Thursday, October 08, 2009

209. Loving Money...

'wah!! Saper kat blakang tu kak?'
'Budak baru Store, dia under farid'
'Owh, nama sapa kak?'
'Haai, sampai nak tau nama nii... bekenan la tu?
hati hati pocket, comel ada makna tuu'
'Kenapa plak kak kata gitu?'
'Cause she has made her intention that working here
is just a stepping stone for her to get married with
some rich manager and to live rich n famous'
'Regardless of The manager tu gmot, tak ensem,
tua lagi botak asalkan kaya?'
'Regardless..'
'Dia kata?'
'Dia kata.. after we've warned him dat
MrLarge is married with two kids'
'Then saya tak perlu risau kan.'
'Kenapa plak?'
'Sebab saya hensem, muda lagi macho,
rambut yang segar bugar... cuma tak kaya jer :)-'
'Eleeeehhhh'

waah, ada jgak yek yg announcing it out loud that
she's cheap kan. Tapi cheap ker?
well, cheap on luv i would say...
cheap on luv till cinta dia buleh
dibeli ngan wang ringgit.
Tak kisah ngan sapa plak tu? wow..
cinta buleh dipupuk.

Tp pernah dgr filantera citer pasal a 27 year
old bum who got married with a 32 year old
pensyarah just because of the money, alih alih,
laki tu plak jd suri rumah .. ok jee,
cinta perlu tolak ansur.

tp dia comel, sikit lagi cheryl samad tp pakai
tudung ngan mata garang cam ziana zain gitu gitu.
idung mancung cam fauziah latip.
definitely she can get any guy out there with
just a blink of an eye, but why go cheap sis?
luv dont put the food on the table, money does.

yes, tapi perlukah duit sampai gitu skali?
'Ko bayangkan betapa hancurnya ati ko bila dengar
anak ko duk gaduh tak nak gi skolah sebab kasut
dia koyak, n your wife is trying to pujuk dia jgak,
making promisess she cant keep'
'anak ko balik nangis nangis kater dia kna buli
pasal orang kater dier miskin, baju dia koyak
berjahit walhal orang lain koyak tukar baru.'
These were my words againts some mamat tabligh who
questioned money over beliefs
Now it hit me back on me forehead.
Luv will find its way

so the question is, if someone who's large enough
to come to her and say...
'be my third, i'll take care of u, u'll have a maid,
a gardener and me on the third week of the month'
regardless of tak hensem, botak n tua..
would she say 'yes'?
Would she say 'yes'?
Would u?

Where is the love - black eyed peas

22 comments:

ZARA 札拉 said...

Gosh!
Up until that point?
That kind of level?

Well, honestly, Zara prefer my own harta, belajar, gain my own money, so that insyaALLAH, my guy will just need to fullfill responsibily as husband and tidak perlu mencurah wang pada Zara~

at least.

well.

duit penting.
tapi jangan sampai bertuhankan duit~

miera a.k.a merr said...

haih... perlu ke smpai mcm tu...?

duit mmg penting...
tp lg best rasanya klu duit tu dtg dr hasil usaha sniri..
tak perlu mgharapkn dari org lain.....

sanggup ke bkongsi kasih??
smata2 sbb duit?
oh..salah soalan mungkin..dia bkn kongsi kasih.. dia nk kongsi duit je....

Zyan said...

carik jodoh ikut Islam..simple!
yang penting beriman. Berharta masuk dlm criteria yang terakhir.

p/s; kalau wife suh husband madukan dier ngan janda kaya sbb wang camne tuh??!!

bendul said...

perlu ker announce..?
the announcement made her looks cheap..

if you desperado sgt nak berlakikan org kaya, make your move smoothly, jgn sampai org sedar..

tindakan dan nawaitu kita, at the end, tuhan yang jatuhkan hukum kalau salah.. bukan manusia..

ni awal2 lagi dah announce nawaitu kita tu jahat, maka kena la terima hukuman awal kan kan kan..

*just slap her in the face sambil berkata,
"weh bangun, bangun.. mimpi apa tghari buta nih.."

