Tuesday, August 12, 2008

90. PinkPocket


I have a story, a story about "PINK"
its a bit technical so bear with me yah,
a japanese base factory in thailand making pen:)
there is a pen with part number 04B
(simply white body with blue ink pen)
there is also 04R(well, white body with red ink pen)
now of course blue ink pen is with blue cap,
and red ink pen is with red Cap, obvious right?

now the company decided to make another new product
which is a pink pen, obviously pen with pink ink
should have pink cap right?
Inside the work instruction, it is indicated
'fix the pink cap with 04P part'
but what happened was they produced about 4 batch
of pink pen with red cap.
wrong assemblied packed and sent to customer.
(One batch is about 1000 pcs)
Customer complained!! why 04P is with red Cap!!?
the management comes to search for the answer...
'kak, kami tak marah, kami cuma nak tanya saja,
kalau kak bagi jawapan macam mana pun kami takkan
amik tindakan, malah kami akan bagi hadiah lagi
kalau kami dapati berpatutan'
says the manager of the company (in thai language that is)
to the frightened makcik standing infront of the whole japanese boss.
'err, kak tak tau kaler pink tu macam mana..'
she says trying to hold the tears from her eyes.
'haaaaaa!!!!????' everybody's jaw was on the floor.
the most common sense thing is not known by the thailand makcik,
Now now pocket, i am not saying the makcik is stupid
by not knowing the colour pink, the management should
have shown colour instead of a word "pink",
when they show the blue colour cap to the makcik
'biruu' she answered
'merah' she answered when red cap was shown to her.
'merah hati' was the answer when they show pink cap.
but pocket,
i would undoubtly be saying 'merah jambu' if i was in the makciks shoes.
which would be different with u guys right?
merah muda? merah jambu? merah ubi? merah susu?

my point is, sometime word can be subtle,
requisition or instruction as clearly as
'fix the pink cap with 04P part' can also be misunderstood...
then how would :
'besok i nak balik kampung, tp sesorang cam tak beshnyeee...
nak kena beratur lagiii, takut kena kacau lagiii... u cuti kan besok...?'
'amboi amboi, tgk diorang tu, kecik kecik lg jalan pegang tangan..ihik'
'hoh, penatnya ari ni, kehulu hilir, rase cam nak tido jee..tp sampah tak buang lagi...haaiiihhhh'
i would never understand those!! can u please be more specific!!
'besok teman i balik kampung bleh?'
'pegang tangan yok!'
'tolong gi buang sampah!'
and my answer would be ...
'macam mana pun kami takkan amik tindakan,
malah kami akan bagi hadiah lagi kalau kami dapati berpatutan'
huhuuuuuuuuuuu :)
anyway pocket, the makcik got a pink hello kitty toaster with an engraving 'PINK'
heheh

20 comments:

cHeRyNa PiReS said...

pocket!!! i'm giving u an award...pls visit my blog asap, k!

Mira said...

pempuan kalo cakap ngn boifren suka berlapik..
double meaning gitu..
ahahaha

pen merah pen biru
hehehehe

banji said...

heheh bahasa melayu mmg terlampau terlapik kadang2.

tak salah, cantik dan sopan lagi. tapi rasanya antara couple tu kena tau bila masa kena bahasa berlapik, bila kena "cakap biar terang" kind of mode.

dah lama, mesti pasangan kita tu dah tau hari ni hari blur kita. vice versa.

kesian makcik tu... so kena tarik balik ke semua product? QC dia tak kena tanya?

KoudaGaijinsan said...

ahahaha..kalau aku, cari the supervisor dan tanya,apa kebenda S.O.P & training yg ko buat kat anak buah ko nih?
teringat buku 'Why men don't listen & women can't read maps'...sesiapa ada masa bacalah..

cHeRyNa PiReS said...

kalo awek cakap tak bertapis pon kena marah gak:D

~ mizzAmy ~ said...

~ merah hati=merah jambu ker? merah hati is red kan? ~

filantera said...

taksalah, new rules in bahasa, takleh gunakan perkataan makanan untuk gambarkan warna

merah susu
merah jambu
hijau pucuk pisang
biru ayag laut
merah darah
merah hati
ungu buah remia
kelabu taik anjing :)

btw, rasanya the error goes all the way to IPQC, supervisor,releasing QA kan!

"ALL men see in only 16 colors, like Windows default settings. Peach, for example, is a fruit, not A color. Pumpkin is also a fruit. We have no idea what mauve is. fuschia?"

A t i Q a h said...

alahai. sian makcik tu. huhu

bendul said...

hmmm.. like to have one of the "pink" marker pen, so i can write my female operator name with pink and male operator name with blue..

tapi kenapa ha, bila pink jer, org similarkan dengan female..?
hmm.. bila guys pakai pink, org kata gay..isskk...

btw, thanks pocket for such post.. it makes me learn something to improve my production.. :)

Nurmala Mazlan said...

pen merah
pen biru
u marah
i love you

wak!!!!
masa kecik² suka nyanyi lagu tu..huhu~~~

antalya said...

merah jambu ngan merah ati..lain beno tuhhh ishh.
n'way sila jengah ke blog sy n amik award di situ

AYAQ said...

