Monday, August 08, 2011

364. Alasssaaaannn!!

Alasan adalah sebab, begitu jugak sebalik nya.
Tapi heran kenapa perkataan 'alasan' tu selalu
dikaitkan ngan percubaan penipuan atau...
satu sebab yang diberikan hanya untuk menjawab
soalan.

The truth is.. memang la nak menjawab soalan kan.
dah tu?

Contoh : Bila orang tanya dengan marah marah nya,
'Kenapa U lambat semalam?'
Dijawabnya sebab yg betul lah kan..
'I xciden, I tak leh nak call u, henpon I orang amik..
I pengsan so dompet i pun diorang copek'
'Alaaahhh.. alasan'

loh kesitu plak?

Anyway..
Ada satu mamat ni glamour la kat jepung dulu ngan
lagu lagu yang dia tulis sendiri.lagu lagu dia menyentuh
perasaan, lirik yang mudah dipahami dan di relatekan
dengan kehidupan pendengar.
Antara lagu dia yg glamer adalah
'i love u'.
Sekali tu dia actually menyanyi atas pentas ngan isteri
tersayang disuluh lampu kat tempat duduk penonton.
punya la penuh perasaan nya.
Of course si isteri nya pun 'hujan' lah kan.

Tapi mamat ni somehow gi buat tindakan buduh untuk
menamatkan riwayat sendiri di usia muda.
Lantak kamu lah, pocket tak kisah sangat pon.
dia mati, pocket tak untung apa pun other then
kalau dia tak mati, post ni pun tak jadi citer
la kan.
Cerita yang pocket dengar dari kawan kawan pocket
masa kat sana adalah bahawa ada surat yang pihak
media jumpa terselit dalam diari dia.
Surat yang menyatakan alasan kenapa dia bertindak
sedemikian rupa.

'Aku tak mahu menjadi dewasa,
kedewasaan memaksa aku menulis lagu untuk hidup'

Pergh!! punya la bagus alasan :D




Anyway pocketeers,
Apa sebab kamu tak puasa ari ni?
Well most of u puasa so...
Apa sebab kamu puasa hari ni?
(relative to what i've commented in Jay's post : Broken Promises)

10 comments:

intan.maisarah said...

panjang berjela mukadimah.

itu sebenarnya nak ditanya ye.
hihi



taknak jawab soalan kamu.

Pocket said...

Intan,
tak sempat pocket nak abis spell check lagi kamu dah komen,
i'm impress :D

well, lain orang lain interpretation.
mungkin ada yg 'terasa'
pastinya ramai yg tak kisah.
camana pun pocket ..'kisah'
hehehh:)

kamu disana!
kalau angkat tangan sila jawab yer.. :D

biLa aKu muLa mEmbEbeL.. said...
This comment has been removed by the author.
biLa aKu muLa mEmbEbeL.. said...

well pocket,alasan sometimes could be a lame reason to escape. and of course, alasan jarang benar jujurnya. melainkan dengan bukti kukuh. =)

I would say orang puasa sebab tuhan suruh, or nak rebut pahala. or or or maybe just taknak kasi orang maki. (relative to ur comment on my post, i think that was a good thought)
and for those yang tak puasa, the only reason should be sebab tuhan kasi cuti je la kan.
(applicable only to women.haha..)

p/s : what a pathetic story of the young songwriter. ish3~

anywayyy, u tagged me in ur post. haha~ kelakar la pocket ni..
tulisan tak seberapa pun. hanya tatapan when I senile n tua bangka. =)

Asma said...

bahahaha..i love giving alasan when i'm lazy to do certain things!!!

Dee said...

saya puasa kerana Allah SWT..

Aemy Shamy said...

there's always time & place for everything, include the term "alasannn...!"
hehehe.....

tp alasan kat suicide note tu mmg x masuk akal lah....haha...well, everyone has stories :p

sbb puasa..? sbb perintah Allah, & because it's one of the five pillars of Islam :)

cikpepel said...

mak kite cakap kena puasa.kalau tak nanti tuhan marah.kena masuk neraka.eee..kita taknaklah.mak kite cakap neraka tu panassss...


ouh..rasa comel yu!

Pocket said...

Jay,
Tagging u in my text when i'm referring u in your story is the norm or the etiquette in blogging.
or atleast that is what i think.

doesnt matter how serious u'r writing is, but people need to know.
plus my story wont stand by itself if there were not referring to the comment i wrote there :D

Asma,
alasan adalah best bila ayat tu menyentuh perasaan, mcm betuul jer
rasenyer..

Dee n CikPepel,
that was the common answer i'm expecting everyone to answer.
hell i'm answering like dat too :D

Aemy,
alasan nya adalah,
bila dewasa, kita kena tulis lagu,
bukan dari hati tapi sebab nak bayar bills, bukan kerana cinta tapi sebab nak beli roti,
dan kerna itu dia tak mau menjadi dewasa.
kerna itu dia amik tindakan.

pergh!! macho tak kena tempat kan?

echaRierie said...

cehh..alasan tue sgt2 la xley trima..
hoho..

sy puasa kerana ? eh tue kwn2 lain dh jwb..hehehe..