Thursday, May 15, 2008

51. 10Cents

Stop pocket!!.. i dropped my 10cents

Pocket...
If i am to tell u that in every petr0nas station
they're having a counter.
They call it the 10cents counter.
Anyone who goes to that counter can scan
their ID Card and get their ten cents free
no question asked.

question:
Would u go daily?

I would say that i would.
Because u'r talking about 36 ringgit 50 cents
per annum there. who wanna give u 36 ringgit?
now now.. 10cent is not much but if u'r talking
about a whole year of saving 10cent a day.
that's different.

My point is ... starting from today on.
I am not going to use my 50cents coin.
i'll make it a habit to myself that 50cents
is created not for people to spend it but
for people to save it.

And i wanna buy a point and shoot Digital Camera
with the money saved :D The DigiCam cost about
800 ringgit which equals to
1600 pieces of 50cents.
that would take me somewhat about ...
4 years and 19 weeks.

hummm... i'll be somewhat late 30s by then...
hummm...
hummm...


lets consider 2 ringgit instead ^^;

well the tujuan is good. i wanna put in more pic ere...
my current Dewi is too gedabak
(Dont thell her this or she'll merajuk till next year).
yes i like her since she can shoot nice phot .. but i want
something slim cause i wanna go for candid next time :D
support me will ya pocket...

19 comments:

crayon kakak said...

eheh. bagus pocket. kira nak menabung lah ni ye. kite pun nak simpan duit gak, nak beli digicam kaler pink *as AA mentioned it b4*. tapi, skang ni dlm tabung... baru ade about RM40 baru. itupun dh lama kite start simpan, ms awal tahun ni lg klw tak silap. tak tahu lah mcm mana nak kumpul duit syiling byk2 bg cukup utk beli digicam. huhu. mcm takde harapan jer... :p

bendul said...

petronas mana..!!?? petronas mana..!!?? tell meeee..!!! pleaseee...!!!!

~ mizzAmy ~ said...

~ betul ker nie? where they put the machine? tak pernah perasan pun selama nie...

why dont u put the piccas of the machine? i pun nak collect gak 10cent tuh since it's free. hehehehe.. leh wat bayar tol kan? ~

Princess Liyana said...

Suka juga kumpul 5o cents..tapi nak guna masa nak basuh baju kat hostel:p
Haha..semoga dapat bli that digicam ek bro:)chayo2!

bendul said...

additional, satu idea dari aku yg tak berapa hina nih..
aku wat tabung yg takleh bukak, then khaskan untuk duit kertas jer.. duit syiling takleh masuk.. so, minimum sekali tabungan ialah RM1 kan..? ringan pun ringan.. cuba bayangkan tabung duit kertas jadi berat macam tabung duit syiling..? ohohohohoho.. kalo duit singgit pun kayo kayo kayo..

Tny said...

Hi Pocket..

Nk collect cents.. untuk beli digicam? Sungguh bermotivasi tinggi..

Selamat mengumpul cents =)

mummysyafie said...

sikit² lama² jadi bukit..

niat yang baik tu poket

ninadw said...

semangat!!!

Pocket said...

CrayonKakak,
macam tak der harapan kan, tp secara teori nya posibble:D

Bendul, Mizzamy,
eheh, kalau ado betul .. kan ker besh :D tp takder heheh..so kita kna wat sendiri lah, balik kang taruk seposen dlm tin milo tuu

Liyana,
nak basuh baju kna guna 50 sen yer? siling plak tu? huhuuu... kna tgk tu :D


Tny,
heh... memoga semangat yang sama berterusan utk dua tiga tahun lg kan..

mummysyafie,
umph. masaalahnya bila la nak jadi bukitnya tuu kan eheh. tapi takper.. pulun pulun..

NinaDW,
Semangaaaatttt!!!:D thanks

pandagumuk said...

aku sangattttt suke lime posen bulat.huhu.

purplechoc said...

waaa..ingat kan betul ade petronas tuh.tertipu rupenye!

A t i Q a h said...

yes, me and liyana suka berebut siling 50 sen. nak buat basuh baju. ha ha.

is the counter for real? y shud u scan ur id card?

Pocket said...

Panda,
kalau diorang wat tak bulat camner? eheh

PurpleChoc,
heheh.. mcm dah bagitau kat bendul and mizzamy,
'kalau la aku bagi tau kata ada kat petronas...'
tp takder eheh:D

Atiqah,
Eh sama skolah ker?
No.. its not for real. I made it up.. eheh
well why we should scan our id card would be because 'they' need to ensure one day ten cents only to every citizen :)

~ mizzAmy ~ said...

~ sabar ajer la. tipah tertipu rupanya... ~

Ayaq masak said...

ces ko tipu!!! Siap ko aku bagi tau kat Dewi ko kata dia tabes!! BLURPH

banji said...

mari menabung... ingat lagi tabung gajah hitam kita?

pandagumuk said...

kene bulat jugak.kalau die da petak x suke.
semue org pelik knape aku panggil 5posen bulat.cet.

Pocket said...

Mizzamy, Ayaq,
huhuuu, tak bermaksud nak tipu pun tapinyer... eheh:D

Banji,
Ingat ingat, gi mano dah yek tabung tuu?

Panda,
heheh, memang nama panggilan ker? pelik tu :D

A t i Q a h said...

Me and Ina are not schoolmates though. We are course-mates. Ho ho ho.