Friday, July 03, 2009

184. TipuLah!!

korang pernah menipu tak?
Humm, pocket pernah, banyak kali!!
tp ada sebab dan musabab nyer...
pcket tak kata tindakan pocket tu baik,
tp setakat nak selamatkan diri masa keja
tu banyak jgak. takper, nanti mintak mahap balik..
kat sini kekadang untuk nak menyelamatkan kampeni,
certain orang kena menipu. sekali menipu,
kena trus menipu, terus terus sampai la bila bila.
unless terkantul.
Contoh?
karipap punya kulit thickness patut control at 2mm.
tp sebab nak pakai certain ubi utk inti,
kami kena kontrol at 3mm, kalau tak koyak.
Kami tipu customer yg kami buat 2mm,
customer datang audit,
'oo control at 2mm yer? bleh tgk data utk setahun production?'
'boleh!!' ngan menghulurkan satu fail data yang
di cipta hanya untuk penipuan.
'humm, bagus.. bleh kita try skali?
yg dlm production hari ni camana?'
'bleh!!' ngan membawa ke production yg tgh buat 2mm,
'bleh saya measure satu?'
'bleh!!' handing him the calipher.
'ok, yg ni WIP (Work in Progress) part, finished goods?'
'bleh!!' sambil membawa ke coldstore.
'saya nak bukak kotak ini dan measure buleh?'
'bleh!!' sambil ngan yakin nyer membuka kotak
yg memang sure thickness nyer 2mm.
The whole rack was filled with 2mm
karipap just for the show.

yes, kami menipu.. kalau dia mintak nak goreng satu,
kami akan goreng yg 3mm punyer..
sebab kalau goreng yg 2mm surely koyak.
to that extend our show was. how about that?

tp itu dlm kilang, kat luar pun ader jgak kan..
keep on menipu yg sndiri budak grad univ,
Tp tak tahu apa itu penaakulan mantik, bila org tanya tgk titanic,
dok cerita.. masa kat um dulu, tgk ngan member kat rex depan kotaraya,
walhal sndiri tak pernah gi rex tu.. siap tahu nama cikgu hassan yang
tembam sikit and walk funny. all base on friends story. Desperate kan?

keep on menipu yg sndiri penggila pancing, 'kelelakian' lah kunun,
Fresh water fish poster pasted in the toilet. (Nak bagi ingat nama ikan..)
can go 2 hours straight jabbering about fishing rod
base on what he can memorize from the book 'fishing for dummies'
Kantul bila sndiri sangkut mata kail dan menangis tak tahu nak tanggalkan.

keep on menipu yg 'i hate u' sebab nak cover perasaan sndiri,
dia tak datang kelas..'senyap sikit hari ni dia tak der,
moga moga besok pun aman gini, dia gi mana yer?'
making revolting face like hating his existence.
tp actually tertanya tanya, dia sihat ker?
'farid demam..'
'umph!! memoga dia terus demam, mati trus pun tak per'
saying out loud but deep inside thinking of the ingredients
of chicken soup and how to give it to him without making a
scene.

tp pastinya akan sampai satu ketika... kita sndiri pun tak tahu lg,
yg mana satu tipu, yg mana satu bohong, yg mana satu rasa hati
yg tulus lagi benar.
so am i a univ grad? well, there's this paper that u can use as a proof..
am i a fishing enthusiast?sangkut mata kail dan nangis macam budak cukup dah kot?
do i hate u? yes i do, wait!!? no i dont?

8 comments:

Cik Qemm said...

orang kata 'white lies'. menipu untuk jaga hati orang lain.

kadang2 sendiri pun tak tercontrol bila mulut lancar menipu. tp ada condition2 tertentu la.kadang2 tipu hanya untuk jokes then mengaku balik.

:P

*SiRibenMerah said...

biarlah mulut berkata tipu andai berkata benar akan memusnahkan dua jiwa.. hahahahahahaha.. berkatalah benar walaupon pahit..
wooooot woootttt.. beron9 di as.. broadband laju giler.. perghhh.. nikmat..

bendul said...

oh oh..!!

ada orang menipu untuk menunjukkan dia hebat, macam orang lain..

used to have one senior,
bila kita cerita kita main hoki,
dia pun main jugak..
bila cerita pasal awek,
dia pun awek jugak..

sungguhlah sakit hati..

tipu lahh..!!
sesungguhnya tipu itu tak salah,
selagi tak kantoi..

