Tuesday, October 06, 2009

208. Dekat Gulai Itik Tu Kan?

Pocketeers,
pernah makan gulai itik tak? ... pernah makan itik tak?
pocket tak pernah.. or maybe pernah tp tak tahu yg itu itik.
apa la beza nyer itik ngan ayam kan? paruh?
orang tak makan paruh laa.

Tp ada la satu restoran ni
glamer bagai, bukan la
restoran sangat,
lebih kepada gerai yg org
buka dpan umah,
nak mengisi masa lapang
selepas persaraan, but it
turned out the place got
so many fan,
till it became a landmark.
'eh kat mana umah?'
'alaaa.. skolah kebangasaan tok kandu...'
'dkat ngan nasi gulai itik tu?'
'haaa situ lah' gitu gitu
Sedap sangat ker gulai itiknyer? pocket tak makan pun.
Senang je nak gi, sila lalu hiway utara selatan.
Bila dah sampai satu satu nya roundabout nak gi
ke kulim tu, sila masuk kearah kulim,
simpang pertama (Jangan naik flyover) masuk ke kanan.
Nampak jer shell tu parking la, walking distance dah tu.
Kalau dari selatan, pun sama.. just masuk kanan ke kulim,
n kanan lagi ke uitm or bandar perda, :)

Tempat ni glamer ngan itik dan ayam yg digoreng panas panas,
punya la besh nyer ayam ni, tak der la apa yg special sgt pasal
rasanya. cukup masin, cukup kunyit, tp cara goreng nyer pocket
rase ada special sikit, ada plak deep fried in different temperature
to ensure crispy diluar lembut didalam.
heheheh
Peehh!! pakcik!! Spec temperature control nyer berapa? +/- 10degrees?
Pocket being the QUality person he is.
Kedai ni bukak dari kul lima, kalau pocketeers sekalian sampai
kul 8 malam, makan nasi ngan kuah gulai jer la, pasal abih dah
lauk nyer.. sampai gitu skali nyer sedap.. tgk la gambo diatas tu.
Notice the ligamen pulled off by the force of the cutter, showing
how well done the chicken is cooked, but yet the flesh stays
juicy. How juicy? well that is for u to taste

Sambal belacan nyer besh!! nak meremang idung pocket yg ada
resdung nih .. hahahah, pedas nyer belen ngan masin belashan
nyer, n ada rasa manis manis buah gitu kat ujung ujung lepas
kita dah telan, punya la besh, ayam yg dlm gambar tu adalah
second serving. (Notice that there was no nasi around?)

Tapi kan... Satu prob.
Toilet staff nyer depa pi letak kat sebelah cashier,
dkat sangat ngan meja utk customer nak makan, sampai kalau
nak keluar dari toilet tu, kena mintak excuse ngan orang kat luar
kalau tak, abih la terlanggar abih tulang pinggang org.
Maa.. memang la pelanggan pun buleh guna toilet tu,
tp setakat ni pocket baru nampak staff pakai.
pocket duduk bebetul dpan pintu tu, masa pintu tu terbukak..
pocket duk tgh sedap menggigit lah kan.. skali haruman asing
menusuk idung, eh?

masa tu pocket gi gatal tengok kanan plak lah kan..
n nampak la toilet yg diorang buat lebih kurang tu,
ngan bata puteh berhabuk sikit tu sebagai dinding,
abih berlumut ijau dah dinding tu pon!!
Paip PVC nyer dah pnuh KuroKabi (BlackMold) dah.
kalau nak pegang paip tu,dinasihatkan pakai la glove.

Toilet tu terletak sebelah ngan cashier,
masa pocket gi bayor utk makan pocket yg tak abih ari tu,
pocket still lagi dok bau gas ammonia dari toilet sebelah tu,
ooii!!!
Bwelk!!

15 comments:

cHeRyNa PiReS said...

hmm..

this reminds me pada satu kedai mamak kat seremban. which eventually hilang ramai sangat pelanggan kerana kedudukan toilet.

itik? bestlah jugak. last year sha berendangkan itik dua ekor. bolehlah...tp manis sikit...and rendang berminyak sket...so lawalah.

gulai kampung pocket ngan gulai kampung sha tidak sama. org sini gulainya kuning, gulai anda di sana merah kan?

so, susah nak komen bab taste.

just tgh bayangkan tokei punya seluar dalam terselit and dia betulkan kat kaunter, pastu hulung duit baki kat pocket....

ahahhahaaa....

chipsmore said...

itik ngn ayam rasa sama ke??

perghh..terliur tgok gamba tu...leyh la pocket blanja makan situ nanti..ehehe ;)

miera a.k.a merr said...

klu dkat uitm mknanya jln g poli gk la ek??? erm,..rsnya slalu g ctu..nama skola pn cam sllu dgr..

erm.. cara mkn itik kt kedai tu mcm makan ayam penyet kt johor...super delicious....dkt tmn u skudai... smbal blashans yg plg xtahan tuh..

my boifie ade ternak itik..but smpai skng sy xpnah rs daging itik..~
kene pegi gk neh itu tmpat....

bendul said...

itik kaaa..?
tak pernah makan itik jugak..
itik pun banyak kategori kan..?
as in japanese, ahiru ngan kamo..

kenapa pocket tak makan itik..?
aku pun geli sket gak nak makan,
since terbayang itik tu menyudu ayo limbah..

iskk..
kwek kwek kwek...

