Monday, November 16, 2009

227. K0ngkek!!

Tajuk diubah sedikit mengikut nasihat yang tua lagi berpanglaman.
Pocketeers,
how was your weekend?
i betcha u guys had a great weekend arent ya?

anyway, pocketeers sekalian pernah dgr nama semut kongkiak tu tak?
makhluknya seperti gambar dibawah.
kepalanya besor banyak dari badan,
keras cam ketam jgak kepalanya tu,
ada dua siung punya la besor!!
skali ketit mesti bengkak punya lah!!
Mama bebaru ni kena ketit,
ada tiga kesan 'ketit'an nyer n jadi
mengelembung with air bisa the next day.
siap demam lagi tuu!!
permanent parut kat kaki mama, kesiaaan mama..

so since mama hangin ngan kongkiak nii,
kitorang gi bli racun anai anai n start pouring in like no one else care.
we bought three bottle of the juice and poured it all over the place
till there was certain chemical smell in the air.

mama was soo irritated with the existence of this kongkiak,
till she poured the concentrated liquid onto the first nest we found.
50ml of the racun was suppose to be dilluted with 2 litres of water.
hahahahahah... the poor ant was dead the very moment the juice
touches the ground. Its like even the smell of the racun anai anai
killed them instantly.
after she finish up pouring the second bottle of the racun anai anai,
she despatched Filantera to buy her some petrol to burn em alive!!
hahahah, talk about woman's scourn kan.. :D

the flame was nice!! we never thought that soil can actually burnt.
n the smell was somewhat like ikan bakar!! i wonder what was the
delicious smell we inhaled.

Conclusion for todays post would be...
Ladies in pain and permanently scarred is Jenosaidal
(gi tgk kat link itu untuk makna, pocket tak nak taruk perkataan sebenar
takut lain macam punya orang plak yg datang blog ini ^^)

setuju tak?

eh kejap, betul ker nama makhluk ni kongkiak?
pocket tahu makhluk ni sebagai kongkiak...
certainly nama nya tidak seperti tajuk diatas...
pocketeers yg dari negeri lain...
korang kenal tak semut nii?

15 comments:

BuLaN iTu aKu said...

walau apa2 pun nama dia..
tapi aku tetap geli..
melihat ayah ku membuang sarang nya,..
berjuta2 dia kuar

mier@merr said...

kongkiak....
ihik..da lama xdengaq...
besa gak kena ketit dulu...
woo..bengkak 3 hari.. gatai lak tu..

tp la da xpenah jumpa da pon..... klu pocket xtunjuk...lom tentu igt nama menantang neh...hehe

cHeRyNa PiReS said...

ntah. kena tanya mak. ada nama lain ke?

mungkin teori pocket itu betul. sha kena gigit dengan nyamuk. sampai skang tak suka nyamuk and boleh spray satu rumah utk memusnahkan nyamuk:)

revenge:)

Kujie said...

wah..lamanya tak dengaq bunyi "konhkiak" tu

dulu2 selalu kena ketit, la ni yg depa tau semut gula ja...kalau kita balik2kan kayu reput, bolehlah jumpa semut ni

p/s - ramai betul org buat entri ala-ala Astro Animal Planet

Kujie said...

typo - kongkiat

cik EPAL said...

kongkiak?? style nya namaaaa...haha..

klik mister potato ;)

~ mizzAmy ~ said...

tak pernah plak ku dengar nama kongkiak tuh. kalau kat kelantan, of course they call it with different name. tapi amy tak tau lah plak. if jumpa the same insert, will ask Heri or my parents. ;)

Ayaq masak said...

haha kongkiak! walaupun tak pernah jumpa atau kena ketit, tapi tetap tau kewujudannya..ngeh3.

Sebab tu keluar peribahasa 'hell hath no fury like a woman scorned'.

Tny said...

Aiyakk bro!! Kongkek tu.. dlm chinese means tuttt tutttt klo tak silap.. bukanke menatang tu namanya kongkiak??

:D

Happy Monday Madness ;)

Cik Qemm said...

eh tak penah dgr pun name die.agak2 kalau jmpe jerit "semut besar!!" jela. hihi..

smpi demam kena ketip ye.get well soon mama pocket.

HoPe said...

uiii..
title lucah !

azil.eid said...

nothing on your post, but the title..

kongkek, reminds me of my sempai of ur batch.

=)

Pocket said...

BulanItuAku... sebab panjang sangat :D
pocket akan refer anda sebagai...
cikBulan,
wah!! kalau yg pocket bersihkan bebaru ni tu tak la juta juta lagi, baru dlm ribuan,

pun pocket dah cuak..
kalau jutan jutan, mahu pocket lariks dulu!! tak nak kena ketit.

Miera,
so besa la kena ketit?
demam tak?
pocket actually tak pernah kena ktit lg, tp menengokkan parut mama,
baik tak yah:D

Sha,
Yes yes, pocket nak tahu apa nama common nyer, rasanya setakat ni orang kedah jer tahu makhluk ni :D
takkan dia tak idup kat negeri masak lemak sana nuu kan?
heheh

mesti abis setengah tin kan,
setiap kali sessi balas dendam tu:D

Kujie,
Pocket kena korek tanah baru jumpa kongkiak nii, menakutkan la makhluk ni, eh pernah kena ketit jgak ker?
demam tak? (Ker mama pocket jer yg kurang antibodi?)

CikEpal,
memang nama nya stylo.

Amy,
Yes yes, dah ada dah reference nogori smilan, now reference terengganu plak:D
sila copy n paste gambo tu n print out :)

heheh


Ayaq,
tahu lah kewujudan nyer yer,
nak tengok? meh umah pocket kat kedah nuu,:D (Tak tahu lah ado lagi ker tak)

'hell hath no fury like a woman scorned'
thank you for bringing this up,

Tny
hooh hooh,
memang sengaja tu dik:)
heheheh

kalau tak, saper la nak baca citer pasal extermination of the pocket story ni kan :D

CikQemm
mama dah ok dah,
tp parut nyer tu masih jelas kelihatan. luka nyer pun cam ada lagi gitu...
walaupun dah 2 minggu!!


Hope
alamak? lucah sangat ker?

Azil Eid
macam ada sorang yg di'dub' kan k0ngkek sbagai nama rasmi di AAJ dulu.. kat maktab mcm tak der..
sorang tu nama dia 'but'
short for 'Butxx'
adeh laaaaa...

atty's said...

cam semut je eh ..

kojah said...

eeee!!sy xleh tgk la lubang2 tue...tros gatal2 satu kepala nihhh...adoyaiii