~ mizzAmy ~ said...

omg!!! tak sanggup okeyh.. tapi if tua tapi rupa tak tua dan tiada bini, would be think of it until 40 kali. kehkehkeh...

zaman skang ni, semuanya berduit. if amy la. i would go for a man who have better life than me. for at least, my life akan naik setapak. tak pun, his life is same level with me. kalau yg susah dari amy, my parents pun tak lepas. tak kan nak lepaskan anak dekat org yg confirm dia tahu akan menyusahkan anaknya kelak, kan?

berbalik to your entry, the girl shouldn't told people tujuan utama dia. niat kerja dia dah salah kat situ. cakap kat dia, nak jumpa yg kaya-kaya pergi je kerja kat bar ke atau yg seangkatan dengannya. gerenti jumpa. ;)

Cik Qemm said...

there is people like that,but certainly not me.

duit memang penting sgt2,same goes with love kan.

i would prefer to have both,biar pun sederhana je :D

cHeRyNa PiReS said...

oohhh..pasal ini...

susah mau cakap cuz sha ini sangat demanding:

1. mahukan venti chocolate chip green tea frappucino blended cream dan suasana starbucks ketika online (satu bilik)

2. mahukan segala jenis buku dari buku abc yang digunakan oleh princess diana ketika mengajar anak murid di kindergarden di england before she met charles sehinggalah the 1st copy dr tulisan tangan j.k rowling (1 bilik for library)

3. mahukan bilik tidur yang penuh dengan hasil jahitan tangan seni quilting dengan perabut hasil lukisan tangan seni folkart (1 bilik tidur bukan utama)

jakuzi, spa sendiri, smoking room, maid yang boleh sulamkan my undies, dan sebagainya...

sha taknak LV, sha nak salvatore ferragamo limited edition sahaja!
barangan kemas pulak mesti selberan or tiffany, bukan habib:)

mampukah?

siti nurhaliza pon tak mintak begitu.
siti nurshahida? hehehe...

dia hanya mahukan:

1. someone yang boleh explain cerita v for vendetta ketika sama2 menonton dvd haram di tv sanyo yang beli kat giant tuh (sanyo?!!)

2. someone yang boleh duduk berjam2 dengannya demi mencari buku yang paling sesuai utk dibaca bersama even buku masak rm5 kat flea market pon takpelah!:)

3. someone yang tak kisah buat laundry ketika dia bercucuk tanam lada api di depan rumah.

4. someone yang akan berdengkur di telinga setiap malam, which dalam dengkuran itu bila translate jd "i'm here all the time, sayang!"

5. someone yang capable of making orkid as our first child. or jebat. or both orkid and jebat, or orkid and teja or jebat and benjamin:)

so, nak share? nak duit?

i am a very demanding lady.

tp WAJIBlah jangan kata ini kepada sha (walaupon money is not everything):

"Sayang, abang nak duit beli rokok?"

That's too much la kan...walaupon tak berduit sangat...jangan begitu.

boleh cope ke? hihihi...

filantera said...

the big question is...salah ke dia kawin sebab duit?

mostly blogger is - graduate yg berkerja ok. so out mentality is diff

but her? she's being realist! she come from lower income family, where she knew, kalau ikut pelajaran dia, pengalaman dia, (sikap dia) dia kena berusaha gile nk beli handphone yg ada vidcall...so dpt kawin hubby, yg ok financially, is a dream come true. regardless of being number berapa.these kind of people, they do exist.

and....sejak bila being the third wife is a disgrace?

so sebelum pocket jerit, "write it on ur own blog!" ahahah just thinking...kalau org kawin sbb material is materialistik, and when harta tu tak ada wife tu kononnya akan tinggalkan hubby...wat about those yg kawin sbb emotional value? emotionalistik? and when the day the hubby stop layan manja dia?

cHeRyNa PiReS said...

sori pocket...

macam tak cukup space lak nak tulis (after that stupid long comment...which I hope the genius pocket will be able to interpret...)

tp skang nak masak pon takleh cuz can't take my mind off the girl's case.

maybe that girl announce just to brush people off her?
some girls do that supaya tak diusha:)

Pocket said...