"abg kata abang over time semalam, tapi awat ada kaler2 biru kat seluaq abang..!? abang gi main snooker yer..!!??"
iskkk...
(kaler biru tu kaler chalk kayu snooker..)

kojah said...

hahaha rasanya semua org penah tipu kot...

a: aku penah pg bandung, phuket...
b: aku pn penah g...pastu aku penah g london...
a: hurm, kat thailand ko g mana?
b: g phuket
a: tmpt dia best kn...ko msk phuket fantasea tak?
b: aku dah lupe la...

hahahaha!!dan2 la dh lupe...macam2 org nih

nURmALa mAZLan said...

ye la...
dalam dunia skang ni mmg terlalu banyak penipuan
sbb diri sendiri pon menipu kan
so, don't expect other person to not menipu
betul x?
kekadang sampai terfikir 2-3 kali
betul ke apa yg dia cakap nih?
ahh...tipu la semua tu
tp tgk muka dia cam ikhlas...wekkkkkk!!!!!
org kata kalau nak tgk org tu menipu atau x, tgk mata dia..
dia berani pandang kita ke tak..kalau x berani, maknanyer dia menipu
cet!!! statement yg dah x boleh diguna pakai
sebab??? saya kalau menipu dengan yakin nya akan bertentang mata dengan si kena tipu..wakakakaka~
nak hidup weh!!!

ZARA 札拉 said...

hehehe~

kalau tipu sunat takpe kot?

Pocket said...

CikQemm,
ada ada,
abih kalau ada org dtg tanya,
'aku ni gmok tak?'
takkan kita nak jawab..'laa tak tau lg?'
tak pun..'umph!! lembu buat korban pun kurus banding ngan ko' heheheh,
tipu tipu la sikit,
'tak der la gmot sangat, tp bleh kurus lg kot'
kan:)

Ben,
wah!! macam pernah baca post anda yg tu,
berkatalah benar biarpun pahit.
tp camana plakkalau dah konpius antara benar n tipu?
'pocket cakap benar nih! abih benar dah nih!!'
'alaa.. tipuuu, orang tahu lah, baik ngaku!'
'ok lah, tipu jer..'
'loh tipu ker?'
'kenapa?'
'ingatkan benar dah tadi.. baru nak happy'
'memang benar!! tipu jer kater tipu tuu'
'yg mana satu tipu yg mana satu benar nii!!?'
heheh, pocket yg tulih ni pun dah naik pening:)

Bendul,
Hehehe, tu la, kalau skali dah menipu, kena teruskan penipuan itu,
skali kita menipu kater kita pandai. sampai bla pun kita kena pandai, kalau org dtg mintak tlg kita kna tolong, camaner?
Pandai pandai lah kan:)
heheheh

nice contoh on the snooker thing,
jgn kantul banyak sangat beb:)

Kojah,
aaa yg ni mat tepet nii,
mcm yg pernah pocket postkan dulu kat...
179. ngkau wan!!?
pandai jer dia kan, tp kalau tanya lebih lebih tu mesti kantul tuu:) heheh

NurmalaM,
kan, ramai sangat yg menipu skang ni,
kekadang takut nak buat benda baik pun.
takut kena tipu,
awek sorang sorang hitchiking mcm ada masaalah tpi jalan yg sunyi... macam tipu jer,
mamat ni bg kita 40K ngan sharat suruh kita
gi bersihkan satu surau kat pendang nii tetiap sabtu. macam tipuu jer,
member yg ajak masuk skim cepat kaya yg mencanak canak kaya nya, macam tipu jer ni..

haii... susah lah gini kan:)
soal rasa tak boleh bohong kata iklan mee segera tu.

Zara,
mcm dah tak der dah terms itu,
or maybe pocket yang dah terlupa.
pasal kalau tipu hukum nya haram,
biarpun utk membaikkan dua pihak.
gitu gitu :)

Princess Liyana said...

Hi hi bro..tkpe kot,kalau menipu utk myelamatkan diri?heee menipu utk mjaga hati org lain;)uhuhu