Thursday, June 05, 2008

60. Terciciaq Dari Pocket

'aaa pocket, mintak maoh banyak banyak la pocket,
tapi baghang yang pocket mintak tadi ter'ciciaq' la.'

'ter'ciciaq!!?, hampa buat lagu mana buleh ter'ciciaq' tu!!?
nak kata hampa hantaq pakai moto pun dak jugak,
nak kata lori hampa converteble pun tak jugak'

'laaa... oghang stor pi lupa nak boh ataih lori,
kami dah habaq dah kat depa, tapi nak teciciaq,
nak buat lagu mana?
depa dah hantaq dah pukui tiga punya delivery'


tte pocket...
ada la orang guna perkataan ni tadi,
ter'ciciaq' as if in tercicir?
Tanya la dua tiga 'kedah'ian kat ofis ni td,
ada ka perkataan sebegitu. katanya ada, cuma :
generasi muda sekarang ni lebih banyak guna
'jatuh kot jalan' daripada
'ciciaq kot jalan'

selepas perbincangan tentang perkataan ciciaq,
keluar la pulak perkataan lain seperti :
'lesiaq'
'latam'
'loghat'
'Mertun'
dan... 'sorok'

'sorok?' tanya cik taiping,
'macam menyorok ker... tak pun aci menyorok gitu?'
'err... sebenaqnya sorok tu maksud dia "sarapan",
tak gitu Cik Guaq?'
jawab cik kulim
'hooh hooh!' setuju cik guaq mengiyakan
'contoh ayat?' cik taiping masih lagi kurang paham.
hummmmmm....
'oooii guaq, depa menyorok ka dak lagi?'
'oooii kulim, menyorok dah!!'
'hang sorok apa guaq!!?
'sorok pulut ikan masin ngan nyioq!!'
'hahahaha'
'hahahahah' imi mo nai warai (Gelak yang tiada makna)
berdialog cik kulim ngan cik guaq buat buat gaya macam
jauh sangat jarak antara mereka.

korang acaner? mesti banyak lagi bahasa bahasa yang
ter'sorok' tak kita tau kan.

16 comments:

~ mizzAmy ~ said...

~ best la bahasa utara. even i org belah pantai timur tapi ramai yg baru2 kenal ingatkan i org belah utara sebabnya i suka ckp loghat utara. hehehe...

sorok tue tak pernah tau, yg basikal kot loghat kedah aper ntah? gerek ekh?? ~

bendul said...

ahahaha.. asyik gelak jer aku nih.. yg paling aku suka loghat utara nih, perkataan "ghengau".. ahahah.. anak aku suka sgt ghengau aku.. sakit wooo..

mySmartAir said...

huhu..pocket, ada lagi yg oqang taktau pasai loqat2 kedah ni..niii diaaaa..huhu

Toslet...........Lampu suluh
Ghe-nyeh.........Senyum terlebih (timmy slalu guna)
gon..............cerun
tetomoih.........tersungkor
kawaq............pencuri
hapak pera'e.....bau hapak

filantera said...

nak tambah gak

kalau manis sgt
- maneh melecaih!

satu lagi dulu poket bawa kuar teori G kedah ilang pi ke t'ganu

semua perkataan yg hujungnya "ing" akan di buang huruf g dan di sedekah kepada ganu
contoh:

"kucing = kucin"
"kambing = kambin"
"baling(perbuatan) = balin / punggai"
"jogging = joggin"
"anjing = anjin"
"daging = dagin

dan sebagainya

Annaster said...

ngeh2..
Enjoy jer when org lain2 negeri berkumpul cause semua language keluar.
Dan yg pasti I'm trying very hard to understand.
Almaklumlah anak sejati KL..
Gombakian's!!

Hye MysmartAir,

ngeh2 tu bukan gelak berlebih ekk..
u know what i mean, aite?
I bet u know how i gelak kan??

antalya said...

sy pon ske loghat utara. mcm lembut je :-)

Pocket said...