ZARA 札拉 said...

mak aii~
sedap macam mana pun makanan, kalau ada hal2 begini, memang tak boleh tahan~

which remind me to Zombie Kampung Pisang. LOL!

Super HaNa said...

hooooooooooooooooo..........
potong potong selera betul

bila kita nk jumpa ni bang?
ahahaha

~ mizzAmy ~ said...

gulai itik sangat sedap okey!!! tapi amy tak tahu lah gulai negeri2 lain. yg amy maksudkan gulai itik made from kelantan-terengganu memang best. tapi depends jugak, if manis2 tak sedap lah.

itik goreng belum pernah rasa, nak suruh my mum try goreng with rempah. sedap ke tak ekh? hikhikhik...

Ayaq masak said...

takpa lah...sedap macam mana pun aku takkan pi kalau toilet location kat situ..eeyerrrr

atty's said...

gila lama tak makan itik..

bluweek.gak..

fitriah said...

tu ayam ke itik?
tak kisah la! yang pasti, nampak sedap! :)

Pocket said...

Sha,
rendang itik dua ekor?
wow!! macam besh jer,
itik memang berlemak sikit yek?
memikirkan macam mana itik berlari,
understanable jgak lah kenapa berlemak.
yer la kan.. kedek kedek gitu :D

yes gulai kita tak sama.
gulai sana kuning,
gulai sini kari,
kari sini gulai,
hahaha
ntah hapa hapa kan..

betulkan undies? wow!! tak leh nak bayangkan.. lelaki plak tu?

CikEpal
bleh bleh!
datang lah, pocket belanja,
sesama kita review restoran nyer skali lg :D

Miera,
wah! kira tahu jgak yer area situ,
orang situ kot dik?

heran kan, ayam tu tak der la special sgt pun, tp penarik utk kita dtg lg dan lagi, alahaaaiii...

tak pernah rasa lg itik? pocket pun

Bendul,
ado beze yek?
maaa.. sooo kamo!!

peh bendul, kalau ko cakap pasal ayer limbah tu, aku pun tak nak makan jgak lah. betul jgak tu, diorang memamng practically idup dlm air limbahan..
adoilaaa...

zara,
zombie kampun pisang tu kari termasuk chemical kan..
tp kalau stakat toilet ni tak la jadi zombie abih..

jadi keracunan makanan ada laaaaa..
(Bukan keracunan makanan lagi teruk ker?)

Hana,
kita jumpa dipavali ni,
kita gi makan gulai itik :D
(Jusco lg dkat, bleh makan ngan ekon sejuk sesjuk, lagi nak makan gulai itik kan.. alahaaaiii..)

tp hanachan berselera ker nanti?

Amy,
owh owh!!
gulai kat saner manis manis belaker yer?
well memang ada imej yg apa apa dari sana memang manih manih gitu,
termasuk lah anok anok dagho nyer, comey comey belakee.. :D

(Dah 3 am, pocket weng sikit ketika menaip)

try la mintak mak gorengkan tgk!
bleh pocket tumpang tak malu gi merasa skali :D

AyaqMasak,
maybe pocket bleh buat satu lg post
ngan gambo toilet nyer :D
sila jangan makan ketika baca blog ini waktu itu:)
hahahah

Atty,
bluweekkk!!
tp pocket still gi,
ngan mata tidak memandang ke situ :)

Fitriah,
tu ayam, goreng kunyit,
sambal blashan,
memang sedap,
tp ari tu pocket tak abiskan..

Cik Qemm said...

haih mula2 baca rasa membuak2 nak pegy.

but then, dah hbs bace rase berpk due 3 kali plak nk pegy.tmpt mkn yg jauh dr toilet ade tak pocket?

sweetheart said...

klu tgh lapo lalu depan kedai ni..
pastu terbau aroma kari itik tu...
leh benti oh..

Nem0 o0h Nem0 said...

per rasa daging itik? sy tak pernh nk mkn,sbb geli tgk itik gantung..heheh

lieya orange M.I. said...

...ini mcm nasi ayam dara jer...
...pocket tryla pulak nasi ayam dara kat gombak...

...yg dalam gambar tu, itik ker ayam...nampak cm ayam, tak tahu la pulak kalau itik...

...pernah kat kampung, syok2 mkn, skali org tu ckp itik...aduhaiii....