Thursday, September 08, 2011

387. MakanBerhidang,

Pocketeers,
Pernah terpikir tak?
..yang blogging ni biarpun hanya sekadar nukilan rasa,
luahan perasaan, tapi ada sikit jugak macam hidangan?
Hidangan dari pemilik blog kepada pengunjung yang
berminat nak singgah.
Hidangan yang macam kalau kita gi kedai makan
dimana ikan siakap tiga rasa tu terhidang ngan besh nyer
diatas meja untuk hari ni,
dan besok?... ketam black pepper!!
lusa? ... ayam panggang!!
tulat pocketeers nak makan apa?

Persoalan dimana siapa pembekal,
dan siapa yang meminta tak sama la kan,
pasal kalau kat restoran,
pengunjung yang meminta,
tapi dalam blogging pemilik yang meminta,
meminta hidangan nya di santap.
dan kalau ada komen, sila sila lah ngan penuh
adab dan budi bicaranya tulis dalam kertas,
tinggal kat pintu keluar :D

anyway,
pocket ada hidangan, lets say ayam masak merah,
pedas pedas sikit, untuk yg tak tahan pedas sila
proceed with caution. masin n masam...
ujung ujung lidah tu terasa gak manis nya.
hidangan dihias secantik yang pocket mampu,
cili yg potong cam bunga tu kira cam
'Gambar-hiasan' lah kot kan..
ada isi nya,
ada kuah nya,
ada bahan sampingan nya..
(utk ayam masak merah.. apa sampingan nyer weh!!? ubi?)
then kamu dan kamu dan kamu disana,
datang n makan hidangan pocket. terimakasih

ada yang suka,
mcm biasa ada gak yg tak selari ngan citarasa.
ada yg makan.. tp tak tau nak komen,
pergi gitu jer tanpa komen.. ok..
pocket paham, buleh diterima.
lain hari datang lagi yer,
pocket serve udang plak.

Ada yang datang, makan, dan komen..
by the comment tu sipenghidang ni terasa besh,
pergh!! Kamu makan ayam masak merah ku sampai
gitu skali?
Kamu tahu yang aku usaha nak masinkan ayam tu,
Kamu tahu yang aku usaha nak krispikan kulitnya nya.
Kamu tahu dimana manisnya.
for this, terasa macam nak belanja makan bebetul nyer
kat luar jer kalau ada peluang. Puji ker tak, tak kisah ok..
Mungkin komen nyer kata , tak cukup masin...
tapi yang penting... makan

Tp ada gak yang datang tak makan,
mcm bebudak kecik masa raya ..
'mak ciiik, kami tak mau makan
dah, kami nak berayaa jer'
heheheh.
Diorang datang, diorang gi tpt
komen, tulis yang general..
dan blah.
humm lain orang lain caranya
nak mewujudkan ukhwah kan.
Dia bizi kot.. banyak lagi rumah
nak bertandang. Satu malam jer
dia gi dekat 600 rumah,
nak makan satu satu?
Kenyang muntah muntah nanti

Ada gak yg datang, duduk di meja,
tengok hidangan yg indah terletak tu,
dan dia blah, dia komen, bukan pasal isi,
tp pasal bunga cili pocket tu cantik...
Pun pocket rase kira ok gak lah kan..
Dia usaha gak tu. Datang lagi yer, lusa kambing tau!

Camana plak ngan kes yang gini?
Random komen, dia dtg..
dia tgk ayam masak merah,
Komen...
'udang tu kena buang dulu la kulit nya pocket..'
macam .. EH?

so pocketeers,
hidang lah seadanya,
pocket nak bertandang merasa :D
Raya banyak rumah terbuka.
Kenyang kenyang ^^

24 comments:

Fatin Mraz said...

the best n3 ever! Mr. Pocket!

ayam masak merah yg sedap..

as for me, i cook seikhlas hati, yg makan pasti leh rase 'keikhlasan itu lam bentuk kesedapan*' tu pun kalau betul die makan..buat yg singgah amik bau jer..x dpt la merase..

~*sedap itu subjektif...ikut tekak memasing~

Bashtiah said...

Hahah...perbandingan yang betul and cool gila ;D

Sarah Mohd Saleh said...

adat lahhh kite hidangkan entry,si perasa nyaa akan kumen smade entry kite besh atau tak.Kalau xbesh telann dgn paahit n cube perbaiki mutu penulisan kite.laen org laen pdgannya.but kdg2 ur entry i xbape phm sgt.agak mendalam jugak lahhh penulisan u.i nih bkn jiwe sastera,so hnye phm yg straight 4ward jer.hihi

nUR_rOsALiNdA said...

