Monday, April 14, 2008

41. Nenek Pocket

Dulu aku ada nenek,
dikala aku masih lagi darjah 2,
dia masih lagi sihat, dia seorang
yang kuat lagi
hubungan ku ngan dia? basically cicit
aku ada mak (Mama)
mak aku ada mak (Maktuk)
Maktuk aku ada mak (Nenek)
kiranya dah tua la nenek aku nii,

dia suka cabut rumput, katanya pasal
dia tak mampu nak guna mesin rumput n
chop off the rumput, memang la kan
jadi dia akan tunggu ari ujan,
pakai payung,
pegi duduk di laman tu
dan mula mencabut.

pernah cuba sekali... memang besh
pasal tanah nyer dah lembut so akar
akar nyer tercabut skali ngan rumput
nyer.
ada sikit lagi sama cam perasaan lega
lepas daging yang tersepit di celah
gigi berjaya dikorek ngan toothpick,
heh heh.

'nek... nek umur berapa dah?'
'entah la, masa nek lahir dulu depa
tak buat surat beranak lagi.'
'hummm, masa muda dulu orang jalan
pakai keris ka dak dah nek?'
'hoih!! tu zaman melaka... P'ramli
ngan puteri gunung ledang tuu...
hang ingat aku umoq pat ratuih taun ka!?'
aku plak yang kena marah
'hehehe... mana la nak tau kan...'
kata ku sambil terus mencabut rumput.
'aku ingat masa aku anak dara dulu,
masa tu kami duk kat tanjung (Pulau pinang),
pak aku duk besiap nak pi peghang ngan
orang puteh, aku kena buat bekai utk dia,
dia kena angkut meriam masa tu' kata nenek
sambil mata nya memandang keatas mencari
cebisan cebisan kenangan.
aku hanya mengangguk

kejap kejap, Sekarang pikir balik
Pulau Pinang perang dengan orang puteh
would be.. francis light?
kejap kejap, Sekarang Google balik
Check check sejarah tingkatan tiga...
francis light jajah pulau pinang tahun 1786!!
aku darjah dua pada tahun 1984, 85, 86 gitu
gitu.. nenek aku umur 200 tahun dah la masa tuu?
tp dia anak dara masa francis light datang.
back then 9 tahun dah anak dara dah...
lets consider that when i was standard 2,
me great grandmother was about 210!!! and she was
still alive and kikcking, pulling the rumput ...
(Simply orang puteh yang lain kut!! takkan la francis light....)
dia pulang ke Rahmatullah masa aku kat jpun ...
tahun 2000 kut.
Rindu la pulak kat nenek...

19 comments:

aria ayumi said...

uihhh. biar betik. umo 210!!! pecah rekod tuh. hihi. sukerk baca part yg sembang2 ngan nenek. mcm brutal jerk :p

Ms Chrome said...

suka la design layout nih... wt sendiri ke?

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

wow...
salute

tp kenangan pocket tu sgt indah kan?

purplechoc said...

nenek pocket adalah moyang la kan?
boleh msk record ni kan..

saye dulu jarang bersembang dengan moyang,sebab moyang saye garang.huhu takot.. :p

Tny said...

Pocket..
Amboih.. emo pulak dia ni...

Pocket ni org Penang ke? Ehh itu bukan nenek.. tu dh pangkat tok nek tau ka? :p hahaha.. tp betoi kan? ;)

Errmm.. kita pun teringat tok (grandma) dh setahun dia xdak :(

OK.. enuf for the emo feeling!!!

Ehh illustration tu buat sendiri ke? Unique espc payung tu :)

~ mizzAmy ~ said...

~ datuk i pun suka citer2 pasal zmn2 dier muda2 dulu. sampai skang dier keep cerita kalo nak bezakan ngan zmn skang.

wah.... sangat great2 grandmum la ur nenek. ~

mummysyafie said...

kenangan ngan arwah nenek tu kenangan yang terindah kan..

rindu lak ngan arwah nenek kiter

bendul said...

waaaaaaa.... aper jenih citer nih..? best la plak baca..

yabkiut said...

oii takkan 210 thn kot..iskhhh cam tipu jek..

Ceera said...

biaq betul umuq 210 taun, hehehe... mungkin perang lain kot...

oh... tu kira tips la kan nak cabut rumput, nak cuba lahnanti.. =P

KoudaGaijinsan said...

err..dia pi memerangi org puteh atau dia ikut org puteh berperang?
kalau ikut org puteh berperang (hmm ala2 zaman left adnan) tuh mungkin gak kot..tp kalau memerangi org puteh..wow..memang zaman2 Dato' Maharajalela lah!!
Teringat arwah Atok cerita,masa zaman komunis,berdesing telinga dia sekali tu...komunis tala senapang betoi2 dekat telinga dia..nak tembak tali barut jepun!

Pocket said...

AriaAyumi,
umph... nenek memang brutal, kalau tak .. tak la dia gi cabut rumput... i mean..upah la orang racun jer huhuuuu...

MsChrome,
Design layout mana? the whole background ker...
or simply ponggong nenek ku pakai kain batik.
Yes... memang buat sendiri :D

Hanachan,
Suka nya gambo hana yang tak buka mata tuu... umph, memang those were some of the pieces of memory about nenek. ado lagi but another post lah :)

Hummm... Purple choc,
Sesetengah negeri memang dipanggil moyang... tp tak leh masuk record lg ... pasal kesahihan cerita masih belum ditentukan... eheh

Tny,
actually pangkat ngan panggilan beza, since kekadang tu pangkat nyer mak sedara tp since tua setahun jer... panggilnya 'ucu' jgak... :D
yup, illust tu wat sndiri... simple excell jer

Pocket said...

kan mizzamy kan,
selalunya diorang bezakan ngan zaman sekarang. kekadang pedih jgak :/ ..hihiiii

Bendul, ini jehih cerita kenangan. even though i refuse to believe it that she's 200 years old... but i still keep the memory.

kenangan ngan nenek memang precious kan mamashafie,kenangan utk dirindu.

Ceera n Yankiut... actually memang tak percaya jgak, most probably salah paham.
Salah paham pocket tentang which orang puteh...
salah paham nenek ku tentang which perang...
tp still... the memory is mine to keep.

Koudagaijinsan,
last last kita jgak yang gi jpun study kan hehehe...

Princess Liyana said...

Cantikla design blog u:)
Hmm..sorry to hear about your grandma.

Luvy's said...

aii pocket..bes lorr bc ksah nenek pocket..mmg kasi plajaran tol..dlu pnah gak luvy cbut rmput kt kg..mmg mnyakitkan..xtrpk lak k cbut time ujan...teringat time dlu2.....hahaha..
http://redluvys.blogspot.com

aria ayumi said...

tu lah kan. patutnya nenek dok rehat jer. ape yek tips nenek jadik brutal cenggitu? :D

Pocket said...

Liyana,
Cantik ker, rase cam simple jer :D

Luvy's,
Umph!! umph... cabut la rumput masa ujan, jangan demam dah laa:D

AriaAyumi,
Tak tau lah, dia memang kuat, naik tak paham punya kuat ... heh heh...

Thanks to all ,
Thanks for visitin,
thanks for commentin,
am going to link y'all to me pocketeers list :D

datang lah lagi :D

Mohd Noor Hakimi said...

aku pun windu sama arwak nenek aku.. Al-Fatihah buat yang tiada.

p/s--salam perkenalan

Mohd Noor Hakimi said...

ooo..org penang ka?aku kedah..geng2