Thursday, August 23, 2012

571. Eh Laa!!


Pocketeers,
Raya sudah pun berlalu,
sumer orang dah start gi keja...
with a tupperware full of kueh raya's
leftover. Pocket pun bawak jugak!
bukan pasal baik hati lagi nak share ngan orang.
Tapi pasal pocket nak join majlis makan makan
kueh raya private dan dengan selamba rock nyer
makan cik puteh punyer kueh raya.
Tak der la nampak macam
buruk sangat kan...
'I pun bawak!!' chenggitu :D

Cik Puteh punyer kueh rayer mesti sedap!!
dia buat sendiri kalu laaagi sedap!!...........GATAL!!

so lepas raya ni banyak la keluhan keluhan
dari kengkawan pocket yang most of them are men
with less interest in what are the color of langsir raya.
talking with them made me realize..
that money plays a major role in ensuring
a bright and colorful raya.
If its not for himself,
it'll be for his family.

and of course...
listening to their keluhan can
sometime be interesting...
not to forget revolting.

1) 'pergh!! raya tahun ni abih banyak siot! 
memang sengsara nak tunggu gaji 1Sept, 
nasib baik ada duit raya anak anak...' 
eh laaa!! abih anak anak hang tu kira macam
'Denak' ayam hutan la!? untuk attract rezeki?
adohlaaa...
(Tak nak maki sangat, takut
pocket pun jadi begini jgak nanti)

2) on the phone...
'eh sayang.. duit raya abih distribute dah?
berapa abih yer tahun ni?' 
eh laaa!! bukan ikhlas bagi dari hati ker?

3) 'nyesal aku pegi umah mak menakan belah 
laki sepupu kaklong besan nya adik ipar aku 
tu tahun nih, askar nyer ramai sangat!!'
eh laaa!! bagi la lima kupang jer ker..
tak pun dua kupang bagi dua kepin...




yes yes... memang duit memainkan peranan penting
dalam perayaan kita, tapi jangan la sampai kerana duit,
raya kita dibenci, diharapkan berlalu cepat atau digeruni,
'Alaa raya nak sampai dah..
impact raya tahun lepas pun
tak settle lagi dah nak raya dah?'


starting from next year kita jangan bagi wit dah nak?
kita bagi kiss!! and bukan yang tua yang bagi...
yang tua plak yang dapat :D
(Iyer la, saper nak kiss from an old and crusted lips
that u dont where have it been for the last 40 years kan?)


so kepada blogger blogger yang muda lagi chomel,
sila bagitau alamat anda. Pocket usahakan gi beraya
tahun depan :D hoyeah!!

GATALL!!

13 comments:

LelakiSemalam said...

adakalanya benci gak beraya ni...kena pau jer..

Elie Lily said...

Mari datang rumah Elie di Ampang! jangan lupa duit raya juga! Hehe

Salam lebaran Pocket! Maaf Zahir dan Batin! :)

Fatin Mraz said...

Hihi..awal2 lagi FM dah masukkan duit raye irizz lam akaun nya...

Hihii

littledolphin said...

langsir kena ganti setiap tahun ke? o_0

imho,new langsir and new furniture are not that important.baju lagi penting kot muahahaha!(In my family tradition la haha cos we dont change our langsir every year,i mean we do change but just guna yg sedia ada la)

1)im so grateful that my duit raya is always safe in the bank.untouched. hahaha!


2)even ikhlas pun mestilah kena lah jugak follow up berapa habis kan,nak estimate duit mengalir ke mana for this month. kan?kan?kan?

3)apa kata kalau kita ikut tradisi cina di mana satu pihak tu bagi duit raya in a certain amount,the another pihak pun bagi amount yg sama ?

tapi...kena tgk jugak bilangan anak.kalau yg sorang tu dua anak,yg sorang lagi tu satu anak;pihak yg satu anak tu still rugi jugak.haha. but then again,the pihak with the two anak can give duit raya of the amount for two kids to the single child.err faham ke tak ni? lol

zonaku said...

hmm.....

thn dpn kalau jd buat open hse, jemput la dtg...


thn ni seb bek x buat, else semua tetamu ngadap muka moncong ni je la....

Mya said...

amboi kiss? heheh...

meh beraya ipoh meh. hehe

Chuu Muqhlis said...

tapau kuih raye, pastu tukar2 ngn org lain. best la cmtu.

intan izani said...

satu kuih raya pun tak beli tahun ni.. makan kuih umah mak ngan kakak je. :)

Anis izyan Abd Rahman said...

selamat hari raya too !! haha , lama sgt dah tak ziarah blog ini , hihi , maaf pocket , maaf zahir dan batin :)

Pocket said...

LelakiSemalam,
kena pau adalah terms yang buleh kita gunakan bila raya ke empat, and they still serang rumah kita sejam 4 orang .. hahahah

Elie,
Kalau gi tu buleh dapat kiss ker?
(Heheh, laaaagi nak menggatal)

FatinMraz,
bagus bagus, harap pocket pun ada kekuatan cam kamu nanti:D

ShaheerahHana,
2) Yes, come to look at it, yes u may be right.. but u should listen to the intonation :D

yes i understood u sis :D
yang dua anak bagi RM10 jgak kat yang satu anak..
yang satu anak bagiRM10 jgak kat yang 2 anak.. tp sorang dapat RM5 each lah :D

adil untuk sang bapak!
tak adil untuk sang anak :_D

Zonaku,
InshaAllah kalau sempat nak pegi:D
kalau tarikh cantik..

kenapa tahun ni moncong plak?

Mya,
buleh dapat kiss la tu!
nak gi nak gi!
ipon n penang tak jauh mana dah!!
heheheh

Chuu,
memang besh,
tp kureng sikit bila yang kita beri kueh besh besh, tp yg kita dapat kueh batang buruk jer..
heheheh

IntanIzani,
pocket pung tak!!
beli kepek jer :D

Anis,
maaf zahir batin jugak to you too.

lama tak datang sini?
ala kiter selalu gi saner ^^
(Sambil wat muka com)

man said...

selamat hari raya..kuih dah boleh makan kat pjbt..hehhe

syafiqakarim said...

ok.tutup cerita raya.
meh nak minta duit raya

hahaha

anamizu kaito said...

mcm umah cik ana, takde tukar lgsir tiap tahun pon.. gune je mane yg ade. pastu mix & match je mane yg boleh. hehe

bab duet raye.. tu la, kalo rasa x bape ikhlas, xyahla bg bebanyak. bg sekupang tu lima keping pon dah ok. tu pon kalo rasa tebal muke la kena bahan dgn anak menakan karang.

"nehh pakcik bagi 5 kupang je !"


dan sbnrnye RAYA its not about those lgsir / duit raya atau pape. for me, RAYA ni la nk jumpe kwn2 yg ssh sgt nk jumpe.. nk membahan pon time raya ni lah.. hehe



meh raya umah cik ana meh. hehe