Friday, January 01, 2010

248. DrawingPocket

for those who stalks me from the verybeginning,
they'll realize that i've been using those kinda tajuk
for quite sometime.. a tajuk that have 'Pocket' word in it:D
sesekali guna balik ok appaaaaa!!
pocketeers,
In the post: 243. Something that got to do with ladder
a few of u asked 'how did u draw?'
well here it is the best way i can explain...:D

Tapi kan, malu la yang amat nak citer sebenornyer,
pasal tak guna alat alat yg canggih pon, guna excell jeerr..
belajo dari kakak yang buat SOP kat kilang lama.
N for pocket to teach u all who are well verse in excell,
is a bit memalukan.
'elleeeh macam ni jee!? pak aku masa jadi clerk utk
komandan jpung dulu pun tau!!' U might say..
but, still pocket nak bagitau jgak... so here it goes,


1) Mula mula buka Excell anda.. klik kat bawah kiri yg tertulis
'AutoShapes' ni kat sini. Kalau tak der click Alt+v(View) , t (Toolbars)
and click at Drawing with the right hand waived strongly while you shout
'drawing!!!' cam power ranger tu.. kalau tak , tak keluar woo:D

2) Then click application kat sini and amik aplikasi 'freeform' mcm dlm gambo.


3) Left click lah tiga kali membentuk segitiga.
bila segitiga anda sudah tegap melekap gitu..
4) Layangkan mouse anda atas segitiga tu n right click, pilih 'edit points'
titik itam akan muncul di ujung setiap corner cam gambar dibawah,


5) Layangkan mouse anda atas titik itam di salah satu penjuru, right click n comes a list of option that u can do which is :
-add point (Nak tambah point itam tu kat tetengah line)
-delete point (Nak delete point itam tu lah kan)
-open path (Nak bukak segitiga kita tadi)
-auto point (Yg ni pocket tak pernah explore plak)
-smooth point (utk point yg curve nyer lembut jer)
-straight point (Beza sikit dr smoothpoint, next karangan pocket citer)
-corner point (Utk point yg bersudut tajam)

6) 'corner point' kat sini dan dua titik puteh ni akan keluar.

7) amik titik puteh ni n gerakkan secukup rasa.
ikut suka ati korang lah nak gerakkan kemana pun.
8) delete satu titik dari segitiga anda dan... gunakan langkah 5) tadi

9) 'corner-point' kan satu titek lagi tu...
dan gerakkan secukup rasa jgak:D

then pandai pandai korang lah nak wat bentuk luv tu,
bentuk luv kat kedah maybe different from bentuk luv
kat terengganu so sila ikut cinta sendiri.

bila bentuk luv anda dah menjadi ..


10) click atas objek anda dan Ctrl C...
bukak paint and Ctrl V... (Basically copy n paste)

dpt la bentuk tadi dlm format JPEG.. gitu jer la sekian:D
senang kan? senang sangat pastinya korang rasa hampa baca panjang2

nak edit kaler? haaa.. yg ni pocket kena sediakan
karangan tujuh petala langit lagi :D heheheh

Selamat mencuba yer pocketeers!!:)

Tips of the day:
1- line tu buleh ditebalkan, be creative and explore the possibility yourself would ya:)
2- simple is the best, why 4 dot to make a shape when only 3 is enough:D

19 comments:

hisham said...

salam bro...tq coz share tutorial session ni...slmt thn baru ...

UglyPooh said...

wah..tererla pocket. suke2...hihi

selamat taun baru. smoga hidup lebih bermakna.

Dak Wan said...

Erk... Erk... Excel boleh melukis? Tak terjangkau btol la. Respecta!

Ayaq masak said...

I thought you used digital pen! Tak sangka...hehe. Saya tadak kesabaran yang tinggi nak melukis2 guna komputer ni.