Wah!! Wah!!
suka nya komen komen ikhlas sekalian!!

Zara,
yes, but dont misunderstood yer,
dia bukan la bangun atas meja n saying it out loud yer, she tells it to a lady,
and the lady being a lady.... talks

yes, one would prefer her own money,
or else.. skali mamat tu 'piiii' bila tamat tempoh, teraba raba bini nyer..
mana nak cekau wit kan

Miera,
Utk yg tak pernah consider berkongsi kasih, pastinya it sounds absurd.
but the idea is there.
pocket suka prinsip
'tak perlu mengharapkan orang lain...'
tu,
mcm menunjukkan jiwa-merdeka gitu.

zyan,
yes, tp berharta adalah kriteria,
kenapa tak consider walhal ianya satu item to check kan?
tp soalan yan memang besh...
kalau wife suruh husband tu kawin ngan anak limgotong, acaner tu?
kalau anak lim tu mahu!! :D heheh

Bendul,
tak! tak! dia tak canangkan macam org jual orang dlm tiga abdul.
tp, sorang tahu tu rahsia,
dua org tahu tu rumours,
tiga orang tahu tu pengetahuan am,
pat orang? dah masuk buku text alam n manusia darjah lima dah...

heheh, kalau pocket yg dgr announcement tu maybe pocket akan tampar jgak. (Tampar maner? tak tahu lg ^^)
tp by announcing, the lonely rich man can make a move kan.. dont u think?

Amy,
kalau la bratpit himself ever comes to malaysia n somehow made his way to miraculously meet u.
and ask u to be his wife.
would u say yes?
even though kna madu ngan angelina joli.wahahahah, n maybe kena jaga anak betnam tu hahaha
(Lupakan!! pocket berangan dah)

yes, bila dia announce like that,
jd persoalan plak ngan komitmen dia,
mesti the hunting is more than her work. but this i dont know.
yes, keja sebagai caddy kat golf course membuka peluang yg lebih.

CikWemm,
sederhana in money?
sederhana in love?
how i wish u dont say that :D

kang love nyer jadi sederhanaaaa jer :)
'YG sedang sedang ajaaa... '
kata lagu iwan dulu^^

Sha,
And you point is, a man who able to provide u companionship, luv n orkid, must also be a man who are able to buy u tiffany's and not habib?
(I purposely misunderstanding this^^, dont kill me yer, i know what u meant and am loving that ayat.. "dengkur to tell me 'am here all nite'")

humm, luv the way u elaborated your point sis:D
ayat yang sha tulih tu tak lengkap..
biar pocket lengkap kan..
'since semua wit gaji abang as Si I O of Naza masuk dlam akaun ayang,..Sayang, abang nak duit beli rokok?'

Pocket said...

Waaaahhh!! tersilap tulih!!
Typo diatas sana utk CikWemm (_ _;

Filantera,
u must always be the one on the opposition kan :D
love u bro!! love u.

yes, all my readers are well educated with high vision and self respect.
not to mention cute and cuddly.

they may have different perception about someone who's putting a sign on his chest saying
'will work for food'
'will hug for food'
'will love for food'

dont take me wrong, u guys are the right side. and their perception is the correct one.

but when there is 'correct', there's also 'wrong'.
love the part
'berusaha gile nk beli handphone yg ada vidcall'
kenapa pocket terasa?
and yes, they do exist,
when they starts to panic with their life thinking that i will never live in a decent house that actually have seiling and not the roof only,
one would think differently,
for a better tomorrow,
a better future for bakal anak yg lahir nanti.

humm hummm,
Thanks bro!!

Sha,
sampai tak leh masak!! bangga sebab pocket nyer post actually touching people :D

'rubbing people off?'
that is one thing to put it,
and i luv the fact that u're still trying to 'sangka baik'
but i actually been asked of MrFugu's
phone number.
The reason? she didnt tell.

