Tuesday, November 10, 2009

224. Attire To Win


Once it was mentioned in SmapxSmap show that a
person will be influence by his attire either
spiritually ...(U'll felt like a saving the world wearing a batman suit)
and even technically,
(supposedly will perform better if u're wearing
the full ice hockey war-suit playing icehockey)
Well in SMAPxSmap version, they were trying to
play billiard wearing a famous billiard legend's vest.
Supposedly they should become better,
but instead.. all the same.
(Kalau dah tangan pengkaq tu hang pakai pi la
kulit billiard legend tu pun.. gagal jgak)
I believe this is true, when u'r wearing baju kurung,
u'll giggle less , Giggle kat sinih bermaksud mengediks.
(This is an overstatement, but u know what i mean)
An ustat who's wearing serban is less likely to be
caught standing in line to buy 4 digit coupon.
Leather overall with full face helmet?
I'll ride my EX5 faster i think... maybe 60km/j?

but that's spiritually, base on feeling.
Technically?
I do feel superior when i'm auditing wearing a full suit.
regardless of the supplier who's wearing better suit.
(With cufflinks and silk shirt,
waah.. pocket tgk rase terancam.. nak la jgaak)
and when this superior feeling sink into me,
somehow the question that i inquire seems like an
intelligent question. i would know,
cause i'm not dat intelligent. heheheh
(Macam tekejut, wah ganas nya soalan yg aku bg tadi,
fuiyooo, tekulat kulat supplier nak jawab!! hheeh
sndiri perasantan^^)

so anybody agree with this theory?
i heard Ms Cheryna Pirez was wearing pink for october. (This post is better of posted last month i think)
or was it for the first of october?
how do u feel?

saw bendul's picture wearing snooker's vest once,
looking dang good and dandy. How do u feel bendul?
any different if u'r in a tournament wearing t shirt instead?

saw the unifor they wear downsouth once,
kept on imagining how Tny would look in it. She'd
definitely be a pegawai yang garang.
takuuuttt!!

so how ya pocketeers? ada butui ka?

edited :
so that it would seems
less conspicuous.
sorry,

16 comments:

mier@merr said...

mm....
yg bju kurung tu rasanya btoi kot...
msti cam nak ayu2 sket.. perangai menggigels tu xdela sgt...haha.. mcm la i gedikz sgt...
xde2... i sopan lg berhemah..haha...

erm..tp kaler men peranan kot.. evrytine im wearing red to my class.. my mood alwez like terbang2 sket.. bkn brani...tp asek rs nak marah org je...
bad mood semedang..ekeke..
kaler panas kate org...

~ mizzAmy ~ said...

apa yang amy tahu, cara pemakaian ni akan menaikkan lagi self-confidence. so, if pakai selekeh masa pi interview misalnya, mestilah low self-confidence kan?

contohnya di opis, if awak tuh manager, mesti lah nak pakai yang cantik-cantik dan smart-smart. supaya orang bawahan pun respect you more.

owhh, amy pernah terpanggil 'unlce' to one of my directors. he's wearing like buruh binaan yang duk campur simen tuh. salah amy ke if i called him uncle kan? the way he dress up totally tak nampak cam director.

cHeRyNa PiReS said...

Tak jugak..sekarang orang pakai baju kurung lagi suka giggle besar2. Tak percaya, tgk budak2 sekolah:)

My former office pakai casual. So I wore jeans to work. Memang susah nak convince orang di malam hari time balik keje. Semua ingat kita perempuan tak baik though masa tuh baru je buat kerja baik.

"Saya handle customer overseas, Tok,"Sha said.

"Memang...dari cara kau ni, aku yakin customer ko Pak Hitam semuanya," said the policeman.

Kadang susah jugak bila pakai jenas di waktu malam...balik keje. Driving, and tiba2 JPJ tahan utk test alkohol. Hahaha...

So? Maybe waktu tu company kami patutnya pakaikan kami dgn uniform macam kilang.

Barulah takde org tahan, dan kami senang nak jawab.

Tapi, kilangkah kami?

bendul said...

hmmm hmmm hmmm..

tgk keadaan jugak la.. kalo betul2 konfiden masa tu, pakai dengan lengkap maybe akan terkeluar lebih lagi kebolehan tu..

tapi kengkadang terkena jugak, bila dressing macam pro, tapi main macam hampeh..

pasal ada unsur2 riak kot, tuhan marah..

Ayaq masak said...

For me betul. Bila pakai baju yang kemas, cantik, kita akan lebih rasa konfiden, macam I can take the world! Cuba bayangkan kita pakai pakaian selekeh, otometik diri pun rasa serabai dan tak konfiden, kan?

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

akak pun setuju ngan ayaq masak, kalu kita pakai kemas otomatik kita terus yakin ngan penampilan kita

~LP Lum~ said...

ye ke memainkan peranan?? bg sy, kalo sy pkai baju yg cntik2 ke tmpat keje.. sure smua org akn tnye bnda nie : " nak g mna arie nie? lawa2.."

mmg ar sy tau sy nie mmg sempoi giler g keje.. sy lebih suka pakai jeans n t-shirt kaler peveret sy iaitu itam.. :)

kalo sy pkai pink (ada ke pink??) rsanya kna jd ayu2 g2..
kalo pkai kuning semgat 2..
pakai biru cukup tenang n harmoni
merah lak menaikan kegarangan sy nie..
putih lak rsa mcm suci aje... ;p
n biler sy pkai itam, sy rsa cukup selesa n kompiden.. ;)

ps: ada kena mengena xjwapn sy ngan entry nie?? ;p

banji said...

