Wednesday, December 30, 2009

247. Awak Dgr Sini..

THis is a real story happened to me in UM.
Cofee scent is still fresh in my mind,
we were sitting on a walkway just outside our
dormitory. Farid was smoking, i am regretting
every second goes on till this very day..
'farid.. i'm sorry'
'aku pun tak tau la pocket, cinta ni memang gila kan,
unexplainable.. heheh' smiles that ends with a slow chuckle.
U can see that he is a guy in love.
he love her so much and u can feel it by the shine
of the lampu kalimantang in his eyes, it shone like
never before, somewhat watery just by the sound of
her name mentioned.

'i mean.. Ima tu tak la lawa sangat kan,
banding ngan siti ker, noor ker ana keee..
Ima ni langsung tak menonjol, nak kata gedik pun dak..
mature jer kalau sembang.. gelak kuat kuat pun tak'
Pocket just look at the guy in luv and chuckle every
now and then or sigh like life is treating us
bad enough just to fill in the silence.
What presentator would call as 'space-filler'.
Its where u say 'aaaa' 'aaaannnndddaaaa'
when u dont have any idea what to say infront of people.
TokDet kita punya space filler is 'apa namaaaa'

'aku tertarik la ngan dia, nak kawin kalu kena pakai
berapa ribu ya la ni? Kena la start kumpul duit'
'wah sampai pikir nak kawinka farid? heheh bagus jgak tu'
'tp sebab ima ni tak lawa sangat aku rasa segan plak ngan
mak bapak aku, mesti depa harapkan yg lawa sikit buat menantu kan'
'tak laaaahhhh'
'tp betui wei, kalau nak kira lawa.. noor lawa lagi,
tinggi idung mancung, tp dia ngan penyet nyer itam lak lagi,
pendek plak tu, heheh'
'ada ka hang nii heheh'
'tapi aku habaq kat hang.. aku bukan cintakan dia pasai rupa,
tapi pasai dia layan aku baik, dia tak sombong, hati budi dia bagi
aku amatlah menyentuh perasaan'
'humm aku paham'
'cara dia layan aku, cara dia sembang ngan aku,
tak macam orang lain.. aku rasa best la ngan dia,
dia tak nampak aku macam orang bodo, orang lain kalu.. bla bla...
Farid just went on and on with his feeling for her,
i just nodded and smile.. make some noise only when its needed.
'weh.. aku nak tanya hang betui betui ni..
apa pendapat hang pasai Ima? pasai kami?'
'aku rasa dia la yang paling lawa dlm kelaih kita hang tau,
padan ngan hang yg rempit terensem tuu, heheh'
i said without thinking first.

poured his cofee to the ground..
'pocket, hang tak dengaq pun apa yg aku cakap dari tadi,
common jer reply hang.. n bila hang nak komen, hang pakai bantai ja,
kiranya nak komen jugak la, nak bagi aku anggap hang ni kawan lagi
walaupun tak dengaq pun apa yg aku dok cerita ni..
hang ni teghuk la pocket' and left the scene of the crime in silent.
he was pissed off.. who wouldnt.
he was right and i was wrong, but that was 1998.

now its 2010 and i am going to change that in me,
i am going to listen now and comment only if
i know the subject or understand the story well.
kalau ya pun nak bg komen yg general..
pada pada la kan, jangan miss terus the very point.
umph!! so i will!!

19 comments:

fitriah said...

fit dapat 2 pengajaran dari cerita pocket ni.

first, be a good listener. in order to be a good friend you have to be a good listener.

second, kalau nak komen biarla kena dengan entry. hehe.

Cik Qemm said...

erk!
ingat love story yg pocket nak cerita.

hmm betul tu, kite kena dgr betul2 ape yg org ckp kt kite,baru ley komen. in real conversation where a friend is telling a story, sometimes story tu tak 'masuk' dengan kite.sebab tu kot, telinga duk dgr tp fikiran melayang ke lain.

it is different bile bace entry, because we can repeat reading sampai la paham.kekadang tu amik masa jugak la sebab da lambat pickup.haha..

kalau ada komen qemmal tak berkenaan tu harap dimaafkan no. tak sengaja tuh.

