Monday, December 14, 2009

240. 'Tapi dia minum...

...Kenapa Pocket tidak?'
'macam undang undang jalan raya jugak,
ada lampu merah, untuk anda stop,
ada lampu kuning untuk anda pedeghaih (Men'deras'kan kenderaan)
ada lampu hijau untuk anda jalan jer terus.
ada double line untuk anda tidak potong atau u turn
ikut suka ati,
ada papan tanda 'awas lembu' supaya anda tidak
tertanya tanya apakah makhluk yang duk tido atas
jalan tu, macam jalan tu bapak dia yang punya, bodo
macam lembu, well lembu lah.

secara betulnya kita haruslah mengikutinya kan...
kerana undang undang tu dicipta untuk keselamatan
pengguna jalan raya, supaya tak xciden, supaya semua
orang tahu giliran siapa dulu di disimpang, supaya
semua orang tahu ada lembu dihadapan, so jangan jadi
lembu dengan melajukan kenderaan.

so seperti juga undang undang jalan raya, ada yang
ikut, ada yg leka, ada yang tak amik peduli, ada
yang tak tau pun tak leh u turn kat traffic light
unless ada papan tanda kata buleh.
So farid, dia tak ikut, somehow dia bagi signal masa
nak membelok dan dia juga berenti kat traffic light, (Masa tu baik la plak)
tp dia tak kisah nak parking ikut suka ati, bagi dia
tak merbahayakan nyawa, tp dia tak tau dia
menyusahkan orang.'

'tapi kan pocket, kalau dah dok kat traffic light
tetengah malam, orang tak dak pat penjuru, takkan
nak berenti tunggu jugak kot? bukan nya ada polis..'

'Tunggu jugak lah! pasal once kita sekali langgar,
kita mesti nak langgar lagi, then masa skali lagi tu
kalau kita leka... nyawa mungkin melayang.'

'macam la hang tak pernah langgar lampu merah?'

'pernah!! pocket pun bukan nya baik sangat, masa
muda dulu, bukan setakat lampu merah pocket langgar,
bumper orang pun pocket langgar lari ikut suka ati.
dan pocket insaf, kalau buleh tak nak wat dah, kalau
buleh nak jadi baik dah.'

'alaaa, kalau langgar pun, tak jadi kes kira ok
laaa..tak kena saman kira ok laaa kan?'

'undang undang dunia buleh la tak kena tangkap kira
lepas, undang undang tuhan buleh ker lepas? DIA yang
cipta manusia yang buat undang undang jalan raya,
ingat DIA tak pikir nak buat apa ngan syurga n
neraka DIA?'

usually when we mention about heaven and hell, the
japanese wont ask much there after. and this is how
i've explained to MrHero or any other japanese who
ask.. why is it that Farid drink, and i am not.

So pocketeers, should u need to answer a question
like that, maybe my method could answer them good
enough, unless if u have anything better :D

Any other method of explaining why farid
eats 'chicken' in thailand and i am not?


Lapik pernyataan:
tak, by putting the above, pocket is not saying
that pocket is a good guy who never double park
or turning to the left without giving the signal,
i did my fair share of the nottiness too..
Nottiness ok...not a total kejahatan beyond repair.
(Mostly those that's related with the opposite sex)

but i am trying my best not to overdo it and not to
do it again, but like i said... once u ignore a red
light, its tempting to ignore it again ^^;

25 comments:

Sharinginfoz said...

entahlah kadang2 langgar jugak...

A t i Q a h said...

tak de orang yang sempurna, kan pocket?

fairuzniza said...

orang kate..kubur lain2..kan pocket?

:)

~ mizzAmy ~ said...

semua perkara, it's depends on yourself. kita jer tahu kita nak jadi baik atau jadi jahat. baik tak semestinya baik yg melampau-lampau. if kita tahu mana halal dan haram, that's will consider it baik lah. for at least, the 'iman' is still there. ;)

oh, since when amy komen ala-ala keagamaan nih. owwhh, apakah???

UglyPooh said...

after you ignored several times the red lights, u will used to ignore it always..:-)

moral : don't start.

Kujie said...

kadang2 larangan atau undang2 tu buat kita macam 'lembu'

60km sejam....arrhhh.......siapakah yang sopan santun itu yg bergerak macam kura-kura?

farenova said...

