Thursday, October 22, 2009

217. Origami Napkin

Pocketeers,
Sepatutnya pocket sambung jer cerita ketiga dan juga cerita terakhir utk the series...
215. FirstChoice
216. SecondChoice

Tp somehow pocket nak post benda ni n nak post jugak hari ni,
or else it would be meaningless.
inspirasi nya datang dari berita hari ni kul lapan tadi.
lukisan pocket hari ni tak cantik kerana tak diperkemaskan.
Excuse the yawning pocket since its 3 am in the morning
and i'm working tomorrow 7am ^^
but for me this is worth it.

Origami Napkin utk jadi lilin.
korang pernah gi restoran yang orang orang nya makan loqlaq sangat sampai kena pakai napkin tu tak? yg diorang taruk kain atas meja utk taknak bagi baju silk diorang kotor tu,
dey makan la cermat cermat kan.. hoh!!
banyak cara lipatan, ada yg simple sangat tak der iasan langsung,
lipat pat n letak jer balut camca n garpu nyer.
ada yg over creative sangat la plak.. jadi lilin!!
tp pocket rase tak banyak, pasal susah nak bukak n
bila dah bukak... nampak cam baju kurung yg baru basuh, (Keromot?)
nampak macam nak sterikaaaa jer napkin tu heheheh
so since pocket tahu camana nak wat lilin ni, pocket nak la tunjuk kat sini :D
sila lihat gambar satu, setiap bucu kain napkin dilabel ngan a,b,c,d.
1) lipat dari bucu d ke bucu b (Iaitu melipat garisan lurus antara a dan c)
2) then lipat plak skali lg mengikut garisan putus dalam gambarajah 2
3) pusing ke belakang seperti gambarajah 3 n lipat mengikut garisan putus putus,
4) sampai setakat ni, rupa napkin anda harus jadi seperti gambarajah 4
(Without the 'pocket' watermark overthere of course)
5) bucu c yang dah dilipat keatas seperti gambarajah 4 tu digulung
mengikut arah arrowdlm gambarajah 5.
6) bila dah abih roll, patutnya jadi gini lah..
nak nampak dah rupa lilin nyer..
dimana bucu b dan d patutnya jadi api nyer lah kan :D...
lipat hujung a mengikut garisan putus putus tu n selitkan
la lebih kurang, yg ni pocket pun tak tau nak taruk dlm
gambarajah camner... tp gambarajah 7 tu adalah rupa lilin
yg pocket nak tunjukkan...

jadi rupa lilin tak?
jadi la tu...
kalau korang nak bagi cam rupa lilin, memang la lilin,
kalau orang lain kata nampak cam apa apa objek lain yg 18sx pun...
korang kater la lilin n explain about the bucu b dan d tu, 'itu api nyeee...' kater.
letak berdiri (Buleh berdiri) atas meja makan yg fancy fancy,
tetengah tu ngan pat batangnyer, memang nampak macam lilin,
or atleast people would say its resemble a lilin,
abih takkan org nak kata cota kot...
cota kalu pakai kat pinggang bukan
atas meja fancy restaurant.

sebab kita manusia ni believe what we want to believe.
and not believe the truth or believe what have been told,
regardless of the info, regardless of the fact, any foretold story,
or any chances from natural causes,
we still believe what we want to believe.

Apa yg awk nak kater ni pocket?
pocket nak kater napkin ni buleh jadi lilin, kalau dilipat nak jadi lilin.
nak lipat jadi gajah? meh kita usahakan... :D
menolak kemungkinan yang positif?
terpulang... buleh jer kita pikir positif, lilin lah!!
n not a cota or a pensil or... a gear stick.
(POcket buleh jer tulih bebenda lain yg lebih negatif,
tp ada budak bawah umur dok baca.. so better not ^^)

What do u think pocketeers? Lilin?

15 comments:

intan izani said...

rajin nye
pandai origami eh?

ZARA 札拉 said...

Inspirasi dari sejadah duduk ke bang?