Pernah dengar dulu yg bebudak hyperactive jgn dipakaikan baju oren, sebab akan mengaktifkan lagi ke"hyperaktif"an budak tu.

ntah betul atau tidak.

personally.. sgt lah bersetuju yg pemakaian dan imej sikit sebanyak memberi kesan dalam hidup. samada makin terer main bola kalau pakai jersey tu, rasanya tak.

adik bagi jersey chelsea, sampai skrg tak reti2 lagi main bola huhu

Adila said...

depends jgak
kalau sy, klo sy dress up sket, sure rs sgt xselesa
so, slekeh pun, hentam je la :P sy rs lagi confident bila pakai casually aka.. agak selekeh kot? haha

tp klo ade formal stuffs, sure xleh pakai selekeh haha

but then i do think colours is the main thing
i always pakai bright colours bila cuaca kat luar gelap haha
psl.. rs sgt depress!!

Tny said...

Wakakakaka.. :))

Don't you ever mention that!!! Malu wooo... hehehehe.. u exposed me oredy!!! huhuh :P

Ermm.. cepat bro, baaaayangkan.. jeng.. jeng..jeng.. tak cengei langsung!!! =p

Pocket said...

Miera,
waah, pakai merah kalu rasa berani yek?
pocket takleh la nak ikut kan, takkan nak pakai baju kemeja merah terang, orang kata Air Asia punya staff plak nanti, heheheh

Amy,
uncle story tu kan,
pocket rasa pocket baca kat post amy dulu,
dah tu nak wat camana? construction worker memang la pakai lebih kurang jer :)
tp ngan director sndiri buleh panggil uncle tu tak tahan wooo:)

Tny,
budak skolah lain,
diorang giggle biarpun ngan baju telekung nak gi surau tu.. heheh:)

about the dress shows your work thing,
definitely org keja cam pocket nampak sangat dari jauh, tp kalau utk sha... tak langsung kan?
i mean u can always be a clerk as well as a director of celcom:)

tp kalau pakai kot ngan tight short skirt,
scarf with blazers.. pastinya dat0' tak tahan kan.

'jalan jer cik!! jalan jeerrr..'




tang pak itam tu pocket tak tahan, heheheh.. isu semasa lagi :D

Bendul,
heheh, so betul la kata pocket dlm post tu,
kalau pengkaq tu pengkaq jugak lah?

heheh, tp bendul juga pembowling...
kalau pakai hand protector tu terasa macho kan..
memang rasa cam bulehnampak jer nombor 200 tu

AyaqMasak,CrazyB
self confidence kan,
nak gi interview pun rase cam buleh jer nak beratur skali.. kalau pakai t shirt jer, terasa sangat ciput nyer..

LP Lum,
ada beza pakai lawa ngan pakai kemas,
pakai lawa is when u dress up to annual dinner,
pakai kemas is when u look like u'r the CEO of some company.. wuhuuu!!

kalau la pocket buleh pakai t shirt jer gi keja,
pocket akan cari baju giordano 20 hinggit tiga tu,
beli dalam 100 ringgit (5 x 3 lai baju)
n pakai baju yg sama jer gi keja...

eh eh uniform jgak jadinya tuu.. heheh

peh, kaler changes the feeling yek?
sama cam banji cakap oren is for active,
yes, this i believe.
kalau pocket pakai t shirt itam,
terasa cam remaja sikit.. kuaaang!! kuaaannngg!!



Banji,
wah!! kalau jumpa bebudak hyperactive lg pas ni,
pastinya akan pocket bagi tau mak bapak dia... jangan pakaikan baju oren tu :) heheh,
basically oren is the colour for active yer :D

then i'll wear oren instead!!

tapi banji,
satu team bola minor league bawah doblas..
satu team pakat pakai singlet puteh,
satu lg pakai baju chelsea ngan number nyer lg,
ada nama lagi...
pastinya team singlet dah kalah dah dalam perasaan,
dalam skill tak tau lg :D

heheh, bout u getting the jersey,
attire will only enhance,
not create out of nothing at all.
hahaha,
a kaki bangku will always be a kaki bangku :)

am a kaki bangku also ^^

Adilla,
hooh kan,
tukar baju ikut perasaan,
yg ni pocket tak tahu pasal pocket cuma ada tiga pat lai baju jer,
so basically main bantai jer l a kan..
for ladies out there, mesti banyak baju so...
definitely one for every ocasion,
one for every feeling...

i wonder what do girls wear if they feeling notty and adventurous?:)




Tny,
eh!! betul tuu!!
pocket tak sepatutnya menbagi tau dat particular details dlm blog ini, alamak camana nak wat nih,
pocket padam pocket padam...
(Siap buh nama tpt lg kan..)

tak cengei kata? pocket bayangkan ngan rambut n everything, kalau ada cota ker aper, waaahhh!!
mahu takut orang nak masuk tuu:)

*SiRibenMerah said...

without riben lorh..
sad.. sad... sad..

u'ols da lupakan I..

atty's said...

bagi kty kalo pakaian kita kemas..kita lebih konpiden..dan yakin

LORD ZARA 札拉 said...

hahaha~
pakai baju kurung pun orang kata Zara ganas bang kalau kat universiti dulu~

hehehe~

HoPe said...

tetiba rasa nk pakai bikini gi shopping..
mesti feel dia lain kannnn??

Kak Long said...

kalau pakai warna terang, terutamanya merah...
oh..tiba-tiba aje terasa seperti sekuntum mawar merah.. wink* wink*

Kalau cikgu, biasanya kalau tak pakai baju kurung pun orang yang tak dikenali boleh panggil cikgu.
Tak boleh nak menyamar langsung.