Lamanya tak singgah sini!!!!~

HEMY said...

dem...tersangkut tulang makan hari ni...apa sume ni!!!!

bwahahahahaaha

izzah said...

Saya suka semua hidangan pocket...ari2 saya datang..tapi takla selalu saya komen..bukan sebab hidangan tak sedap..kdg2 sedap sangat sampai tak terkata...thanks pocket sebab sudi hidangkan macam2 makanan;)
...ok tak komen izah?agak2 dapat tak makan ikan 3 rasa yg real punya pocket belanja?:p

Dhiya Fariza said...

maksud tersirat yg mendalam dan benar. nice one pocket :)

Pocket said...

Fatin,
Sedap yek ayam masak merah ari ni? :D terimakasih,
terimakasih jugak kerana bawak balik hidangan ni untuk dihidangkan disana.
appreciate sangat.

'keikhlasan' itu yang dicari,
bukan hidangan sekadar memancing pengunjung. tp rasa tak sesedap mana.

dan betul.. sedap tu subjektif,
kamu mungkin suka, tp yang lain tidak:D ada yang terlekat tulang katanya :D hehehe

Bashtiah,
ni entry yang menusuk screw driver tajam kehati seseorang...

harapnya dia tak perasan :D

Sarah,
yes, pocket memang appreciate pendapat yang ikhlas biarpun pahit, tapi jangan la ikhlas tapi tak membina.

entry pocket memang kekadang terlebih jiwang, nak wat camner,
naik motor setengah jam gi balik keja.. banyak yg keluar masa setengah jam tu :D

Linda,
kan.. pocket pun dah lama tak kesana rasanya :D

HEMY,
Jangan kata kamu,
pocket si penghidang ni pun
sangkut tulang dah.. adehlaa..

Izzah,
Okeeehhh sesangat :D
kiter makan kat BukitMertajam jom!!
on the way ada kedai siam yg besh :Dheheheh

as i said,
yang datang dan pergi tanpa komen tu pun pocket appreciate.
datang lah lagi,
mungkin kambing besok hari
mencetus senyuman diwajah kamu:)

Dhiya,
dalam tu mungkin dalam,
tp rasanya terang bangat :D
heheheh

Saiazuan said...

pocket! at ur last komen kt blog aku, u mean u anak yatim?

Pocket said...

Saiazuan,
tak lah, sensei kamu tu kira 'ayah'
lah.. :D komen selanjutnya di post kamu:D

KB Emily said...

pergh pocket dh dpt pujian byk, so i puji no need anymore.. ehheheh

intan.maisarah said...

:)
tersirat dan tersurat
suka dengan entry kali ini

:)

ciK LyndaWawa igUana said...

hahaha..mentang2 saya buat ayam masak merah terus tulis sal ayam masak merah..chea....

papaun poket..saya tau poket banyak isi!!duit raya lai!!=]

Penjejak Mimpi said...

salam ziarah..

entri yang penuh dengan makne yang tersirat dan tersurat.. btw, sy pon kekadang singgah tanpa mendropkan sebarang komen. just lalu aje.. ok kot gitu?

hehehehehe.. slamat ari raya :)

meaw said...

sedapnya entri ni ,perbandingan yang betul ^_^

Fara E's said...

menarik !

intan izani said...

encik pocket kalau menulis suka berkias-kias ye. hehe.

haah betul la, mcm2 ragam org komen. ada yg komen dlm setiap pos pun 'terbaek!' nmpk sgt tak bace isi. tp at least sudi dtg, dan tetap kita appreciate readers.

pelita nasi kandar pun ada open house eh. best tu.

Miszyuyu said...

=) lapa plakkkk

Finaz Jaafar said...

pocket i dah la puasa..kemain banyak lauk pauk u senaraikan nih ! hahahah

owh well, blog mmg mcm mknn yg dihidangkan..kalau sedap org layan..kalau tak babai..ahakz

hana sudradjat said...

i like your analogy! interesting.

hidangan=post

beraya =blogwalking

:)

my fav one is yang bila kanak-kanak datang beraya,tak nak makan tapi nak beraya je.hehe :)

LiNda said...

bruppp... alhamdullilah kenyang.

Nak duit raya ??

Aemy Shamy said...

haha x terfikir pula nak buat comparison mcm ni..cool! kebetulan baru ja sy makan ayam masak merah :p
tp recently sy jarang pula singgah restoren pocket & kwn2 lain..restoren sy sendiri pun x terupdate hidangannya,,bz sgt..hehehe..

Eja Razif said...

kan best datan belog orang dapat makan sekali..ahahaa

Liza Razak said...

waahhh...entry ni memang best.apa2 pon blogging ni buatlah dengan seikhlas hati..