Wednesday, August 24, 2011

378. Sekilo Beraper Nii Cik?

'alaa kak mintak kurang la sikiit'
...is something that is quite common
in the market or in the local stores
where one is buying things they dont
really need.

Low Yatt,
Pekan Rabu (Alor Setar)
or any store that is outside of big
shopping malls like jusco or tesco.
u cant haggle the price in those area..
u'll look like a fool.
'Err fix price la kakak'

Ever haggle the price off that shoe pocketeers?
Yes i think most of u have.
How much do u get anyway pocketeers?
From a shoe that cost u RM 35
5 ringgit the most? if u'r buying 2
maybe u can get it down to RM50.
that is RM25 each!!
RM10 discount for each?
That is fair enough.
But do u need another shoe?
(Dont ask the girls this,
they can have 6 pumps per season
and they're still looking for another)
I'd say u are the one who got tricked
by the seller. The shoe cost is RM15 anyway...
now the shoe seller got RM10 profit for each,
Which is low.. but he got to sell his shoe!
Another 98 pairs to go.

One more thing I come to sense about
customer haggling is that its not about
the RM2 less anymore.
Its not about u dont have any money
or u need the last RM2 for the bus fare.
Its about the game, who won and who loose.
Its a game of who puts the last agreed prices wins.
'Takkan ni 15 kot tauke! 8 dah la' basically aim for 50%
'haiyaa. mana buleh lapaan, cincai la bagi u 12! 12!'
'12!! mana ada 12!! sana kedai jual 10 sajaa..'
'ok ok laaahh.. 10 la kita bagi u'
'9 ringgit tak buleh?'
'satu ringgit pun nak kira ka!? ok lah ok lah!!
9 bagi lu, lu pi jauh jauh'
and the buyer won.
Pack the Handphone Charger with happiness
in your heart and the feeling of winning a bowling match,

I'm not saying that this is wrong,
The customer should ask for the best bargain.
But please be thoughtful when haggling,
be considerate.
They pay their bills by that shirt they're selling u.

...and for the seller, please add in the cost
if ever the customer should ask for lower price.
If he didnt ask till the end of the payment,
u can always return the change with an extra RM5 note.
The customer will think that he is special,
will definitely be returning to buy from u again.

...and for pengerusi majlis meminang,
sila jangan topap harga hantaran
ngan andaian pihak lelaki mesti
mintak kurang punyer.
buruk benor dok discuss harga hantaran
depan orang macam jual lembu,
sekilo kira berapa tu cik!!?

Hoh!!

16 comments:

HEMY said...

pocket..ur consideration is too naiveeee

that seller wont give it RM9 for that charger if the cost is not just RM3 or RM4...ekekekeke....

Pocket said...

HEMY,
that may be so,
but that was an example,
lets look at the bigger picture.
or other situation.
Wedding photograph kat GuarChempedak nuu diorang mintak RM400 utk 100keping gambar normal print with CD..
(Plus Separate CD utk JPEG file)
oooiiihhh!!

filanastasia said...

hohohoh... mujur la fila dok keja kat c-store yg rege tak leh nak bargain.. kalau tak musti poning kepalo den.. hiihhihi

rathiqah azmira rosli said...

i suke beli kasut tapi i ada 1 kasut je.haaa cmne tu.haha

Pocket said...

Fila,
kalau rege nak kena scan n kuar trus kat cashier tu, memang tak leh nak mintak kurang dah :D so anda beruntung ^^

,Rathiqah,
Maknanya kamu juga suka merosakkan kasut kamu :D heheh

atau standard kasut rosak bagi kamu adalah amat tinggi.
'laa benang ni tercabut dah!! isu keselamatan, kasut ni di declare tak leh pakai dah! buang!'

:D :D :D

Saiazuan said...

haha kdng tgk mbr2 suka brgain price...trgelak tgk gelagat diorng

Dhiya Fariza said...

Its about the game, who won who lose - yup :)

NEELKAMAL VAISHNAW said...

Hi...
Saya seorang ahli blog anda dan saya mahu anda datang ke blog saya ke blog saya, saya akan gembira jika anda ingin membawa keahlian
Anda boleh membaca Blog saya dalam Bahasa Hindi dan diterjemahkan ke Malaysia dari jalan yang saya akan membaca puisi atau karangan
Dan saya menganggap tiga pilihan saya (3) kursus di Blags Ayengen

Pls come my blags
MITRA-MADHUR
MADHUR VAANI
BINDAAS_BAATEN

echaRierie said...

haha..sy x pndai bargain..huhu..
tp klw beli brg mhl such as lptop/hp sure kena try jgk..haha..

btw, hntrn pn termsuk jgk ea.. ? adoi2 pocket2.. :)

Finaz Jaafar said...

i'll bargain as long as i can..rasa macam sangat kedekut tapi best ! hahaha..tp xda la sume tempat dok bargain..heheh

Liza Razak said...

saya x pandai twar menawar ni...main byr je kalau murah dan suka..hehe

banji said...

just kena ingat.. sesetengah tempat kalau haggle dah kira wajib beli, kalau tak boleh kena pukul. contohnya petaling street.

Dekat indonesia lagi best.. kalau minta quotation dari supplier dah dianggap mcm confirm beli dgn dia. padahal quotation sepatutnya utk compare harga. luckily kat sana tak le banyak sgt supplier utk palm oil mill so mmg mcm dah confirm lah tu

Sarah Mohd Saleh said...

abg nak pinang saya,saya terus letak hrge 30k hantaran.xpyh susa2 pihaka bg tye.kt depan umah tuh dah letak dah signboard.no discount.muktamad ;D

Pocket said...

Saiazuan,
sampai pulun pulun kan :D

Dhiya,
bila dah bosan ngan permainan yang selalu dok main,
lawan mintak kurang lah ngan apek jual mainan :D

Echa,
laptop buleh mintak kurang ker?
mintak barang buleh lah kot :D
still barang tu pun berharga gak kan, biarpun lampu utk key pad jer pon..

Hantaran lah yang paling penting,
:D

Finaz,
as long as u can tu macam sampai dapat la harga yang dikehendaki yer ? :D memang gitu.
kalau tak dapat 50%, 65% pung ok daah :D

Liza,
ada tu, murah lah camana pun,
still nak mintak tawar.
1 singgit nyer sabun,
'ni apek, kalau saya bli nam buleh dapat lima ringgit ka?'

gitu gitu :D

Banji,
Pernah ingat kena ragut baju dek lelaki sipenjual kerana kami tak mau bli t shirt yg dah turun harga dari 35 ke 20 ringgit.

nak koyak gak woo baju kami!! adehlaa.

Sarah,
'Kereta untuk dijual, 30K...
harga tetap!'
gitu gitu yek?
adehlaa..
kalau gitu tahun depan belah sana nu abang datang lagi yer dik :D

Anis izyan Abd Rahman said...

experienced this ! haha

Pocket said...

Anis,
This post is about 70% drafted because of u and the other day's 'interaction'

i should thank u for the ideas :D