitau owner kedai kaa...' he added.
all the other member in our table agreed, nodding heads.
'dah , hang yang kata tu tak mau buat apa apa?' i asked.
everyone's just kept their silence,
as if the word i just said was just a decoration
to the whole conversation. Meaningless deco.
I was weak... i couldnt do it,

If it was u pocketeers,
would u do it? tell the owner to have a heart
and let the lady and her hubby to take the nasik
first? and then face the 20pair of eyes scorching
your face with fire of anger?
i was weak... i couldnt do it,










I've instructed my junior instead,
and since I have the authority to tell
him to do stuff, he did. And the lady
got her nasi and a seat with all the
staff tended to her politely. But the
'pandangan-dendam'
was faced
by the junior. let him be :D

hoyeah!

25 comments:

Aemy Shamy said...

i like your final solution...even you don't have the gut to tell the owner, you can ask other person to do that..there's always plan B for you right :)
as for me, well...i've been in that kind of situation several times..but i didn't do anything.....i mean i just ignore it..whether in a bus or cafeteria..frankly, i thought that it's not my business because they're strangers..is that making me a mean person? huhu...

Pocket said...

Yes Aemy,
it was a good turn-out as there was a plan B, but if there was none, i'd be ignoring her too.
if by doing this, i am considered a mean person... then be it.
i am a weak, mean person who ignores people in need.
(Sedih woo nak ngaku.. tak sedih ker?)

zieyzain said...

kalau saya,..sy bagi can dengan dat pregy lady, husband dia dok belakng ek..time kaseh..kekeke..apasalahnya beri waktu untuk bebudi, semua yg beatur pun pasti dpt mkn jugk kann,.ehe=)

Nadzirah K. said...

cakap ttg ni,masa tu i dlm train,and ade sorang granny yg i rasa, mmg kene bg die ddk la,bile i offer my seat kat die,die just senyum & ckp no thanks.So,I xde rasa serba-salah pun,at least i dah offer die :)

Pocket said...

ZieZain,
memang semua dapat makan,
tp masa lunch break,
masa adalah isu sensitip woo!
30minit break, lg kena potong.
xbesh.

Pocket said...

Nadzirah,
ni lagi satu lagi isu yang membuatkan kita berpikir dua kali nak berbudi, kita offer, orang tak nak.. kira ok lah kan.. maybe kita malu sikit jer kot :D

tp kita offer, dia terima...
tp dia actually lagi susah pasal terima. cam contohnya lutut dia memang tak leh nak bengkok so tak leh la nak duduk kan.tp dlm sakit tu, dia duduk gak.. daaah rasa bersalah datang.. adehh..

fairuzniza said...

pocket,penah one time sy offer seat dlm train utk this one old english man.sian kan dia bediri sedangkan dia nampak sangat tua.tp as i expected,he turned down my offer.bersangka baik,english man memang selalunye gentleman kan? ^_^

pernah jugak one time,i salute la 'kegenerousan' malaysian nih.dalam train jugak,i was standing with my hubby (still bf time tu),and suddenly ada a girl tu bangun bg i seat.reason? sebab i pakai baju cam bj pregnant which has tali kat belakang tuh,and err..aku tau la aku gemok! :p but i refused to sit la kan..abeh sehari jadi bahan hubby i ari tu.tsk..

but usually,klu this thing happens dalam train,when i saw a makcik or nenek or atuk yg bediri tp xde sape yg bg dia duduk,i akan stare dengan sgt tajam kat budak muda yg dengan selambe wat dunno tu sampai la dia rs besalah. hahaha~

RepublicAku said...

aku lebih rela turun bas atau cari lain kedai utk makan...aku tak sanggup tengok ...

Kak Long Mawar Merah said...

Kak Long pun sama, kalau student kita boleh gak tegur. Tapi kalau situasi macam pocket cerita tu jadi dalam train yang rata-rata Kak Long tak kenal, kak Long akan buat macam fairuzniza tu. Stare sampai orang yang buat tak tahu tu tersedar dari mimpi indah di kerusi yang mereka duduk tu.

Saiazuan said...

bukan nak poyo, tapi kalau aku nampak makcik pun aku akan bagi sit kat dia.. :)

hanaahmad said...

senang cerita, bertimbang rasa dan faham situasi orang lain. :)

~SaL IjOu~ said...

Kalo Sal berdiri, n ada juga mak cik berdiri berdekatan..sal akan renung je org muda yg dok bersenang lenang n geleng2 pale kat dia..kasi dia sentak sket..x mampu jugak nak tego~..kalo sal yg ada tempat duduk mmg cepat2 bangun kasi mak cik tu duduk walopun masa tu tgh ngantuk n penat gile sbb igtkan diri pahala lagi besar dari layan ngantuk n penat sendiri..~
Kalo kita berbudi & berbahasa dgn org, InsyaAllah org juga akan berbudi & berbahasa dgn kita,kan..^^ kecualila org tu mmg da ilang budi bahasanya~kalo yg jenis mcm tu, biarkan aje..bukan kita pun yg rugi~ =)

eintan nurfuzie said...

saper kata header x cun...kretove pe..hehehhe,...salam perkenalan

Heidi Shafiq said...

just help her out.. people won't blame if u help the needy..

una berry said...

courtesy towards others is what most Malaysian don't have

kdg2 kita berbudi tp bila tgk org lain wat derk je memang sakit hati. nak lagi dlm komuter penuh pastu couple yg dok berasmaradana wat tak tau je tak nak give-up seat.heh!

budakijaupendek said...

bab bas or Lrt or train tu saya setuju.
boleh la tegur.
supaya org bg seat, tak salah pun.
bukan mintak penampar kan ?
but dri segi line utk ambil nasi tu,
mybe sb ada husband lady tu.
so orang agak tak nak beralah.
for husband tu, dh tahu ur wife pregnant kan.
kenapa bawa??
tunggu la dlm kereta dan just u go buy some food.
ini my opnion la. hehe

Rtp Farra Arisha said...

sesiapa yg punya hati, perasaan serta akal fikiran yg bagus/baik, pasti dia lakukan apa yg dia perlu lakukan..