I just want to share(saya pun byk kekurangan dan celanya);

adalah seorang kawan pernah cakap pada saya...

Tentang beza orang yang minum arak dan yang tak minum ..tak kisahlah apaa2kejahatan pun..

Sebab (si Farid tu minum mungkin kerana), ada orang Islam believe yang bila masuk neraka=mereka boleh masuk syurga balik lepas dicuci dosanya..sebab agamanya Islam.

Sedangkan ada ayat Al-Quran menyatakan jika kita dah masuk neraka, kita takan boleh keluar balik..(saya tak ingat ayat apa)

Kawan saya juga pernah tanya apa beza orang Islam yang minum dan membuat maksiat seluruh hidupnya dengan orang bukan Islam yang tak minum dan sepanjang hidupnya berbuat baik sahaja..

Terima kasih kepada kawan yang cerita pada saya tu kerana buat saya terfikir..

Thanks to Mr Pocket..for this good posting.(^_^)

Dee said...

dee jenis yg ikut undang2 gak..notti sket2 cam pocket tu ada kot..hehehe..

Cik Qemm said...

hmm boleh tiru skema jawapan pocket tak?

before ni tak tau nak ckp ape bile org ty soalan2 sebegitu.tp cik qemm sendiri pun tak perfect.masih banyak perkara yang perlu diperbetulkan.huhu.

thanks pocket,post ni best!

Ayaq masak said...

ii iiwake (iiwake? setsumei? docchi?) kedo, nak susun ayat adelah tak reti. nasib baik takde orang jepun yang tanya saya pasal benda2 tu haha...

tapi mmglah, sekali buat salah, mmg nak buat lagi dan lagi..hmm.

HEMY said...

so true..bila kita ingatkn org..tk semestinya kita baik n tak buat..tp mungkin kita pernah buat n takut org len plak buat..

ini adalah asas dlm islam utk saling mengingati..sbb dlm islam kita kena 'jaga tepi kain' sedara2 kita

nURmALa mAZLan said...

depends on yourself..
kekadang org ni pandai la cakap org itu ini.. tp dia pon sebenarnya melanggar undang2 jugak..no body perfect rite?

Super Nia Hana said...

watashi kenkadang.,..
selamba gak...
ekekeke

Pocket said...

Sharing,
Pocket PUn :)

A t i q a h,
Memang, tp dok pikir 'normal lah tu',
membuatkan kita tak nak berusaha pun
nak menuju ke arah kesempurnaan.

dah tu, bila orang tak kisah kan kepada kesempurnaan?

Fairuzniza,
yer la, tp imej islam tu yg sama.
jangan kita dicap sekali ngan farid yg minum tu:D
kan ker tak ensem ^^;


Amy,
yes amy, tp satu masaalah tu bukan dari satu sudut
jer, dari diri sendiri, definitely farid tu masih
lg beriman. tp dari pandangan orang?

pocket ada masaalah bila org jpung tanya
'dia minum, kenapa tidak engkau?apa bezanya'
then pocket kena bagi jawapan yg tidak mengkondem 'dia' dalam masa yg sama menjawab soalan.

so this was the best answer i could think of.
know of anything better, by all means please tell me :D



Pooh,
Yes, do not start, for u might like it :D
tp pepagi nan hening, tatkala gi keja amat la tempted nyer nak langgar lampu merah...
heheheheh

Kujie,
yang mengikut jer tanpa soal jawab yek,
spt contohnyer.. kenapa kena bayar income tax..

heheh, pocket pun tak paham :)


Farenova,
oh!! sampai gitu skali,
kalau sesaat disini bagaikan seribu tahun disana,
dua minit pun pocket taknak gi neraka.

Tentang beza orang tu kan,
alahaaaaiii, pocket tak berani nak cakap lah disini.
pasal pocket terlebih cakap kang,
macam macam plak jadinya..

heheheh, almaklumlah,
pocket seorang yg rock dan
tak bertauliah jadi penceramah :D


Dee,
Ikut undang undang?
pocket pun... kat jepun dulu, nak melintas pun tunggu lampu pedestrian walk tu ijau dulu baru lintas.

notti tu slalu jgak.. kat malaysia lah ...
lompat pagar nak melintas kat tpt yg diorang taruk jejantas.. hahahahaha!!!
bughuk nyer ghopeeeee....:D



CikQemm,
Tirulah:D memoga buleh menjawab kemusykilan si tukang tanya, dan tidak memberi imej yg buruk terhadap kita.

