Thursday, November 05, 2009

221. Jodoh n Ajal...

...Tuhan tetapkan
yesterday i've commented in MizzAmy's blog
when she wrote something about jodoh.
About how jodoh is fixed by god and how we're
not supposes to be changing it. Or was it that
we're suppose to change it if jodoh turn out to
be something unhealthy?
Tapi amy, jangan salah paham yek, pocket just
tertarik ngan konsep jodoh tu... bukan nak menyinggung
perasaan amy dalam apa jua bentuk ok..

Pocketeers,
kalau la anda dijodohkan dengan seorang taik pit yang tak keja,
hanya kerana anda keja besor dan parent anda tak mau anda pergi
jauh dari kampung. korang nak ikut ker? pasal parent anda rasa anda
seorang yg dengar kata dan ngan gaji lecturer univ tempatan tu,
buleh jer nak tanggung mat pit tu.. gigi dia rongak from the excessive
tar of smoking and his hands are full of needle marks!!
by all means sister.. refuse!!
tapi jangan menderhaka.
would u rather curse your parent after their death for the
hell they've put u in? that's worst than two years 'refusing' right?

my comment for MizzAmy in her post ~jodoh itu boleh berubah
was partially like this..
...camana kita nak tahu yg dia jodoh kita?
up untill dah mati bersama, baru la buleh kata..
'memang jodoh yg berkekalan', tak gitu?

kalau bukan jodoh kita plak..
setelah kita usaha bercinta dari darjah dua sampai la 26, lash lash dia kawin jgak ngan pilihan mak dia... orang kata jgak :
'dah bukan jodoh dia' tapi sapa yg tahu kan?

so siapa lah yang buleh step up and say... dia jodoh mu? cupid?

jodoh n ajal di tangan tuhan,

yes!! and up until 4 second after our death will god the almighty
only be revealing the time of one's ajal.

it was 4 second ago. doktor jgak yg umumkan... (Kalau kat spital la kan)

tp camana plak ngan jodoh? 4 second selepas 'aku terima nikahnya...'?
tak jgaaakk...
selepas 50 tahun bersama? pat saat lepas golden anniversary jatuh talak..
acaner?

pocket rase, jodoh memang ditangan tuhan.
kita nak berubah ker, nak bergaduh ker,
jodoh ngan Encik A tu tetap.

tapi siapa yg nak kata abang jual burger kat ujung jalan sana bukan Encik A?
Pocket ni bukan Encik A?

so kalau tak tau, tak tetap la tu!

and kalau tak tetap tu buleh la berubah n kita buleh la ubah kan... sapa yg tau pun!!

so my vote is, yes jodoh kita dah fix.
tetap dah, tak leh tukar tukar,
tapi sebab nobody know the name written up there,
we can always change it, maybe kita tak tukar pun,
kita cuma berubah dari jalan yg salah ke jalan yg betul:)
Pocketeers sekalian... what say u?

hari ni plak dgr citer pasal cinta dari 14 sampai la 22
tp still hati si gadis tak terbuka untuk mencintai siteruna.
(err, empunya badan... pocket akan edit karangan ini
adding your name and link if u say something in the
comment area)

hummm bukan jodoh? who are we to say 'yes'?,
n we definitely not the one to say 'not'

makin dibaca karang yg pocket tulis,
makin pointless rasanya argument ni,
tak nak baca dah karangan sndiri:) heheh

14 comments:

fitriah said...

pocket, the questions..

soal jodoh sangat complicated.
i believe it's about time. kalau dah lapan tahun pintu hati masih tak terbuka then i rather say, he or she is simply not the one for you.

help! help! pocket!

kadang2 malam2 fit menangis sebab terkenangkan die, ape yang die dah buat, nape keras sangat hati ni nak terima die.

tapi bile fikir balik, the best way is always to pray to god. ask Him. serah kpd Allah. klu mmg ade jodoh, tak kemana.

mier@merr said...

Allah knows the best for us..

~jodoh mmg suda ditetapkn..cme mgkin dtetapkn sorang utk sorang..sorang utk rmai..rmai utk sorang >>mcm lam tjuk fuction addmath form4 la pulak...ehe

cth:
~bercinta dlm ms smggu then kwin.. itu jodoh?
~berkahwin selama 22thn 34 hari pn..msih jodoh..?
~bercerai stelah 22thn 35 hari... >> da xde jodoh...?


lpas 3 thn mungkin.. jmpe org lain.. then kawin.. itu jodoh... bru 2hri kawen.. suami mnggal.. itu ajal... tp slma 2hari sblm tu kita akan kata..suda jdh dorg..then..ayat lpas 2hr..nk wat cane..jdh xpnjang...

