Saturday, August 04, 2012

562. Ayam Goreng RM2.5

Short Post dipetang sabtu,
dillema dihari raya,

bila raya kita bagi wit raya,
ikhlas, tulus dari hati..
'Moga duit ni buleh membantu kamu wahai anak muda,
dalam me'realisasi'kan impian kamu utk menjadi tahfiz,
menjadi arkitek pembina masjid, utk menjadi guru
harapan generasi yang lebih muda.'

yes yes, kita memang bagi ikhlas tulus dari hati,
its not about the amount, its not about who u are,
ikhlas ikhlas...

taaaappiii!!!
jangan nak tipu yer disini pocketeers sekalian kalau
pocket cakap ada yang jeles kekanda bagi banyak
dari kamu,  persoalan of
'kenapa pak ngah bagi ciput walhal dia gaji besor?'
well tak perlu la pakngah nak bagi penerangan kan
-pakngah kaki judi,
-pakngah kaki karaoke ngan indon,
-pakngah kaki makan (Pasal tu pakngah 'besar' sikit)

tapi tanpa explanation pun, assumption mesti kuar.
pak long bagi RM10.. pak ngah bari RM2 jer!?
mesti pakngah dok perabih wit kat manching sangat
sampai tak der wit dah nak buat bagi wit raya...
no? betul betul no? betul ker?

n thinking of this, kita pun mesti terpikir kan,
nak bagi wit raya berapa yek? yang tak nampak
kedekut sangat, tp still termampu dek gaji ciput ini.

Daaan disini pocketeers sekalian pun jawab la ngan
jawaban yg macho macho lagi berunsurkan moral
tahap kayangan...
'beb, sedekah tu, maner buleh pikir amount'
'alaa yang penting niat kamu'

tapi jauh disudut hati itu,
tak pernah terpikir kah?
sikit pun tak pernah terpikir kah?
tahun ni berapa? RM2 lagi cam tahun lepas?
kak long bagi berapa tahun lepas? tak segan ker?
Acu bagi Rm200 sorang utk anak menakan,
kamu bagi RM2? biar betul?

heheheheh... daaahhh!! jom gi pasar ramadan!
carik ayam goreng :D

12 comments:

Hermin said...

dpt jugak duit raya drp xdpt lnsung...Rm2 pun jd la...

anamizu kaito said...

"..Acu bagi Rm200 sorang utk anak menakan.."<---- fuiyoh ! fuiyoh !! Acu gaji besaaaaaaQ xpela bagi ratusan camgitu.. huk3



slm ramadhan Pocket ! :)

Syazwan Che Deraman said...

hehhe.

dulu kan, ,masa kecik kecik.

sebelum solat raya, dah pergi rumah member and pusing satuu kampung kumpul duit raya.

pastu compare rumah mana paling banyak and paling sikit.

yang paling banyak, kita singgah lagi tahun depan.
yang sikit, takleh singgah dah.

pastu kebanyakan budak yang raya rumah aku.

dorang datang.
duduk duduk, orang kasi makan, taknak makan, lepas kasi duit raya.
terus belahhh.

kahkahkah,

HEMY said...

tp mmg betol la poket..masa tahun pertam stat bagi duit raya mmg singgit je..pastu mula rasa tak best. nk bagi tp xnk yg menerima rasa camtu

so skang formula aku...2 ringgit.sepupu sume 5 ringgit..yg besar sket 10 ringgit..peruntukan 250

echaaa.com said...

heee..nasib baik takde keluarga kat sini kalau ada byk bajet jgk la..hihi..

btl2..apa yg penting keikhlasan dalam memberi. amount mungkin sikit tapi depend on niat :D

eh..Slmt berpuasa pocket.
nak ayam goreng ! haha

Pocket said...

Hermin,
betul! tapi takkan nak kata gitu bila persoalan diorang terdetik di hati mereka? heheh

so kena prevent soalan tu dr kuar?
eh kena ker?

AnamizuKaito,
untuk anak menakan!!
untuk orang kebanyakan dia kasi RM2 jer gaakkk :D

ShazwanCD,
Assalamualaikuumm!!
kami tak mau makan daahh..
kami nak 'berayaaaa' jer :D
heheheh

HEMY,
Pocket plak grouping ke 3 group.
1st: blood related = RM10
2nd: Non Blood Related tapi rapat =RM3
3rd: Orang kebanyakan =RM1

standard dah meningkat kan sekarang ni, dulu nak dpt RM1 bagi non blood related pung dah kira besaar sangat sangat..

Pocket said...

Echa,
kalau family tak besor sangat tu,
contoh kita dua beradik jer,
nak bagi pun kat anak abang jer...
tu pun dua orang...

up sikit lagi sampai RM50 pun ok kan.
baru seratus...

tapi yang pening nya kalau family mertua ada 7 adik beradik!! sorang beranak 4 (Average!)
nak bagi RM50 sorang?
wow!!!

Akue Achik said...

herrmmmm...rm 2 tu pon dah kira ookkk da kot...jnji na bg..

sy yg tua bangka ni dah btaun2 xdpt duit raya..errkk..

Hanie Dew said...

Aku pun tatau kenapa raya kene bg duit raya.padahal ni tradisi org cina.

Mcm family mentua aku ramai.anak buah je 20 org.adik ipar yg tak kwin lg kene bg.mak ayah mentua.belum fmly kita ada 5 org adik mak ayah tu xkesah. Yg dtg umah nak "berayaaa je" tu dpt sampul terus bukak..wahahaaha..(--;)

Pocket said...

Achik,
hehehe, kamu kena cari hubby yang
hensem lagi kaya :D
wit raya bagi RM500 pung mungkin :D

Hanie,
budaya cina? yes..
gongxi gongxi, angpau lai:D
tapi kalau ita adaptasi kan pun tak salah rasanya.. ada kena mengena tang part bersedekah:D

jangan telebih lebih berpegang pada konsep... orang kawin bagi pada yg belum,
yang tua bagi kat yang muda ..
kita bagi jer kat sapa jer yg kita rasa sesuai:)

bagi kat taik pit dalam family yang dah umur pat puluh tp tak keja lg ker... heheheh

Fatin Mraz said...

Ikhlas kite krn niat sedekah..
Namun yg jd isu ble ia dibuka dan dipertikai ttg nilai nya..

Apapun FM nye sampul mesti ada duit kertas... Hihi

Hanie Dew said...

mmg bole adapt tang sedekah.tp mcm dlm entry ko dah bila terselit dlm hati part nak banding banding, nak fikir2 dah jd mcm tak ikhlas. =)

pe pun bole je b uat selagi tak mmbawa keburukan. kot.