HEMY said...

dasat ar ko detail smpi leh buat katun...demmm

~LP Lum~ said...

hehehe... now i call u "CIKGU POCKET"... :)

anywhere, thanx 4 d tutorial... nie yg brsemangat nak try nie... ;)

Cik Qemm said...

wah,pocket gune excel utk drawing pocket before ni? qemmal ingat pocket guna software mahal2 yg qemmal tak mampu.

tak pernah tau excel boleh draw macam2. thanks pocket! info yg sgt berguna utk qemmal :D

lieya orange M.I. said...

...isshhh, pockey ni pandai betul la bab2 komputer ni...
...usahkan ngan comp, ngan tgn pun, lukis2 ni mmg lieya fail...huhuuu

Kujie said...

selalu guna excel masukkan data je.... tak rajin nk mengadap skrin...

bravo2...gud Pocket

iza~de~bintang said...

Waaa tak tau pulak kata buleh lukeh pakai excell, macam rumit ja tengok. Perlukan tahap kesabaran dan tahap kecekapan nak hasilkan walaupun bentuk hati. Terima kasih berkongsi ilmu.

Selamat tahun baru pocket :)

fairuzniza said...

tq pocket!:)

tapisy tabik toin toin la kat pocket sebab pakai excel pun leh lukih cantek gitu. tabik! tabik! tabik!

^_^

cik EPAL said...

waa..pokcik dah pandai buat tutor :)

Nem0 o0h Nem0 said...

sy bab melukis ni mmg fail la..

selamat tahun br bro!!

Super Nia Hana said...

wah..kalo watashi mau lukis semua bulat2 jek

Nazz said...

Hrmm... bleh buat camtu rupanya... mekasih2...

farenova said...

tabikk springg..so kreatiff... i ingat pocket pakai illustrator tau... ape2 pun yg penting hasilnya nampak best... good job!

Annaster said...

wah.. mr. pocket jd cikgu laa.. nanti anna copy note tuh ekk..
macih..

by the way, anna br pulang dr penang.. semlm sesat tepon shukor.. keh keh

Pocket said...

Hisham,
samer samer... selamat tahun baru!! :D

Pooh,
Tak la terer sangat,
bengkang bengkok jgak:D

Slamat tahun baru jgak

DakWan,
Excell juga buleh mengarang :D
tp tak sesuai heheheheh

Ayaq,
Digital pen?
ada ker creation sebegitu?
nak!!!:D

Hemy,
detail would be to draw the belt and even the collars:)
i'm just drawing figure, not even a man..

adehlaaaa

Linda,
try!!
jangan tak try!!:D

CikQemm,
hooh hooh!! ngan dulu punyer
n sekarang punyer...
begitu juga yg akan datang kot:)

Software mahal?
Pocket pun tak mampu^^

Lieya,
ngan tangan mungkin gagal,
ngan comp maybe buleh..
pasal tak bengkang bengkok sgt :D

Kujie,
pocket rajin nak ngadap skrin..
pasal pocket nak ngulat masa keja
tp still ada excell kat skrin. heheheh

Iza,
Selamat tahun baru jgak..
tang bab kesabaran tinggi tu kan.
perlu la jgak,
pasal kekadang memang herot petot jadinya
sampai tak jadi jadi.. heheheh

Fairuzniza,
buleh jer,
cuma notepad jer pocket tak reti melukih lg:D

Epal,
Pocket dah pandai buat tutor?
mcm dulu pun dah pernah wat tutor dah,
tutor memasak...

Nem0,
Selamat Tahun Baru sis
Pocket pun gagal sebenornyer,
tp thanks to Excell

HanaChan,
takkan tak perasan lagi:D
pocket nyer 'orang-orang'an pun bulat bulat jgak apa.
^^

Nazz,
Buleeeeh, cuma kena rajin sikit jer:)

Farenova,
kan, aslong as nampak lawa
ngan alat aper pon ok:)

Annaster,
sesat kat penang?
senang jer, gi tanya balai pulis:)
heheheh

Adila said...

gimme excel, sure i xtau guna haha
thanks for the tutorial ;)

the best thing about tau to do stuffs like this is.. let it be mword or excel, or anything like paint... it's simpler! and it require less ram than needed when nak pulak bukak photoshop to do these stuffs haaiissh :(