~jadi cuma berdoa.. diberikn jodoh tbaek buat kita..

pjg lg nk citer...tp..xpelah..nnti sy wat satu entri len..hehe..


same la..mkin dbaca mkin rs pointless... so xnk bc gk komen sniri kt ats ni..hee~

Adila said...

complicated!
...tunggu nak dkt 30 nnt la baru fikir haha

ye la kan..
carik skrg kot nnt xde jodoh, xjadik jugak
buang masa la pulak~

tp kot ade yg tetiba muncul.. hrmm orait kot? :P

thus, jodoh n ajal?
kalau ada, ada la tu~ ehe~

bendul said...

my comment will be at my blog new post..
hehehhe.. go read it..

~ mizzAmy ~ said...

ermm.. amy pun risau gak ngan entry amy. maybe boleh disalah ertikan.

JODOH & AJAL memang di tangan Allah. tapi takdir yang tertulis untuk kita ada beberapa jenis. takdir yang dah tak boleh diubah-ubah lagi. dan ada takdir yang boleh berubah, contohnya hal ajal. Jika kita berbuat baik semasa manusia, dan dengan berkat doa untuk memanjangkan umur. Insya-Allah umur yang telah ditetapkan di Lauh Mahfuz selama 60 tahun akan dipanjangkan usianya. contoh lain, Allah dah takdirkan seseorg itu masuk neraka, tapi sebelum seseorg itu mati beliau sempat bertaubat dengan bersungguhnya. so, tidak lah masuk ke api neraka.

Semua ni sangat subjektif. Kita tak tahu. Cuma sebagai manusia, kita kena berusaha dan berdoa untuk yang terbaik. Sebab Allah tidak akan menganiayai hamba-NYA.

that's what i mean in my entri. the guy that i mean is not a good guy for me. so, amy kena berusaha agar amy tak jadi isteri dia. Insya-Allah, Allah sentiasa bersama dengan Amy untuk mengelak dari hidup dengan orang yang tidak baik.

Super HaNa said...

uhukkkk...
watashi...
2kali bertunang dan putus

bukan jodoh..
betul tuh

hmm...pocket..kenapa tetiba watashi rasa mcm tersentap arr???

ahahahahaha

sweetheart said...

suma yg komen panjang2 lebo
sampai xberani nk komen..

Cik Qemm said...

setuju kata pocket ..
"kita cuma berubah dari jalan yg salah ke jalan yg betul:)"

dulu masa berkawan rapat dengan A, ingat dia lah bakal teman hidup kita. tapi tak menjd, kami tetap kekal sahabat.

jadi qemmal berubah dari jalan yg salah ke jalan yang lain (betul atau tidak masih belum dapat dipastikan). cuma boleh berdoa kalau dia lah jodoh qemmal, harap berkekalan.

amin~

cHeRyNa PiReS said...

Persoalan:

All this while sha dok wat karangan kat sini. tp arinieh tgk2 semua orang dah buat karangan...hahaha...so,

PERLUKAH SHA BUAT KARANGAN JUGAK?

Takpelah...I'll see what my fingers can do:)

Ungku: ko dh kawin?
Siti: tak kawen:)
Ungku: kat mne skrg?
Siti: kat umah la
Ungku: hang kje kaw saner jek eik?org kat umh ler...kan dlm pntang lg nih...
Siti: tak...mula2 aritu keje kl. then keje nilai...skang nieh tak keje baru je berenti nieh...dalam sebulan
Ungku: awat hang behenti
Siti: nak blaja...insyaAllah
Ungku: oooo....acca or master
Siti: master
Ungku: blajar-blajar gak tp suami harus dcari gak hehehe
Siti: hehehe...ada jodoh insyaAllah
Ungku: dah ada calon eik..
Siti: takde
Ungku: hang ni msti strict mncari calon...tgk cm ena..dh 2 dah ank
Siti: yeke? mane ade sha strict la
biiasa je
Ungku: awat biasa smpai skrg xda lg
Siti: takde jodoh lagi kot
Ungku: jodoh ader tp kne cr lah
Siti: insyaAllah...kalau sha free sha cari ye:)

This happened in my Facebook just few minutes before I read this posting. Penat nak buang timing tuh then paste kat sini wooo!!!:)

Well, apa perlu dikatakan pada jodoh? Jodoh itu pada Sha bergantung pada kita, dia dan Dia.