Sharinginfoz said...

komen jangan tak komen....

Jom Tudung Ariani

Jom Beli Alat Tulis

~LP Lum~ said...

hehhehe...len kali kalo mmebr ngah meluahkn pndapatnay dgr ar baik2... :)
bukan nak slahkan pocket xmo dgr kisah cnta farid,tau sure bosan n kejiwangan yg amat sgt.. but sumtimes, bila kita mndengar kisah sum1.. kita akn dpt pengajarn n iktibar dr kisah dorg... :)

mcm sy, sy xkisah andai mmber2 n teman2 sy nak luahkan apa aje yg dorg ngah rsa kat sy..sbb dr c2 sy tau mcm mna nak handle case 2 kalo kna kat sya plak.. :)

tp sy bukan ar sorg yg ska brkongsi apa yg sy rsa ngan tgeman2.. n datz y i wrote it at my blog... ;p

hve a nice day pocket~

hisham said...

komen relate pda topik...hehe

izzah said...

...komen yang bagus&menepati citarasa perlu ar ikhlas..kalau nak ikhlas kenalah dengar dengan baik..kalu keikhlasan tu dirasai oleh si penerima komen...kira berjaya ar..huhuhu....

..i wonder, what happen to Farid and Ima?

iza~de~bintang said...

*Erm bagi yang tengah jatuh cinta, semua indah saja. Kalau jalan kaki berdua dari KK Kinabalu ke Perdana Siswa pun masih dikira dekat dan tidak meletihkan. Sepanjang jalan adalah permaidani, rumput dan lalang di tepi jalan adalah dekorasi indah yang melindung tanah dari terhakis.


**Jadilah pendengar/pembaca yang baik dan memberi komen dengan saksama juga.... macam pocket :)

UglyPooh said...

best lah....farid suke pada perempuan bukan sbb rupa. sy ingat smua laki tgk rupe je. ;-)


btw pocket this story sedarkn sy to smething. tq

intan izani said...

ibarat org komen, tak sesuai dgn entry..
its a long long time story..
learn from it.. u dont have to regret about it..

Dee said...

bila kawan meluahkan rasa hati, dia memerlukan perhatian, dipinjamkan telinga dan juga respons dgn apa yg diluahkan. Respons x perlu sentiasa positif..bole juga negatif tetapi masih tidak lari dari pokok perbualan. Mcm org lelakilah..kalo nk suruh komen baju tu cantik ke tidak..jawapan mudah dorang..cantik. Tu je? Hmmmm...

Annaster said...

nice story again, mr.pocket..

HEMY said...

mmg tak berpatut langsung general kumen mu...

eh..pocket..ajaq la camne nk lukis cm hang buat entri lepas weh..aku nk msuk contest dell ni..

kena pakai pen digital ka???urgentttt

leadleedeea said...

baaaaaad boy..hehe~!

penting menjadi seorang pendengar yang bagus..kan? tapi, tak bleh nak salahkan pocket jgak..maybe time tu pocket geli nak dengar ceritera cinta kan?

me also in a process to be a good listener...hehe~!

*SiRibenMerah said...

telinga mmg tala duk dengar.. tapi masuk telinga kanan. kuar telinga kiri.. abes2 dia bertembung dlm teling tuh psl dua2 belah nak masuk.. hurmm...

so, abg pocket sila korek taik telinga yek.. hehehe =P~

*agak2 over dak komen camneh??

KoudaGaijinsan said...

wahh..sesuai dgn tsjuk buku,'why men don't listen & women can read maps'..hahaha

Pocket said...

Fitriah,
baguslah kalau ada pengajaran daripada
apa yg pocket tulis, memoga buleh la kita
sama sama membina diri sendiri:D
heheh

iyer iyer jer kan:D

CikQemm,
utk qemmal pocket bagi exception,
pasal reader pocket yg tegar :D
heheheh... buleh ker ^^

tu la.. kekadang kita dgr citer orang..
kita tak paham.. tp kita still bersimpati ngan dia..
apa yg kita kesiankan pun kita tak tau..

n lagi jahat kita dok citer apa yg kita tak paham
tu kat orang lain plak..hahahah

mula la menyebarkan citer tipu..
lagi tak betul:D

adoilaaa..