=]

Pandainya abangku ini melipat2 ni, daku mahu lipat baju sahaja boleh la~

Takpe2, mahu cuba gak nanti~

lieya orange M.I. said...

...pandai pocket wat...
...lukisan pun cantik jer...
...paham semua...
...=D...

Adila said...

hahaha!! sy xterfikir pun leh nmpk mcm objek 18sx.. bila pocket mention sy cam... HAHAHAHAHA!!
totally made my day :P
sy baru bangun tido ni pun dah boleh gelak besar :P - a good way to start a new day, don't you think? :D

thanks for the laugh even though i don't think it's that funny :P

anyway, origami..
the one yg org lipat2 kertas jadi uhh.. mcm mulut tu utk buat swan tu kira origrami gak ke ek?

miss jane said...

best gak origami neh...aku suker bro mnde neh...seni...

Kekanak Tokyo said...

leh la pocket mai lipat tuk kenduri kawin saya nanti..huhu~

Pocket said...

IntanIzani,
Cantik nyer namer..
origami? tak pandai,

tp buleh la nak lipat seseket tu,
lipat takraw pun tak pandai

Zara,
heheh, alamak!!
zara!! abang suka dik zara!
dik zara memang baca karangan abang :D
hehhe,

lipat baju amat mudah,
jemput jer ngan tangan,
dan baling jer dlm bag,
maka terlipat 15 lah baju tu:)

Cuba?
sila cuba dan postkan hasilnya di blog anda :)

Lieya,
paham yek?
nasib baik..
dok terpikir jgak.. orang paham ker instruction aku?
so dah paham tu,
sila lah buat jgak origami ni:)

heheheh


Adila,
buat kotak nak taruk kacang tu pun buleh kira jgak!! heheh

glad i managed to make your day,
tapi komen tu tulih pukul 3.49pm.
lamatnyer bangun tido?
ker comp nyer timing tak samer jer nih?

heheh:D


MissJane,
senii tu, cuma yg ni seni hiasan meja kot.

Zet,
aii dah nak kawin dah?
bila tu?
boleh pocket canangkan?

Adila said...

haha time tak same :P
msia pukul 3pm sini baru pukul... 8am :D

cHeRyNa PiReS said...

Hmm...pocket...pocket...thanks for sharing your skills.

We can believe in what we believe as long as we don't set aside the logic. don't you think?

If there is no logical reasoning, then...there's no harm in believing.

tp pocket,

nanti org kata kita tak supportive with whatever wild ideas they have in their minds. macam kita tak percaya with Benjamim Franklin yang akhirnya berjaya tu. ada orang kata, you don't believe in God's miracle. Well, I believe you do because I do.

But if the logical reasoning is there, why don't we look at the reasoning, kan?

Because knowledge does not belong to us. We borrow that from Him. That's one of the miracles I'm seeing in this posting.

The logical reasoning you showed was from HIM, saying that HE is so brilliant, science is originally from HIM too;)

Good job, pocket. It's almost the same thing like combining the stars so that you will believe the horoscope.

You choose what you believe.

And...

You choose how to make HIM significant.

Perhaps by using the sejadah as it is, as a prayer mat and not as the headline in the bulletin;)

Question is,

Glamour or prayer?

Kak Long Mawar Merah said...

Lepas ni nampaknya, kat meja makan, penuhlah pulak kain yang dilipat2 menjadi lilin.

Hmm...we can believe in what we want to believe...
I want to believe i can fly..ahaks!

chipsmore said...

napkin?? leh curi napkin anak jiran sebelah ni..hehe ;)

Princess Liyana said...

COMELLLLnya pocket ni..hiks siap buat origami...uhuhu...:D

Bro, nak alamt n nama penuh!leh tlg email ke barbie1706@gmail.com..heheee thanks bro :D

Arjuna Qaseh said...

kite suka gak buat origami neh!
ahaks..
santeknya layout blog..
nak jugak..
design sendiri eh..

kojah said...

wahhh pndainya bro...!

leh la tlg lipat =P

fitriah said...

pandainye pocket. mane belajar?