Monday, December 28, 2009

246. WhyWait?


Pocketeers,
A weekend that have a Christmas Holiday
entangled within, for those in kedah,
even though Christmas Holiday falls on
Friday,I heard some company take
Thursday instead as a cuti day.
Well anyway, i've gone back to my
Kampong dat have a crossroads
connecting Yan, Jenun, KotaSarangSmut
and Gurun.
A place that the highest structure there is a
four story building(Sek. Rendah alahaaaiii..)

On the way coming back to penang,
there was a slow traffic from the place they
stick a noticeboard that says
'Simpang Sungai Dua 5km'
till the Plaza TOl sungai dua... I wonder why?
at first i tot there was an accident, but there was none, and yet i'm driving
20km/h on the hiway i'm paying RM6.70 per trip!! oooiii!!
Yes i know the kancil doesnt go that fast, but even this slow pocket can
usually make 80km/h in his usual driving sober (As if i drink kan..)
Adoilaaa..

In the end i found the root cause, it was because people are paying it cash,
and since everyone is paying it cash, the 'banyak' lane became full till the
two lane area is also clogged with cars and lorries making people who
paid forward like me a victim. Stuck in the clogged artery. sakit jantung woo!!
('banyak' lane is because i dont know how many lane there were.. heheheh)
I was frustrated with all the other driver but relieved that i've paid forward.
Yes that was me people, that kancil driver who drive slowly making
noise 'pon!!pon!!pon!!' in a Christmas Song tempo waving his card smiling:D

Yes that was me who drive straight after the 'crowd' and paid without waiting,
A 'crowd' of lazy driver who did not pay it forward.

Yes that was me who didnt care about any coins in the car,
who didnt have to ask 'mana tiket toll tadiiii!!?'

Cant u realize it that paying it forward is the way to go?
Maybank having their ATM equiped with Touch'N Go facility,
Touch 'N Go lane are increasing daily, not to mention the Smart Tag!
and u still cant get the message?
soon we may be buying our daily cofee by a swipe of the card,
and McD drive through may be using smart tag instead
('may' yer pocketeers, tak tau lagi tuuuu')
so people? why wait?

Notice that i've used the word 'people'
instead of 'pocketeers' in the karangan
above, i know u pocketeers definitely
own one and are using it like nobody
else care already :D Good for u.

16 comments:

intan izani said...

wah pocket
dah macam promoter TnG pulak...
anyway,
betul tu
time kete byk
bile takde swipe card tu mmg rasa mcm seksa sgt
tp belum tergerak hati nak buat...
alahaiiii

UglyPooh said...

During festive always like this. I think I shuld make 1 for me in purpose to balik kg also kan. always berbaris pnjng...huhu

Cik Qemm said...

hehe pocket marah org yg takde tng ye..

as for me yg belum ade kereta ni, i only drive my friends car once in a while, so im the one who have to queue to pay by cash. I do have tng card but didn't reload it. (i use tng when i was working in KL).

jgn marah cik qemm pocket ye. my friends reach kl from penang trip after almost 10 hours yesterday, fuh kesian diorg.

Cik Qemm said...

sorry wrong info.it was almost 7 hours,not 10 :P

bendul said...

mmm..

dah pernah ada TnG, tapi tak pernah guna pasal keter aku paling jauh travel hiway ialah dari jawi ke juru..

kalo balik kampung, lalu jalan bawah jer..

pasal serik kes raya tahun lepas, keter rosak atas hiway waktu malam.. so, prefer travel siang, lalu jalan biasa.. aper2 hal senang mintak tolong orang..

eh eh.. lari tajuk la plak pocket..
gomen neee..

fitriah said...

oh setuju sangat! bile lagi nak buat card. time kereta banyak takdela jem.

Dee said...

oklah tu pocket..kang suma org ada tng..lane u tu jem plak..lane cash lak leh say bye2 tu u..sib baik kg kt kl je..huhuhu..

~LP Lum~ said...

ahaks~ nie dia slh sorg calon tuk iklan TnG yg akan dtg... :p

tp kalo kat sbn nie, ada 1 tol 2, hampeh sungguh.. kat lane 2 ar byr tunai.. kat lane 2 gak ar yg gna cash.. n kat lane 2 gak ar yg blh gna smart tag.. ;p
plaza tol mna kat sbn nie?? biar ar jd rhsia n sape2 yg nak tau g ar wat survey... ;)

HEMY said...

hari apa hang balik ni??aku lalu gak sabtu petang..maghrib kat char kuey tiow sungai dua..ahahaha

tp cm ok lak masa tu..dikawal n ditambah lane ngan staff tol

Adila said...

promot TnG!! hehehe
promot smart tag trus la :P then kan langgar the palang for being super slow to open hehe - but then not all places ade kan? :(

farenova said...