Linda,
actually pocket sedang mencari satu ayat yang dia
akan happy nak dgr.. n computer tak leh nak pikir lak yg awek dia tu tak comel,
still nak komen kater ...
'awek hang la paling lawa poon'

kantui disitu..

pocket mintak mahap yer kalau kekadang tu tersilap
komen kat blog anda yer.. kekadang tak lehnak kompiut jgak..

Hisham,
yes, kamu mungkin tidak membaca keseluruhan,
kamu mungkin hanya komen daripada konklusi orang,
tp pocket suka komen mu kerana kamu masih relate...

terimakasih

izzah,
diorang kawin n last thing i heard was something happened to their child but i couldnt remember what it was. cerita dari mulut ke mulut,
dah tak kontek sangat dah...

yes, kalau menjadi pendengar,
komen tu biar lah berpada pada...

Iza de bintang,
heheheh, KK KInabalu ke Perdana SIswa tu jauh tak?
pocket tak ingat plak KK KInabalu tukat mana..
ker bukan UM tu..

cam ada memori kat UM ada perdana siswa..
tp dah kabur dah memori tu.

memang indah!!
senyum memanjang jer kan :)
walaupun kaki melecet dah hahahahah

UglyPooh,
tak, utk yg kurang macam pocket ni,
kami tgk pada hati budi jgak..
yg tengok pada rupa jer tu definitely
yg perasan dia dah full specification.
dia nak cari yg full spec jgak lah kan:)
hehehehe

pocket ada kekurangan,
lagi nak harapkan yg kaya lagu ada rupa?
give and take lah kan..

Intan,
if i'm not regretting this event, then why is it still lingering in my mind for so long?

somehow kesilapan lalu tu memang menghantui pocket.
memang gitu kot, utk kita buat sempadan.

Dee,
pocket kalau diminta kmen pasal baju memang akan bagi general komen, pasal tak tahu sangat pasal koordinasi kaler or shape.
orang kurus ber baju bunga besar ker?
orang gmot yer?

n kaler yg macam mana sesuai ngan kuning?
beige ?
biru (macam tak sesuai jer ngan kuning?)
merah (Mcm bendera jer)
koko... (sikit jgak kueh melayu gitu)

so ... komen ku will be

Cantik:D nampak selesa

Anna,
thanks .. lama tak dgr kabar anda ?

Hemy,
tak, tak pakai pen digital,
kalau pakai pen digital mahu bengkang bengkok lukisan tu jadinya hahahahah

nanti pocket buat post khas yer ..
besok!! bertarikh 30/12/09 inshaAllah

LeadLeedeea,
geli tu memang ada gak,
i know that guy for quite sometime,
he was the kinda guy who would turn down
the most pretiest girl in class just because
he hate the pink stuff in the relationship.

but with her he falls..
she completed him.

Ben,
heheh, lama tak dgr brita.
korek tlinga korek tlinga..
tp ni bukan masaalah ear wax.
tp masaalah komputer problem...
dlm banyak banyak template nak kuarkan masa sembang pon... terkuarkan template yg unrelated trus.
hahahah

nasib badaaannn

tak, komen anda tidak over.. ada yg lagi over :)

GaijinSan,
Men dont listen meh?
how i bet to differ.
tp cerita pocket baru jer membuktikan i didnt listen. heheheheh

so kna ngaku jgak ker?
i tot i've listened to u well enough when we were together.. hummmm:) miss those soba session sis!!

typo : ...listen & women cant, read map's

~ mizzAmy ~ said...

hahaha... same goes to comment the entry. kena lah komen related dengan apa yg dicerita. nih komen entah apa-apa sekadar nak dapatkan komen balik. apa kes kan?

tapi pocket, amy suka dengar masalah orang dan amy suka bagi solution. kadang-kadang, tak leh nak tolong apa pun but yet bila reaksi kita mendengar dan komen itu-ini buatkan people tend to share their story with me. ;)

Dak Wan said...

Arinie saya menulis blog jugak! - Ada kena dengan entry tak? Hehehhe

KoudaGaijinsan said...

yup...soba session menarik...
jom pekena soba eki...slurppp