Fara E's said...

mane yg ade kesedaran sivik , mesti buat (:

Mya said...

the keyword will be: considerate.

=)

thanks anyway for dropping by @my belog =)

Dee said...

kalau kat restoran tak pernahlah lagi suruh..tp kalo dlm public transport dee ckp, can u please give this pregnant lady a seat..hehehe..perempuan biasanya berani bukan mcm lelaki..hahaha...

Kujie said...

sebab tu lah sering mengelak utk berada dekat2 pintu.... kalau duduk ( ehemmm..maklumlah dah makcik ) rasa bersalah pula dgn orang lain...bila bertentang mata.

aduihhh.... ingat org yg dpt duduk ni rasa selesa ke....rasa tak kena , rasa hati mencair je tgok org lain berebut2 berdiri.

intan izani said...

if i am one of those who got the seats, than i might offer to the old or pregnant one. but, if i am the one standing, than i will just shut my mouth and do exactly the same as you,moving far from her, avoid from getting to be blame. pathetic, i know.

but if i am in the public toilet and people is lining up, i will offer my turn to the old ladies. yg ini, i selalu buat. ;)

Dhiya Fariza said...

i'll be most prolly do what your junior did. it runs in the family where, i've been thought to help the needy people, the best i can.

and that's one of the reason i choose to become a doctor.

Pocket said...

Fairuzniza,
Englishman memang freak about ke'gentleman'nan,
sebab bagi diorang memang la lelaki kena beralah
biarpun ngan wanita camana pung :D

pasal kes adik bagi seat kat kamu tu,
memang awkward. dah tu nak wat camana.
dia rasa kamu pregnant, heheh, memang
jadibahan gelak tu :Dheheh,

so, pandangan-dendam jugak lah yer,
kalau jantan tu perasan..
kalau jantan tu tak perasan,
penat woo nak ber pandangan dendam lelama :D

RepublicAku,
btul tu, turun bas, cari bas lain :D

KakLong,
betul tu, kalau student kak..
sesama naik bas, memang suruh dia bangun
ngan nama mendidik.

tp kalau lelaki memana ntah?
susah jugak kita ni nak berkata kata^^

pandangan dendam tu memang buleh tembus
kelopak mata! pocket tahu! pocket pernah
kena :D

Saiazuan,
bukan soalan kalau kamu punya seat,
orang lain punya seat.. camana?

HanaAhmad,
kita bertimbang rasa,
org lain tak ^^;

SalIjou,
pocket pun akan cepat cepat bangun.
tambah tambah pulak kalau awek comel :D

eintan,
header cenggini cun? banding ngan kamu punya,
bagai siling ngan kerusi! :D

HS,
yes, but not all having the same consideration
like us :)

Una,
umph!
kita yang tengah berdiri ni,
terasa segan lagi malu alah
jer kan. lagi lagi nak orang luar.

BudakIjau,
memang buleh tegur dik,
tp macam mintak penampar woo punya la
perlukan keberanian..

yes, u got a point there,
kalau hubby dia pung tak kisah pasal
bini dia, inikan plak kita ajnabi ni kan.

RtpFarraArisha,
tu la,
tp kekadang keadilan tak berlaku,
dan kita selaku pemerhati ni
dambakan keadilan.
mcm tengok seorang isteri dipukul suami
kat pudu... kita yang lalu tepi ni nak
gi ke tarik tangan abang tu supaya jangan
pukul ngan kayu panjang lagi berat tu lagi?

pocket nak angkat kayu tu pun mungkin tak larat,
nak berani pergi angkat kayu tu lagi lah tidak.

FaraE,
tak semua ada ^^
pocket ada, tp tak berani.

Mya,
thanks for coming,
i will be going to yours again,
but not tonite, the line cam shial
punyer slow :(

KakDee,
yes, pompuan memang berani,
utk lelaki diluar sana,
buktikan ayat kak dee ni salah!! :D

KakJie,
Kak Jahat.
sekarang pocket rase bersalah plak
kalau tolong orang nanti. ohh.. tapi
takkan nak biarkan plak?

tapi nanti kakak tu segan malu malu ah plak?
heheheh,

Sarah Mohd Saleh said...

kdg2 kalau i dlm tren ade mkck ke pkcik i xsmpai ati nk let him or her stand too long..kesiannnn sgt...i xphm sdgkn i duk jauh dr mereka i pggl deyrg dtg dduk but yg dekat mereka boleh buat selmber badak..bknnyer i mare bg org2 tua nih duduk tp deyorg mcm xte belas d insan2 sebegni.pffftt