Dia - bagi jalan utk permudahkan segalan urusan dan memberi dugaan

kita - yang menggunakan akal fikiran sama ada memilih jalan itu, memudahkan urusan itu atau mengharungi dugaan itu.

dia - yang akan bersama-sama dengan kita atau tak bersama kita. in my case, kalau ku tunduk dengan kata-kata kawanku seperi, tgk cm ena..dh 2 dah ank" mungkin tekanan akan terasa dan sha akan pilih any tom dick and harry sebagai si dia. tapi jika ku percaya pada Dia, menjadi kita yang menggunakan akal, dan wujud dia utk Sha, kawenlah Sha.

Jodoh - selagai kita bersamanya.

Orang dah kawen...then divorce. Maknanya dah tak ada jodoh lagi. No more kita dan dia. Hanya ada Dia to say...

"What's next?"

Waktu ini Sha hanya ada kita dan Dia:)

~LP Lum~ said...

huhuhu... biler sebut aje psl jodoh nie akn mmbuatkn driku trasa sgt2..
setuju sgt2 yg mmg jodoh dah d tetapkn oleh-Nya.. hnye msa nya aje blm tba tuk kite ketemu sape jodoh kite..
penah mengalami, brcnta slalma 4 taun, jnji i2 n ini.. last2 hubungan ptus kat tgh jln hnye krana family msing2 xdpt tima.. adakah i2 yg d ktakan xde jodoh?? ataupn 2 d ktakan dia bkn jodoh tuk kite n kite bkn jodoh tuk dia..
mak sy selalu psan kat sy psl jodoh nie,
"Jodoh dah d tetapkn, tp kite kna ar cri.. jodoh xkn dtg mcm 2 aje.. sma gak mcm rezeki.. xkn ada rezeki yg dtg bergolek kalo kite xusaha.. mcm cth, Lynda ada sebiji biji benih, adakah biji benih tu akn kuarkn hasil andai kute xsemai n jga dia ngan sepatutnya??"
memula trpikir gak apa yg trsurat n trsirat.. akhirnya sy dpt gak apa yg
mak sy nak smpaikn pd sy.. :)
(sorry ar en pocket, komen sy agak pjg..)

filantera said...

errr errr kena komen jgak ka..

i just answer by asking q:

kita tatau about jodoh, as kita tatau about ajal...so kalau ada kereta meluncur laju ke arah kita, and kita ada chances nak melompat ke dlm sungai and perhaps selamat laa dari kereta tu, wud we:

- lepak jer berdiri sbb ajal maut tgn tuhan.
or
- jump ke dalam sungai, sbb nak berusaha, kalau ajal gak nak wat camna.

Nem0 o0h Nem0 said...

jodoh ajal tu semua kerja tuhan!
kita sebgai hambanya hanya mampu berusaha dan berooa,tapi ALLAH takkan kejam kat hambanya.. =]

banji said...

Katanya bidadari disyurga ada bermacam2 color. ada yg hijau, putih etc etc. pelik lak kalau orang yg cantik kaler hijau.

My point is akal kita ni sebenarnya masih tak mampu nak faham banyak perkara yg Allah terangkan kat kita. mcm kes bidadari tu, mungkin color hijau pada bidadari tu adalah the closest way to describe their beauty yang kita boleh bayangkan dengan akal kita. Mungkin sebenarnya kita tak tengok dgn mata pun masa tu. who knows.

kembali kepada isu jodoh ajal ditentukan Allah ni, mungkin kita masih belum faham konsep tu. message yang sebenarnya cuba disampaikan mungkin ialah

1) Jangan risau pasal jodoh and ajal. Itu kerja dia.

2) Just do your best to find your best jodoh and to live your best life.

3) Since jodoh ajal ni kerja dia.. banyakkan berdoa.

Just my 2 cents

Kak Long said...

Jodoh...ermmmm...
Kita memang tak tahu siapa jodoh kita..
tapi kita boleh berdoa agar si A tu jadi jodoh kita...
Kalau dah ketentuan-Nya, maka si A tu memang jodoh kita.
Kalau tak jadi jodoh kita, kenalah terima hakikat bahawa si A tu bukan yang terbaik buat kita dan ada yang lebih baik menanti kita....