It's not surprising if we should use TnG to access public toilet someday as well..
:)

cik EPAL said...

pocket bajuuuuuuuuuuuu :)

lieya orange M.I. said...

...hyee pocket...
...hehee, kalo mcD wat cmtu, okey jugak...
...kalo semua guna smart tag, nnt kesian, pekerja plus kene buang...
...ayah lieya pernah ckp,dorg yg takde kad TnG ni, sbb dorang bukan slalu guna...

...tp, kalo semua guna TnG, memudahkan n no more long Q...

=p

Kak Long said...

Pocket,
kita dah pakai TnG lama dah, tapi ada tol yang letak TnG dan tunai on the same lane...
memang tak berbaloi rasanya menunggu lama kat tempat yang tak sepatutnya.

Pocket said...

Intan,
heheh, jadi promoter lah nii?
btul jgak:D agak agak diorang bleh bg sikit tak heheh:D

tak der, memang la tak pakai sangat.
pocket pun cuma pakai dua minggu skali,
tp kalau tak der tak besh,

tak gitu?

Pooh,
Umph!! ada satu pun bagus,
letak jer sebaris ngan kad kad anda yg lain,
kad kredit pun kita tak pakai slalu kan,
tp kita apply jgak..
(This is wrong and u know it)

CikQemm,
tak la marahkan orang yg memang tak der pasal
tak pernah perlukan, dah memang setahun dua kali jer pakai hiway, nak wat camene kan.
yg pocket hangin yg slalu pakai haiway,
tp still maleh nak gi bli...

dah la kalau blikat penang dpt 20% off bridge toll tau... singgit pat ploh sen tuu!! rugi kalau tak pakai.

7 jam? adehlaaa.. kalau nak terkencing ker aper..
memang kna cari alternative lain dah.

Bendul,
Buleh online plak ko?
tak der bendul.. kalau tak selalu pun buleh pakai apa, make it a sharat yang kalau nak gi hiway, jangan pakai cash.. pakai tng.. kan senang.
aku pun bukan selalu beb!!

Fitriah,
Setuju kan:D

Dee,
kalau semua orang pakai touch and go,
akan jam jgak, tp tak la se jam skrg nii.
lima kilo wooo!! manual drive 20km/j brenti stop brenti stop... aduhaaaiii..

Linda,
kalau diorang suruh belakon,
akan pocket lakonkan watak sorang lelaki yg happy ada tng card waving it around like mr Bean waving his new driving license.. heheheh

peh!! kalau lane tu jgak sumer,
jam serupa la jgak.. just kita doa jer la, org dpan kita pakai tng kan..
adehaaaiii

Hemy,
Balik ahad petang tgk..
mahu beduyun duyun jgak wooo!

makan CharKueyTeow kat sungai dua ?
Telur kami dibasuh dahulu..
hheheheh
Situ sdap!!

Adila,
Smart tag tu kan,
pocket pernah try 35km/j drive tru!!
lagu lagi tak berani dah,
takut sngkut kang, terbang wiper keter kampeni yg mahal tu... heheheheh

ada sapa sapa pernah try lagi laju ker?

Farenova,
Eh!! mungkin!!
cuma harapnya tak yah la kan..
pasal banyak public toilet dlm supermarket dah tak yah bayor dah poon..

toilet dua ringgit kat KLCC ada lagi ker?

Epal,
Huh? aper?

Lieya,
memang la kurang kan pekerja plus,
tp tujuan nyer nak mencekap kan proses,
lainla kalau diorang bleh handle transaksi 1 saat cam tng kan..

KakLong,
Ni mesti kes kat seremban nyer magic tool booth nii..
nak kena try nih :D
heheheh

Nescafe ais said...

Gua jarang guna Jalan Tinggi. Sebab tu macam tak berapa nak penting TnG. Kalau naik Jalan Tinggi pun, gua lebih suka beratur belakang bas atau lori. Dapat bau asap. Lagi satu, kalau ada rezeki, boleh usha awek jaga tol. lol

p/s: Entri pasal template tu bukan sebab blog ni. Sebab ramai yang tanya. Ok apa template ni. Costum. Tak ramai yang pandai edit template. Apapun, gua dah 5 kali masuk sini, ni kali ke 2 bagi komen.Hehe