Wednesday, October 14, 2009

212. Dah Citer Daaahhh...

'acu hang dulu masa dia kecik dulu duk jaga kambing,
dia duk sembang dengan kambing,
duk baca buku bagi kat kambing dia,
bawak bejalan, bawak pi minum kat sungai,
tak la banyak sangat pun, orang suruh dia jaga,
ada la dalam 10 ka 20 gitu,
lepaih tu masa raya korban,
tuan kambin mai amik kambin acu hang,
bawak pi korban... acu hang waktu tu darjah pat ka lima
dah kot, tapi dah reti la nak sedih sedih,
dia pi tgk tempat semeleh tu, aku dah habaq dah...
jangan tapi dia degey.

Kambin, memang la masa menunggu tu ada ayaq mata sikit kan,
acu hang dok ingat dia sedih... start pada tu, acu hang
tak makan kambin sampai la ni, kesian katanya.
hang try tgk tipu dia bagi kambin. mau dia muntah keluaq ada'

...was the story that have been told again
and again and again by maktuk.
among hundreds of other story,
big and small, some are so important till
its the root of our existence or
a simple story like how she use to wash
and swim in that terusan wan mat saman,
how allegator use to swim beside her
without noticing that she is 'dinner'.

we know the story, but yet we keep on listening.
Its not that the story is that much interesting,
(How i hope she would tells story like
a story teller would with the hand gesture
and background music... jeng jeng jeng..gitu gitu heheh)
i guess maybe we just dont want to hurt
the storyteller feelings.

but pocketeers, dont u hate it when u'r starting to tell
a story of your past Girlfriend / boyfriend / 'api' or
simply about some random girl u meet while waiting your
turn to buy nasi kandar.
and your friend interrupted by saying...
'pasal clerk tu lagi? aku dah dgr tiga kali dah la wei,
citer lain bleh tak?' or something like dat.

Hek enneeeee,
excuse me for winding about same old story.
but even if u dont like it, dont have to be rude kan...

but then again.. how do u tell people that u've got sick
with the same story and need him/her to stop?

hummm a tough question. i dont think i have the answer.

n with this post, even though shawal has just left us,
i am asking forgiveness should i ever bore u with the
same question and story, my reason would be...
'i just cant help it' heheheh:)

15 comments:

fitriah said...

no! ur blog tak bosan pun! i like ur stories! keep it up! :))

miera a.k.a merr said...

i like ur stories..n the way u deliver them....

erm... how ek?
klu sy.... ms dia bru start cte tu....
sy join je...smbil dia nk stat cte ...wat siaran ulangan blk sume mnde yg dia da cte dlu...
'oo...yg psl dak cari psl tu?..yg psl dia tinggalkan ko tu psl dia de org len....(brapa byk pasal da...)hmm....igt2...ko bru je cte kn...nape ek ngn dia?'

hah..nnti dia tu pn cm segan r.. 'oo...ek...lupe lk da cte..hehe..xde pe.. yg tu la nk cte td...'....


bley ke gtu pocket..? sy ni lemau gk bab nk mnjaga hati nih...

chipsmore said...

i like your story and i like you also..

chill~ ;)

cHeRyNa PiReS said...

confession of a blogaholic:

- am like that
- have family who is like that
- have friends who are like that

what do I do?
LISTEN.

Or...at least, pretend to listen (though sometimes it's hard because it means the same thing as listening)

It's like watching Laksamana Do Re Mi or Musang Berjanggut or Anak Bapak, Ahmad Albab...all those P.Ramlee movies.

You memorise the scripts - yet ypu still wait for the scene.

You laughed at the joke - yet you cry again.

You felt that twinge of sadness when Kasim Selamat poked his eyes - yet you're crying again.

Can you tell P.Ramlee of Tompel to stop doing what they did in the same movie?
No.

So, the only way, is by treating the person like a P.Ramlee.

By cutting the story or saying something else is like changing the channel from Astro Prima to MTV.
In the end...one boring day, you'll change to that same Astro Prima, watching the same old P.Ramlee movie. The sense of safeness of knowing what will happen next is in everyone.

How's my posting this time?:P

Cik Qemm said...

Haha sometimes tak sedar pun da cita menda yg same.that's what happen when u're too excited. sometimes i always begin my conversation with..
"i da cite ke belum pasal ... "

but if i am the listener, then i would listen (eventho didn't realize of showing the bored face),i will just listen. giving the storyteller the excitement of telling stories :D

..and hoping that she/he won't repeat that same stories again some other time.haha!

ZARA 札拉 said...

Well bro, I do heart your blog since I crossed it, become silent reader and at last, dare to leave some comments.

If and only if people keep talking about the same things, I'll spare my ears to listen - simply because I know sometimes I do the same as well. When it's something bad, I might have that kind of tendency - mencurahkan perasaan without tears or with it - depends who actually with me.


But.........
If macam makcik pisan goreng kicap or makcik rambutan maghrib, they need to feel some heat for whatever they did. LOL!

