Friday, July 10, 2009

187. SeasonalTreats...

...dalam bahasa melayunyer aper, pocket tak tahu..
hidangan bermusim?

satu tika dulu masa pocket kechik kechik,
masa tu P.Ramlee pun dok muda lagi belakon 'HangTuah'. (Tipu! Tipu! Tipulah!!)
Murtabak hanya keluar masa ramadhan,
begitu juga kueh pelita dan buah melaka.
Kami tak pernah beli buah melaka dulu dulu...
kami buat jer sndiri, slalu nyer sampai jgak
2-300 biji gitu gitu, tugas pocket lah nak gi
bedak bedak kat umah berdekatan, Makcik tazah,
makcik pidah, tok teh (Nenek nyer D2)
Punya la jadi kebiasaan, sampai pocket masih
terasa yg buah melaka hanya buleh makan masa bulan posa.

Tp skrg ni, apa apa pun dijual bila2pon sepanjang tahun.
Murtabak? ada pasar malam, pasti ada murtabak.
buah melaka? pepagi pun diorang jual kat Bndr Perda tu.
Ketupat? certain restaurant serving em as breakfast.
mana buleh!! ketupat kan makanan musim perayaan?
mana buleh makan masa lain..
atau keistimewaan nya hilang nanti,
bebaru ni jumpa lemang pun diorang jual jgak...
pocket tak der impact sangat ngan lemang ni,
pasal seumur idup pocket yg tak la panjang sangat lagi ni,
br skali pak ngah pocket wat kat kampung. beli pun jarang.
mcm dah cecah tigapulohan ni br merasa kot.
so apa lg lepas ni? Bubur lambuk di bulan jamadilakhir
dan bubur syura sebagai sarapan ker?
Dodol definitely lost its speciality anymore,
since u can always buy em in melaka or some
other tourist location.

tp apa yg buleh kita buat utk menukar penyakit sebesar ini?
apa kata kita boikot lemang di bulan rejab nii,
apa kata kita boikot ketupat di pagi hari itu,
Lets eat murtabak only when its ramadhan.
n then just maybe, people will stop selling them,
and starts to go back to the basic.

ramadhan will have murtabak scent all over Malaysia,
Air Katira from the south, buah melaka for rumah jiran jiran,
n not to forget bubur lambuk:)
returning the icon to its rightful season.
not only for food... for others too!!

for instance... contohnya.. err, aaaaaaa...
sekarang ni musim aper yer?
musim masuk skolah? musim memburu?
mungkin musim bercinta...
ferero roshe, red roses n new shirt scent.
clean socks n expensive cofee, candle lit dinner maybe :)
eyebag for not sleeping enough to talk to him,
aching left ribs for missing her too much,
smiles that goes for miles
Even after the phone calls and not to forget...
Phone bills that's rediculously charged.

5 comments:

bendul said...

ehh pocket..
takkan berchenta pun ader musim..?
mengawan tu ader laa..

makanan mmg dah tak bermusim,
since orang nak kaut untung..
memikirkan ada yg kempunan tak dapat makan on that certain season..

memancing pun ada musim..
main bola pun ada musim..
memacam..

blogging pun dah nak nampak macam bermusim pada aku sendirik..
pasal blog aku lak yg dah nak naik sawang..
my www is stand for "World Worst Web"..
issskkk...

Cik Qemm said...

bubur lambuk ley dpt kt pasar mlm hari rabu kt Gelugor.hahaha

A t i Q a h said...

Nak buat cam ne Pocket. Teknologi makin canggih. Herkk. Tak de kaitan langsung. :P

Satu benda yg ai regret pasal teknologi ni, buat dodol pun dah ada mesin. Tak de dah nak kerja sama2 kacau dodol ramai2 satu kampung. Hmmm...

Pocket said...

Bendul,
Kalau berchenta tak der musim,
then what do u call those period
where u woke up in the morning
thinking of how to 'stumble' upon her again today...
Thinking of any reason to talk to her again today,...
heheh

heheh, pocket pun rase pocket dah bersawang... adoilaaaa!!

CikQemm,
kan, naaa.. bubur lambuk memang ada kat semayang jumaat seberang jaya...
dah tuu?

Atiqah,
dodol memang dah pakai mesin,
pasal orang simply malas dah nak
ramai ramai gaul lg.

aku tak suka dia...
dia tak suka aku...
dia suka dia tuu yg aku tak suka tu...
aku tak rasa orang suka aku...
dan macam macam lg..

adehlaaaa...

*SiRibenMerah said...

musim tengkujuh pon da jadi setahun skang neh.. hehehehe..

topiknye berchenta.. tapi kesahnye makanan.. hahahahaha..
pocket n makan mmg x leh dipisahkan.. gemokss!! =P~

**oopssssss.. lariiiiiii~