Thursday, August 14, 2008

91. DillemaKicap

pocket,
sesungguhnya aku ada satu masaalah,
lebih kepada dilema sebenarnya,
bagi ku besar la jugak, tp tak tau la pocket rasa camana,
seperti contoh, kalau aku pergi ke rumah bendul utk
makan nasi tengah ari, dia masak kari ikan ngan bendi,
huhuu sodap tuu.. eheh, n ketika menghidang, kicap kipas
udang juga tidak ditinggalkan. berdiri tegak diatas meja,
dan aku memang menyukai kicap, tambah pulak makan
ngan kari ikan.. hehh, so aku pun menimba lah ...
kari ikan tu sampai kering lah kuahnya gitu,
...
soalan:
bila patut ku taruk kicap ?
selepas rasa semulut kemudian taruk kicap?
nampak sangat kari yg bendul buat tak masin,
mesti bendul terasa ati,

sebelum rasa semulut pun dah taruk kicap ?
bendul akan kata 'amboi, macam dia dah tahu dah
yg kari aku tak sodap, kot yer pun rase la dulu.. hoh!!'

So camner yek pocket? aku pun tak tahuuu daaaa...
(Bendul, sorry kerana aku menggunakan nama anda buat contoh^^)

anyway, recently it is raining award ere in 'ToMyPocket'
Thanks to ya'all , i'm taking this as a compliment.
Will be striving to live up to the standard.

This one from Cheryna Pires, Thank you!!












This was from Yun:) Thanks ^^

13 comments:

~ mizzAmy ~ said...

~ pernah la tengok kengkawan yg mmg hantu kicap bila time diorg makan. diorg akan taruk kicap tuh dulu kat atas lauk or nasik sebelum diorg memulakan sesi makan.

if taruk lepas sesuap dua tuh, mungkin la ade kekurangan pada masakan. ~

Pocket said...

so kalau sampai jer lauk,
ngan nasik yg puteh bersih lagi dah taruk kicap is considered as ...
hantu kicap,
tp kalau dah semulut dua, buat muka sket n then mintak kicap would be considered as ...
tak cukup masin lah?
hummmm...

thanks for the honest opinion :)
amy hantu kicap?

Ayaq masak said...

letak je la kicap tu sebelum makan sambil buat disclaimer 'huihhhh aku kalau kicap tadak mmg takleh makannnn'

Princess Liyana said...

Rasa la dulu bro:)hehe

bendul said...

"bendul" yg disebutkan tidak ada kena mengena sama sekali dgn aku..
i don't take kicap at all..!!
never and ever.. hoh..

Mira said...

setuju ngn ayaq masak... b4 mkn lg ckp la "aku kalo tadak kicap xleh nk menimba.. kalo pekena kicap insyallah licin"

hehehehe

pastu org akn tanya pocket yg mana ni? ala... pocket kicap tuh.... ahahahaha

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

watashi boleh hidup tanpa kicap
tp kalau kari tanpa kicap..err...watashi rasa watashi nk tukar statement atas

watashi takleh hidup tanpa kicap KALO MKN bersama kari
ahaahhaha

ada org ckp kan pocket,org utara je mkn kari ngan kicap neh

KoudaGaijinsan said...

lari dr topik sikit.
tips utk sesiapa yg jadi tuan rumah,walaupun anda jenis yg mkn sikit,kalau tetamu anda tak abis mkn lagi,jgnlah berhenti makan...
makan perlahan2 ker..sbb ianya akan membuat tetamu anda malu nak tambah lagi...belajar drp org tua2...

nUR_rOsALiNdA said...

kicap tu wajib..
huhu~~~
makan,mesti ada kicap,kalau tak cam tak de selera jerk.. Tapi kena kicap kipas udang yg manis tu. Tamin tak leh masuk.. masin...!!!

~ mizzAmy ~ said...

~ amy tak kisah sangat if tak dek kicap. sebabnya kalo taruk kicap sama ada lagik masin or lagik manis. tapi kalo pekena ayam or ikan masak kicap... tuh mmg sangat la yummylicious.

satu lagik kan, amy perasan la. org2 utara especially org kedah mmg suka makan taruk kicap ker? that's why la i call them 'hantu kicap'. siap ada yg bg petua, kalo nak cerah makan la kicap bebanyak. sangat la lawak tak hengat... ~

yan kiut said...

I would go with what ayaq masak tulih tuh. ..aku pun selalu beli nasik campur mesti last sekali buh kicap atas nasik..kalau takde kicap siap tnya makcik..takde kicap ke??pastu makcik tuh bawak kicap drp dapur dlm botol plastik cam minyak masak tuh (kat johor kicap jalen lg glamer)..pastu makcik tuh buh dlm pinggan kecik suh aku ceduk dgn sudu tuang kat nasik..pastu..2-3 ari aku asyik tnya kicap jer..next week nyer makcik telah mengambil inisiatif membeli botol plastik kecik tempat buh kicap..sayanggg makcik!

Pocket said...

Ayaq and Mira,
hummm, basically umumkan ke dunia bahawa pocket ini hantu kicap :) sampai orang tahu.
Pocket mana?
POcket kicap
hheheh,
betul jgak tu kan, with this, orang takkan kater makanan tu tak sedap, instead diorang kecian kat pocket,
'Cian dier... tak sihat rupanyaa'
huh!!

Yana,
umph!! rasa dulu yek,
then baru...
'peh sodap betul kari ko ni bendul!! , tp aku ni tak leh kalau tak taruk kicap, heheheh. Excuse me.. pass the kichap please :)'
buleh la kot :)

Bendul,
Serious bendul tak makan kichap!!? kenapa woi?
ko demam campak yg berterusan ker?
like bendul the permanent pox..hahahah
macam macho la plak nama tu:) eheh
tp kenapa bendul.. kenapa!!!???

HanaChan,
yeah!! cam tulah hana!! kari tanpa kicap is like
kuah rojak tanpa kachang,
laksa tanpa bunga kantan,
ayam masak kicap tanpa halia:)eheh

yer ker? orang utara jer makan ngan kicap yek?

GaijinSan,
Bukan tukar topik sikit tu, langsung tersasar jauh!!
tp tak per, stil ada kena mengena ngan makanan so ok lg:) heheheh tp memang adab melayu kot kena tunggu customer or orang yg lebih tua kat meja tu then baru buleh berenti makan...

tp tak pernah plak tahu kenapa..
thanks for the info...

NurRosalinda,
umph!! umph!!
mesti kena kicap kipas udang yg manis tu,
potong cili perah limau ngan bawang pun sodaap...
tamin? nak wat masak kicap buleh la,
kipas udang? enakk kan dimakan begitu sajaaaa...:)
hohooooo

Amy,
Kedah Ian as a Hantu Kicap, heheh,tak tau la plak, tp pocket memang kedah,
n pocket memang suka kicap, tp tak der lah sampai tak der kalu tak nak makan,
ado besh, tak der kalu... tanya,
tak der jugak kalu ok, pi kedai lain heheheh:)

yan,
so yan pun rase cam pocket kena mengumum kan kepada masyarakat sebelum makan. hummm,
akan dibuat lah kot selepas ni, tp pocket nyer style, tak nak taruk skali sahaja,
mesti berulang kali,
tiga titik bagi setiap suapan,
ada 17 suapan kalu,
51 titik...
takkan nak taruk 51 titik skali gus!!

cHeRyNa PiReS said...

tak brape selera sangat kalo makan asek tambah kicap...kalo makan kicap ngan cili baru orait:D