Saturday, August 25, 2012

572. Halalkan Makan Minum,

Pocketeers,
Raya mood is still in the air,
lagu raya is not decorating the radio frequency
anymore but there is still a lot of rumah terbuka
and kueh raya scent lingering in the air.
ohh... tak der sesapa nak ajak pocket gi
rumah terbuka ker? the truth is,
pocket never went to any rumah terbuka for raya.
once i went for a rumah terbuka by
NasikKandar Joint's owner...
it was held in the padang sekolah! pergh!!
The feeling was more to bertandang
ke padang sekolah makan nasik kandar free...
rumah terbuka? mana ader rumah? kejam kan?

Masa beraya kita hulurkan tangan berjabat salam,
kiss sikit n mintak mahap, mintak halal makan minum.
yes yes.. masa sekolah dulu banyak sangat 'termakan'
maggi kawan or 'terminum' milo member yang dia dah
siap buat, letak atas meja study but came back 'kering'.
Nak wat camana beb.. musim panas..
lopak lopak air tersejat woo!!
(Iyooolah tu alasan)

'mintak mahap, terlebih kurang mintak halalkan yer'
was the template that everyone uses.
my reply usually would be...
'yang aku tahu aku halalkan,
yang aku tak tahu.. sila bayar yer :)'
iyer lah kan, maner la tahu..
dia curik motor kita awaltahun,
kita punya la merana tak dak motor
nak gi keja.. then by raya mintak halal.
kang kalau kita halalkan, 'terlepas' lah dia kan?
(Although we know.. god knows better)

or once kita bagi dia pinjam RM100
lama tak bayar, kita pun lupa dah...
si anu ni plak nak amik kesempatan
tak nak bayar,
'mintak halal yang terlebih
terkurang.. teramik terberi'
oooooooooiiiihhhh mana buleh!!
dah la nak survive sampai 1sept ni pun mengeliat
atas tanah mengorek bawah rumput lalang dalam
laman mengharapkan sekeping dua siling yang kita
sendiri terjatuhkan 3 tahun lepas.
moga buleh makan sehari dua lagi
kat canteen kilang. lagi nak bagi free?
no way!!!

so pocketeers,
masa raya ni marilah kita bermaaf maafan moga
suci murni hati ini. kalau pun kita wat salah,
gunakan lah hari raya sebagai alasan nak
mintak mahap, tak la segan sangat.
kalau ari biasa makcik tu lalu tepi pun kepala
ditoleh ke tempat lain.. punya la segan.
Memanglah!! hang gi ngorat anak dia,
usung sana sini tapi last last tak jadi.
So Raya ni buleh la nak mintak mahap,
tak lah nak pegi department dia nak kena
riki dulu... 'makcik jongang ader tak?'
kalau ader kita tak gi,
ohh susahnya nak wat keja.

taaapphhiii!! yang terlebih terkurang setakat
yang kita tahu kita halalkan dan mintak dihalalkan.
yang kita tak tahu.. sila bagitau dulu,
then kita pikir balik nak halalkan ker tak :D
(Apoooo lah pocket nih!!)

11 comments:

Hermin said...

Salam Aidilfitri en.pocket :B

hari nie raya yg ke berapa entah...=="

anamizu kaito said...

hahahaha thats so true lah Pocket!
yang tahu je halalkan ye..
mane yg x tahu sile lah byr.
on the spot.now ! kihkihkih =P

amir aizat said...

Selamat hari raye mr pocket

✿Lady Ainaa✿ said...

hehe... sempoii!!! betul2 yang tahu je kita halalkan, yg tak diketahui silalah byr balik.., XD... btw selamat hari raya aidilfitri...

hamzah ian said...

selamat raya!!!


baru nak kenalan.. hehe~

El-Janna said...

hohohoho.. apola... selamat hr raya^^

Prince of Noob said...

Sangat setuju dgn bro. Aku akan halalkan apa2 bila aku dh mati je. Selagi aku hidup sila byr hutang ke spa ke jgn buat2 bodo je mintak halal waktu raya. Done follow here - Noob

Mya said...

mya mintak maaf juga ya pocket kalau ada salah silap! wee jum g rumah terbuka! :D

littledolphin said...

tak pernah terfikir la pulak.

entah2 senyuman yang kadang2 ada yg semacam ketika raya tu ada maksud sebegini tak? :O

Syazwan Che Deraman said...

kihkihkih.
betul tu bos.
mana yang kita tak tahu tu, kena fikir balik.

ambe ni ada buat salah tak?

Akue Achik said...

hahahahaa...yg sy tak tahu, sila byrkan..itu lawak! whahahaa

ala pocket, rumah terbuka sy raya ke3 ari tu..huhuhu..