Tuesday, August 16, 2011

371. NailCleaning


...and so i've posted about looking out for my appearance
in my last post 370. The Lady ..
This decision i made just for the sake of appearing beautiful
in the eyes of the viewer. u can be men , woman or half.
Although the estrogen inside me is not enough for me
to consider weekly facial is a must,
I'll start by washing my socks more frequently first.
twice a week maybe... how about u guys?

Along this effort towards beauty,
I have found a shortcut in cleaning my fingernails.
its not to polish it or to put any colour onto it..
its just plain cleaning any form of dark substance
accumulated under the fingernails after we men garu
here and there.
Comparing to girls, we do garu more.
U girls just poke the itchy area using a pencil or
something cause your kuku is too long to reach
inside anyway.

Anyway.. the short cut.
... is to wash your rice the manual traditional way
slightly longer then usual. Convenient ha? yes, hear me out.
Put 2 pots of rice and sink them in water,
and start squishing, grabbing, ramas ramas
and pour the water away.
The rice grain would be small enough to penetrate
your fingernail to clean it and the water will be used
to dilute the dark substance i've mentioned.

After your finger is clean,
put the periuk in the electric rice cooker and push
the 'Cook' button 40 minutes before iftar. walla!!

U'll get two in one!
a clean finger..
and nasi for berbuka :D
nice ha :D


i'm thinking about the kuku kaki now.. camana ha? hehehehehe

18 comments:

Dhiya Fariza said...

Jangan buat beras yg digunakan membersihkan kuku kaki sebagai nasi utk dimakan sudah. :D

intan izani said...

first, i wash my husband punye socks everyday tau. hehe. second, eventhough i perempuan, tp i tak simpan kuku pjg cos nnti i'll get this huge pimples on my face. like seriously. i hv to cut it every 2 days and now, no more big pimples. that simple.

echaRierie said...

wah..permulaan yg baik..hehehe..
bersih is handsome tau..hahaha

Ayaq said...

Boleh tak tetiba aku geli...hhuhuhu air yang telah dilute dengan kotoran bawah kuku tu bukannya terbuang semua bila kita rinse beras tu. Huaaaa aku geli huhu.

lieya orange M.I. said...

kalau simpan kuku panjang, pastu basuh beras, ish...mesti pikir dah hbs bersih dah beras tu...hehee

jgn ckp tu kuku pocket..:p

Pocket said...

Dhiya,
tu dok try gak,
tp kaki tak leh nak basuh beras lah.. jari jari ku tak pandai nak meramas.. aku bukan beruk :D
heheh

IntanIzani,
kena basuh everyday ker?
kiranya bukan la hayat pemakaian nya 3-4 hari yek?

pimple ngan kuku tu pocket tak paham, kalau panjang, camana koneksion nyer ngan pimple?

Echa,
yes yes, bersih tu hensem :D
bersih tu hensem..
kenapa bunyi macam laungan politik jer ni dik?

Ayaq,
heheh, alaaa.. kira air tangan lah tuuu :D sedap appaa.. pocket pasti,
mak mak kita pung begitu ..
muahahahah:D

(So berhati hati bila BF kamu nak masak lunch utk kamu nanti and the menu turned out to be nasik^^)

Lieya,
mesti lah dah habis bersih!
pasal tu nasik sekalian puteh bersih jer gitu..
unless kamu makan beras nasional atau beras basmathi tu :D

intan izani said...

connectionnye ialah, bila pjg, got byk kuman, so tgn tu tentu akan sentuh muka kan, so bila dah sentuh, kuman tu buat muka jerawat.

L said...

kerat3!! huhuhu

sy syg awak?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/kasih-sayang.html

Aemy Shamy said...

ughh....that's why i won't let my brother to do the rice-cooking job....unless he cut his nails first..hahahaha!

Kapten Atok said...

memang cantik mcm kuku 'awek' atau 'lelaki lembut'

zonaku said...

like that also can?

salam singgah.

Finaz Jaafar said...

hahaha..keji gilerrr kalo buat utk kuku kaki pastu msk nasi ! choiii~ hahaha

Kak Long Mawar Merah said...

Tetiba aje terfikir, pernah ke orang masak nasi ramas-ramas ngan kuku kaki.
No, no, no....

Pocket said...

Intan,
oooh..
baru la nak paham,
tp buleh jer simpan just jangan dok godek muka lah..

but then again pasal dosa plak.. so jangan simpan okeh :D

L,
yes, tu jer yg mudah,
potong jer.. tp malas la beb. :D
buleh?

Aemy,
heheh,
so kena check kuku dulu lah kalaunak basuh beras.. heheh:D

KaptenAtok,
lelaki lembut memang cantik cantik kuku mereka.. begitu juga awek...
rahsianya? basuh beras :D

ZonAku,
Can One!!
pocket pung dah singgah sana gak.
besh :D

Finaz,
memang keji,
tp terpikir plak,
org yg tak der tgn basuh beras guna kaki tak?

KakLong,
tak .. tak pernah,
pasal ada tangan.. pakai :D

tapi kalau pakai kaki pun, nak ramas camner?

Anis izyan Abd Rahman said...

hahaha ~ sila jgn buat pada kaki please , isk ~

potong kuku please , hahah

peace >.<v

Pocket said...

Anis,
heheh, yes yes,
pocket potong kuku wokeh,
semalam baru tahu yg ketip kuku
yg kecik tu utk jari jari yg kecik,

pocket dok pakai sama gak saiz pemotong kuku yang besor dabak tu untuk semua kuku :D heheh

potong kuku nganpisau.

missnadira said...

waahh..itu pocket nye fingernails ke? gile cantik! :P:P

Sarah Mohd Saleh said...

lepas tuh kau makan ke nasik tuh?errrr