Perfect? we never are,
but berusaha towards perfection,
makes us better then those who just dont care.


Ayaq,
'Iiwake' adalah 'alasan' lebih digunakan untuk melepaskan diri,
'setsumei' adalah penerangan tanpa bias kepada mana mana pihak.

then pocket akan kata 'IIwake'
untuk melepaskan diri pocket dari terpaksa 'minum'
dalam masa yg sama to make it a point that
it is not islam that says 'its ok to drink'
it is not our religion that says 'god is only around
in the land where the azan recites'

Because some people actually says so...

so susun lah ayat anda, so that if ever anybody ask u... 'dia tak puasa pun, kenapa kamu?'
then u'd have an answer:D


Hemy,
heheh, suka part jaga tepi kain dlm islam tu,
yes, kalau sorang dlm kampung kita duk mungkar,
bala nyer sekampung tanggung.


NurmalaM,
macam yg pocket tulih kat cik Tiqah kita,
memang tak perfect, tp kita kena berusaha
kearah tubuh yang sempurna :D

bila nak ada 6 packs nih :(

HanaChan,
Selamba jer :D

fitriah said...

ala noti skit2..hee

fairuzniza said...

memang tak nsem. :)
tapi tu la pemikiran orang sekarang ni.tambah2 yang degil soot macam tu. ^_^

Arjuna Qaseh said...

debik!
kena batang idung.
hoho

iza~de~bintang said...

Kalau nampak lampu kuning bukan nak berhenti, lagi melaju orang sekarang ni.

Macam tu tu jugaklah dalam hal lain kot, lagi nampak peluang leh buat, buat dulu, pastu baru fikir taubat.. yg risau nya takut tak dan bertaubat..kan ..kan..

Tapi persepsi orang luar terhadap kes seperti kawan pocket tu vs muslimin secara umum memang susah nak diterangkan. Jenuh jugak nak atoQ ayat huhu.

Fatt Chin Choy said...

benda tak baik selalu buat kita ketagih wei

betul kata ko baik jgn cuba sekali pun

Pocket said...

Fitriah,
umph!! noti sikit sikit,
dibenarkan, jgn langgar lari dah:D

Fairuzniza,
heheh 'degil soot' yer?
kena ubah la mindset tu:D

ArjunaQaseh,
eh, kena batang idong sapa tu?
terasa ati ker dik.. sorry

kalau kena batang idung pocket,
kenapa ku didebik!!?
:D heheheheh

Iza DeBintang,
memang susah nak atur ayat,
tak nak kondem kawan,
tak nak kondem agama,
nak melepaskan diri...

tu la, kalau tak dan tobat,
camana la nak explain kat mak bapak
dia yg dia mati pasal alcoholic beverages.. alahaaaiiii..

FattCHinCHoy,
benda tak baik tu yg besh tu,
contoh.. ratah milo..
taruk ajinomoto bebanyak..
makan sup gear box..
makan kambing yg berlemak tu..
p0nn0graphy...
huhuuuuuuuu!!

addicted!!

tp if u take it excessively,
abih la sakit jantung hahahah

Jard The Great said...

the beauty of breaking the laws is...

doing it...

and not get caught.. ehehe

Redbloodsnow said...

pssttt..sbb tuh la zie mls nk drive w/pun ade lesen. takut nnti org dok langgar undang² jln raya maa...

i a rule breaker...aharkss :P

cHeRyNa PiReS said...

i'm like a bull...

i see red and i hit it...
i see red again...i hit it again...
i see red...i wear red after that:P

to justify why org nieh buat dan org tuh tak buat adalah susah.

like,

"kenapa ana pergi sembahyang? anu tak payah sembahyang pon?"

kind of thing.

to survive, play your cards well. it does not necessarily have to be with coins and chips:P

LORD ZARA 札拉 said...

kalau langgar orang, lagi gila kan?
better ikut aja peraturan.

sebab KARMA itu pasti ada~

kojah said...

hihi sy tgk area klu nk redah gitu...are umah sy mmg kne follow je traffic lite tuh sbb polis ada di mana mana...haha