~ mizzAmy ~ said...

bila seseorang mengulangi cerita yang pernah diceritakan, means that story is memorable. kalau amy, i would listen it biarlah 40 kali dia duk ulang benda yang sama pun. yang penting orang tersebut mesti enjoy dengan kita if kita memberi reaksi yg positif bila mendengar.

same goes to you. kalau pocket terulang cerita pun, amy still baca dan bagi komen kat sini. tak bosan pun.. ;)

bendul said...

depends of the value of the story jugak kan..
kalo ada value yg tinggi, dengo byk kali pun tak per, tak jemu..

kalo dak, masakan org tgk titanic berpuluh2 kali, berpuluh2 kali tu jugak la dia menangis..

it's the value i think..
maybe leh try bila org tgh cerita the same old story, kita mencelah dengan cerita kita yg lebih value dari cerita dia, membuatkan dia berenti bercerita pasal dia sedar value cerita dia tak setanding value cerita kita.. tipu pun takper..

pocket pernah tulih pasal org yg selalu nak cerita dia lebih dari org lain kan..?
kali ni kita temporary jadi orang tu, untuk mematikan cerita yg kita takmo dengo dah..

buleh ker..? panjang lak kali nih..

*tak pernah tgk citer melayu berulang kali selain citer p ramlee.. but still cannot find the value from all the stories.. :)

Pocket said...

Fitriah,
like my story?
wait till u've stayed with me another 2 years.
n then i'll ask again :D

Miera,
hooh!! hooh!
that is one way nak bagi tau yg dia dah citer dah
citer tu, n i think its the best way:D
cuma kalau maktuk kalu...
'haa dengaq la ni aku nak cerita!!'

heheh

Liking my way of delivery?
i'll try to deliver using fedEx next time :D
(Tak der kena mengena pun)

CikEpal,
Thanks, and i like u too.

Sha,
hey!! nice way of putting your explaination sis,

but by having the option of changing the channel,
makes u able to escape from listening to the
same story dat have been playing from the very beginning of your life.
Just change the channel,
n if it comes back on again...
change the cahnnel,
when it is not the same about me calling u up,
telling about my time in MRSM beseri over and over again:D

but i do agree about having to enjoy the same thing
over and over again just because u know the ending.

i myself kept on shedding tears every time bruce willis pushing the button to ignite the nuke, blowing out the meteor dat suppose to hit the world and causes dooms day.

it easier that way, knowing the ending yet still being able to enjoy the story. humm humm


CikQemm,
i think that's the best disclaimer,
tp pocket pun tak tau apa maksud 'disclaimer' tu sndiri. heheh
so that kalau la ada orang kater...
'peh!! hang dah citer dah la teori ni bulan lepas!!'
n you can always answer saying...
'as per mentioned in the disclaimer... i rasa dah citer dah kot, tp nak citer lgikut suka ati aku lah!!'

Zara,
Now now sis,
i am not that hard to comment i think,
or atleast i think lah kan..

yes, it is comforting to be listened to,
its like half of the weigh was lifted off your back just by telling your story to anyone.
THe listening side? they dont care...
its not their problem anyway.

n btul jgak kan, bayangkan pocket post tentang benda yg sama tetiap ari, cuma tukar ayat n bahasa penyampaian...mahu kena flag jer blog ni kan.
heheheh


Amy,
eh!! betul tu!!
listening means getting to know him/her
just like i've come to know my grandmother who used
to stay in kampung new zealand and there was people from mori island there.
wah!

so let me go to your blog again tonite reading about your sister silver black n pink :D

banji said...

personally, kalau storyteller tu cerita story yg sama, kita kena hargai. sebab2nya

1) tak sikit tenaga dihabiskan nak cerita benda yg sama tu. dia sanggup habihkan tenaga utk tu, apa lah salahnya kita lalukan kat telinga

2) mungkin utk dia cerita tu sangat bermakna.

3) mungkin jugak dia mmg terlupa

4) ada cerita walaupun sama mungkin lebih baik daripada takdak cerita langsung

but of course ada exception... kalau cerita yg sama tu ialah cerita nak membanggakan diri, mmg elok kita excuse ourselves pegi toilet :)

Ayaq masak said...

eh raya dah habis ke?

tgk keadaan dan sapa pencerita tu la, kalau dia eksaited gila tu duduk diam2 senyum dan dengar udah le. kalau pencerita tu seseorang yg kita bleh sound direct dan dia tak kecik ati no hal tu...bagitau je lah kata dah dengar dah cerita ni oi~~

chipsmore said...

terima kasih sebab suka dekat saya..wakakaka :D

Kak Long Mawar Merah said...

Being a teacher, means i have to tell the same story again and again....
espcially kalau ulangkaji dah dekat nak periksa...

abis tu...dah sukatan pelajaran tu bukannya tiap-tiap tahun tukar. Paling-paling sepuluh tahun...jadi nak tak nak, ceritanya pasti akan sama.
Mesti pelajar2 tu tak sampai hati (baca sebagai: tak berani) nak kata, ekkeeleh..cikgu dah cerita tajuk ni.
Cuma yang bagusnya tiap-tiap tahun, pelajarnya akan bertukar.... huhuhu)

Nadia Yuna said...

tak salah kalau cerita berulang. sometime it can remind us too =)

i love kambing sebab kambing comellll! =)

atty's said...

bagi kty mana ade bhusan..kty suka jew bacanya