'besok i nak balik kampung, tp sesorang cam tak beshnyeee...
nak kena beratur lagiii, takut kena kacau lagiii... u cuti kan besok...?'
'amboi amboi, tgk diorang tu, kecik kecik lg jalan pegang tangan..ihik'
'hoh, penatnya ari ni, kehulu hilir, rase cam nak tido jee..tp sampah tak buang lagi...haaiiihhhh'


Lu pikir la sindri braderr..hahaha.. guys are SO clueless. tsktsktsk...

Pocket said...

CherynaP,
actually kalau awek cakap tak bertapis memang kurang menyelerakan, tp dalam isu isu kotor jer,
cam contohnya:
'eh abang, tunggu jap yer, sy nak gi be*ak jap'
just bangun jer jap n gi jer la toilet, kna kabo ker?heheh,
'haa, isap la lagi rokok tu, senang sikit biar mampus'
heheh,
Okeh..akan pergi sana nanti ya :)

Mira,
heheh, tu la yg susah dek lelaki yg penuh ngan data dan fakta nak paham nii...
memang indah... tak dinafikan,
tp kan, jangan salahkan kami kalau kami lamat pickup yaa..:D

KoudaGaijinSan,
pastinya selepas makcik tu ditanya, supervisor nyer kena balun pulak la yer, gi buat Work Instruction bangang macam tu.. ehheh

Amy,
tu yg tak tau tu,
sesetengah orang sebut maroon as merah hati,
merah muda as pink,
merah ang ang pun ado jgak kan, heheheh

Filantera,
dang bro, mauve and fuschia?
that is way out of this world for me,
i even having problem differentiating
turquoise and biru muda,
khakis and coklat muda,
Maroon and merah tua,
heheheh
so basically we men dont have that much colour in us yah? heheh

Atiqah,
well actually makcik tu dapat hadiah,
so tak la kesian sangat,
tp susah wo nak dpt kan jawapan dari orang bawahan,
diorang akan anggap boss marah.
jawapan yg keluar selalunya menyesatkan.

Bendul,
my apologies bendul for the story have to start with this opening...
'to make it easy, i'll put the product as a pen, the story is not about a pen, its about something else, but to make it easier to understand, am putting pen as the product.'
heheheh but the Pink colour is the same,
Thailand people dont know pink. :)maybe they understand merah susu or whatever they might be calling it, but the word PINK is foreign to them.

guys wearing pink? what is wrong in that?:)
heheheh

Yun
umph!! merah hati camana yun?
merah jambu macam mana plak?
haih, pocket dah pening dah,
memang lain ker samo?heheheh

umph, i'll go there to take me award,
makasihhhh:) heheh

Nurmala M,
hehehe, itu adalah the everlasting pantun tuh...
samo la ngan
pecah kaca pecah gelas,
lepas baca harap balas ...
huhuuuu...

Ayaq,
lu pikir sendiri?
well pocket did think and this is what pocket would reply (Normally):
'umph!! besok i cuti, syok nyer cuti, dah lama tak cuti:) u nak balik kampung? gambatte'
'hooh kan diorang tu gatal betul, jap yer, kasi abang gi tegur diorang tu.. kecik kecik lg gatal nyeee..'
'penat? tido laaa... sampah tu besok jer ...'

eheh:)

Ayaq masak said...

eeee mmg takleh buat boipren betul la pocket ni..

Pocket said...

umph!! yup.
am not 'boyfriend' stock,
am a 'husband, till death do us apart' kinda stock...
heheheh:)
huhuuuuuuuuu

pandagumuk said...

kadang2 dorg pusim2 ayat sebab dorang segan or nak ngengade.ahaha.tp kdg2 kite yg dgr ni naek menyampah.its either yes or no je la kan.

bendul said...

hidup pocket..!! hidup lelaki..!!
kami rela jadi "clueless" daripada kena jadi tukang tilik, meneka hati dan pikiran wanita..!!
huhuhu..

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

aahhahahahahhaha
hadoooiiii
hangat betul isu 'are husband or bf neh"

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

ralat
"are u husband or bf"

Pocket said...

Panda
kan,
pocket memang kurang sharp sket pasal hal tu,
dah la wanita ni terkenal ngan betapa susah nya nak paham, from men point of view la kan,
betul jgak kata kata Bendul tu, better jadi clueless dari cuba nak paham hati wanita yg
buat salah,
tak buat salah,
better buat nanti,
tp tak buat skrg salah...
heheheh!!:D
(Mesti pembaca wanita sekalian marah skrg.. larriiiikkkk)

HanaChan,
Hangaaat...
BF ker Husband?
wannabe a husband as romantic as a BF. Huuuuhuuuuuu