Ayaq masak said...

takmauuuuuuuuuuuu

chipsmore said...

duit penting..cinta penting...both kene seiring...baru bahagia...hehe..
kalau la bercintaaaaa je...laki menganggur..xkeje...nanti da kawen..dapat anak...suroh laki beli susu..

"bang...beli susu bang..anak kita punya susu da abes"

laki balas..

"ayg...abang xde duit..btw,abg syang sgt kat ayg tau"

haaaa...kalo kawen xde duit..anak anak makan pasirrrrrrrr je la jawabnya..no matter berapa besar sayang pon la kan...

u gt the picture??

hehe..apa i merepek ni?? haha..


btw, i klik ur nuffnang ;)

Super HaNa said...

hmmmmmmmmmmmmmm....................
watashi...asalkan dia bekerja ,tak kedekut and tak mengikis watashi udehhhhh

serik okk

lieya orange M.I. said...

...be my third???...=0

...duit ngan cinta tak leh disatukan okey...
...tp, duit mmg penting...
...tp mmg lgsg takde kaitan ngan cinta...
...tp duit perlu dalam cinta...
...tp tak bnyk...

...brape bnyk tp daaaa...

...yg penting, takleh di kaitkan dua tu, wpun dua2 penting dan memerlukan...

=p

Pocket said...

AyaqMasak,
kenapaaaaa!!!

Chipsmore,
btul tu, pasal tu pocket ada taruk,
Lov doesnt put the food on the table, Money Does..

anyway, nice way of showing examples :D
tp yg tanpa duit, pocket jumpa dah...
yg tanpa cinta, pocket tak jumpa lg,
ada ker yg break ngan BF yg kaya bangat just because lack of luv?

humm,
humm,
eh!! adaaaa!!
but that's another story.

and thanks for clicking:D
i'll click yours

HanaChan,
tak kedekut tu mcm....
bg MP4 kat hanachan out of no apparent reason,
gitu ker?
(Ayat provoking disini^^)

heheh, kenangan mengajar kita,
menjadi lebih dewasa,
meniti arus ...(Dah tak ingat dah..)
heheh

Lieya,
hooh hooh,
emmang banyak 'tapi'

'duit perlu dalam cinta...
...tp tak bnyk...


tapi kenapa masa bercinta topup seratus sebulan pun rase cikit?
rase tak cukup,

heheh

Arjuna Qaseh said...

wah,
k.sha kalo tinggal komen mahu berjela kan?
ahaha..
bagus2..suka..
sorry cik pokcet baru ada masa menjengah ke sini..
tuptup..
bab cinta.
aduhai!
cinta pada Allah je tak sakit kan?

Pocket said...

yes, sha kalau tinggalkan komen,
buleh jadi post,
kalau pandai elaborate lg,
buleh jd cerpen trus :D

heheh,
selamat datang ke ToMyPocket,
izinkan saya mengelink kamu
(Perkataan asal.. 'keling')

heheh:D

chipsmore said...

pape pon jodoh da di tentukan..but kita sebagai hamba Nya ..kene berusaha gak dapat jodoh yg baik...


btw, i cick ur nuffnang ;)

fitriah said...

this is deep. yes. money is something but it is not everything.

p/s: i personally love the way u think. :)

tehais said...

emmm...duit tu penting bg yang tgh pokai nie..haha

Pocket said...

CikEpal,
Dah tak tahu nak refer anda sebagaimana.. Cik Epal lah.. :D

basically cari yg tak kdekut sangat,
tak jgak boros sgt,

thanks!!


Fitriah,
ada kawan dari sabah,
dia keja kat singapore,
ayat dia menarik:D

'ada duit semua jadi,
tak dak duit, mana pun tak pi,
duit bukan segala,
tak dak duit, apa pun tergendala,

btui tu btui tu!!
:D

TehAis,
n lg nak gi karok?
sbulan dua ni rilek dulu dik:D

unless FAMA support or!!
sugar daddy..
(Mintak simpang laaaa!!)