Wednesday, February 03, 2010

261. Kata Orang Tua Tua

A quick post,
Bebaru ni ada post tentang pesan orang tua tua
that turns out to be true and even explainable
biologically chemically, how i hope none of our
'pesan-orang-tua-tua' need quantum physics just
to explain mengapa masa buat tapai tak buleh tegur,
atau kenapa penggali kubur tak buleh pakai
seluar dalam menggali kubur.

teringatkan tajuk ini, maktuk sampai sekarang
masih lagi kalau mandi, akan dicepuk cepuk kan
pintalan kain basah dia ke badan nya sendiri.
lepas mandi jer mesti dgr...
Phaaakkkk!!! Phaaakkkk!! siup..phaakkk!!
'adeehhhh, terlebih hawin pulak'

kata maktuk petua tersebut adalah untuk menyihatkan
sendi sendi seluruh badan,
'Tapi kenapa maktuk? apa yang jadi kalau tepuk?'
'Masa tepuk tu, hang pukui kuat kuat kira macam masaj la,
tendon hang antara tulang tu akan jadi lagi kuat,
hang tengok aku ni, dah 80 pun zoo taiping tu skali henjut
jer aku pusing'
(Ok she didnt use the word 'tendon', i just used the word to explain better)

Pernah dgr yang ni?
Pocket rase pastinya petua ni tak sampai kat kita,
pasal berapa kerat sangat la antara kita ni yg mandi
ngan kain basahan macam ramona rahman mandi
dlm fenomena tu?
kan?
kan?
Pocketeers?










Lariiiiiii!!! selamatkan diriiiiii!!! heheheh >:)

16 comments:

intan izani said...

eh...
tak tau nak komen ape...

org tua byk sgt petua...
kan kan

Dee said...

muahaha..kalo mandi tu gesek je tapak kaki yg kematu kt lantai simen yg menggerutu tu..pasti licin je..xyah pakai losyen2 dh..

lg satu..gosok ketiak ke kepala lutut..gerenti bulu ketiak segan nk tumbuh kt situ..hahaha..

well..it happens to be true..itu petua mak sy..dia mmg xde bulu ketiak..wow!!

Cik Qemm said...

owh.

yg ni tak pernah dgr.something new for me.
pocket ikut ke maktuk pocket wt cmtu?

~ mizzAmy ~ said...

petua yg amy guna sampai skang, kalau nak mandi tuh kena jirus air dari kaki ke badan dan baru lah ke kepala.

deusXmachina® said...

tul juga petua orang2 tua
ermm...
tak ramai lagi yg mandi dgn kain basahan
semua mandi bogel
erk888

erk888.blogspot.com

~LP Lum~ said...

salam pocket~

hehehe... mmg xpenah dgr ar petua yg 2.. kalo yg lain2 ada ar... apa2 pun kang sy tnya omak sy.. :p
mna tau kot dia tau lak pasal petua nie... ;)

aBoi said...

tak pernah dengar pulak pasal petua yang satu ni..erm...

HEMY said...

dr segi sains betul kata mak tok hang.DIa just macam hang ketuk tulang keting ngan botol hari2 smpi dia accustomed and density tulang makin keras dan padat utk bertomoi

la ni aku amalkan petua yg ramai anak tu..mandi kalu..jgn bashkn sume..basahkan peha kanan dulu..yeahhhh

.millalara. said...

wah maktok. class! jom g hungga2 kat zoo tepeng.. huuu~

erk.. knapa kalau wat tapai takleh tegur? *tetiba rasa nak makan tapai! aummm*

KoudaGaijinsan said...

teringat satu mender dulu...
kalau tak sikat rambut, nanti rambut jd tahi lembu???hahahah
pikir2 balik rasa kelakar jer sbb pernah percaya...

UglyPooh said...

gunala kain basahann pocket..hikhikhik

Ah Fatt said...

aah. ramai mandi bogel jer

iza~de~bintang said...

Hah dulu masa kecik2 dengar jugak orang hawin kain basahan belakang badan depa, la ni tak tau..orang tak buat dah kot. Tapi alasan menguat kan tendon dan sebagai masaj tu nampak relevan.

petua dulu kadang2 lawak sangat, Ingat dulu kecik2 sapa ntah tak bagi lambung kain dalam umah, satgi keluaQ harimau..adakaa lagu tu. Padahai takut kain tu kotoQ. Petua tu mmg tahap imajinasi tinggi hehe.

Btw soklan pocket yg akhir tu mmg soklan cepu tembaga hahaha

Kak Long Mawar Merah said...

Tak pernah dengar petua yang ni.
Yang ada dengar dan masih ingat ialah, anak dara jangan nyanyi kat dapur, nanti kahwin orang tua...

p/s zaman sekarang, ramai yang tak dengar cakap maktuk, sebab tu ramai yang dok cari peluang kahwin dgn org tua kaya raya...opps...(eh, lari tajuk ke?)

~Kak AZZ~ said...

salam....

hehehehehe.....tumpang gelak sat naaa...kelakaq la pulak baca komen2 depa ni...

awat aku tetiba ja guna loghat utaghaa....hahaha...

Pocket said...

Intan,
kan, manyak wooo:D

Dee,
gosok ketiak kat kepala lutut!!
yes pernah dgr yg ni,
kalau pocket buat kalu macho tak? hahahahah

CikQemm,
Dee,
tak, pasal pocket mandi...
tanpa kain basahan heheheh:)

Amy,
yg ni macam mandi raya jer amy?
tp kalau pun betul, mesti pasal
temperature distribution kan :D

Deus,
btul tu, pasal tu la susah nak sampai lg petua dulu dulu ..

Linda,
tanya dia and post something bout it will ya :D

Aboi,
tak pernah dgr yek? petua lain yang seumpamanya?

HEMY,
hooh hooh!!
dulu masa belajar tomoi (sikit sikit)
dulu memang ada buat tu!!
masa tu duk nampak vandamme dah heheheh
tiang skolah yg 600x600 tu jadi mangsa :D

MilaLara,
kenapa wat tapai tak leh tegur?
nanti tapai jd kelat..

gaijinsan,
rambut jadi taik lembu!?
camana la tu..
afro? heheheheh

Pooh plak?
heheheh, lagi mau tanya kan :)
sensitip nih!!

AhFatt,
memang memang,
tu yg tak sampai tu:D

Iza,
petua hawin kain basahan tu logical,
tak der alasan, simply kna buat jer,

tapi myth cam lambung kain tu,
simply tak nak kasi bebudak buat..
tp kenapa rimau?

soalan cepu tembaga,
tp ramai yg tak jawab hahahah

kak long,
tak tak tak!!
cuma itu adala praktik yg lebih menyimpang mengikut keadaan ahahahah

KakAzz,
depa memang pandai komen,
pengomen setia lagi jujur :D