Amy,
heh,
sorok tu basically orang kampung jer pakai, amy jangan duk tanya plak orang kedah kat kl sano, diorang takkan tahu nyer lah eheh:D

Bendul,
ghengau yek?
peh aku tergelak dengor perkataan tuh, lamo tak dengar. anak ko suka ghengau ko, ko plak?

FIlantera,
yah, the theory...
but it is true isnt it? pasal tu orang ganu kata
makan=makang
pinggan-pinggang
betul ker?

SmartAir,
alamaaakkk... ghenyeh
yang tu pun classic jugak...
tertomoih, always thought there's a DBP version of it which is
ter tomos hahahaha

Anna,
Eh?Anna kenal SmartAir ker?

Yun,
hummm... ado orang kato kasaq, ado orang kato lembut, different people with different perception :D

~ mizzAmy ~ said...

~ baru teringat, my fren suka sebuat pasar malam = 'pasat malam'. suka ejek dier, sebab duk sebut pasat. hahahaha... ~

A t i Q a h said...

Mysmartair,
tetomoih.........tersungkor
owh..perkataan ni betul2 ada ka. ingat kan member tu main cakap je. hahaha!

loghat2 ni tak reti sangat. tapi perkataan jawa tau lah. hoho.

Tny said...

Gilaa aihh.. terketaq2..lambat mcm kora!!! hahahah

LOL

:D

*tetomoih tu x tahan tuu!!!



Filantera,
kucin kambin kencin kunin!!! hahahhaha

*gila nk tergulin tgk hmpa 2 nihh!!!*

EpaL c0keLaT said...

Wahhh...ade pelajaran baru nih ;;) begitu byk loghat yg aku tak tau yek :D

diya said...

huhu. ape yg diya perasankan pocket... kebanyakan kwn2 diya [gegirls], mesti mudah terpengaruh dgn loghat utara... especially dak2 klate cam diya neh. diorg terpengaruh pun sbb kwn2 kitorg yg dari utara tu memang pekat likat ckp utara. huhu. diya takdelah terpengaruh sampai aku hang, ayaq, lesiaq, ke ape2 yg Q. diya terpengaruh dgn lenggok loghat diorg jer. tapi, still bantai kecek klate jugak. dan kdg2 diorg terpengaruh ngan diya :p

banji said...

:) paling best tengok sorg cakap kelate pekat, sorg lagi kedah pekat, tapi boleh faham siap boleh gelak lagi

sumbangkan perkataan jugak
ghagaih (kedah) = ukah (kelate) = panjat (malaysia)

Ayaq masak said...

haa mai dah semua orang utara..haha.. aku taktau sangat la bahasa kedah ni sebab cheq owang penang hahahha!

Maktok aku suka dok sebot 'buah moktan' = rambutan. hehehu.

apa lagi ah...

wei lesiaq tu pa jadah?

Annaster said...

Hmm..
Yup..
I do know him..
=)

fairuzniza said...

salam..

this entry remind me of a 'tragedy' happened to me long time ago [when i was about nine]. i went back to kampung, which is kelantan, and stayed with my grandma for a month [skul holidei].

one day, my grandma asked me to go to pasir puteh alone [i was so brave that time], and i went there. she didnt forget to ask me to buy 'sumbo' for her. she said,

"tulong beli sumbo putih"

and i was like.."okay, mek."

and there goes the tragedy..i went to every stall in that pasar pasir puteh and asked the makcik2 in there, do they have that 'sumbo puteh'. i was puzzled as everytime i asked them, they would laughed at me. wah wah wah..

when i went back, i told my grandma that the 'sumbo putih' wasnt there. and then again, she laughed at me. i was so confused and then, finally she told me that "mano ado sumbo putih ayuz weiiii"

and i was like..."apakah"

then she told me..

guys..."sumbo" is pewarna..mane ade orang juai pewarna putih???? haiya..

*malu*