Saturday, March 31, 2012

541. Kenapa Karipap Kenapa!?


pocketeers,
kebelakangan ni pocket jarang update,
dulu azam tahun baru nak cecah 300 post
for 2012, tapi kalau camni gayanya..
100 post for 2012 pung tak sampai agaknya.
almaklum lah.. balik balik GA.
balik balik GA.
Sila refer 531. U Jump, I Jump. Sempat lagi nih!!

heheheh:)

kenapa?
well memang la ianya akan terdengar bagaikan alasan
semata mata.. macam budak noti disuruh beli sayur,
pulang sejam kemudian peluh peluh kata anjin ligan
dan duit abih suma cicir..
iyoo lah tu, anjin ligan la sangat ^^

alasan pocket adalah,
pocket tukar department kat kilang ni, naik pangkat? tak...
just simply diorang tukar jobscope pocket.
kejam kan?
i mean, kita dok pulun cop kotak dekat lima tahun dah,
sampai pocket jadi pandai n dah buleh stabilkan diri
dok cop kotak...daaaahhh diorang ubah gi tempat lain.
(tapi deep inside i know they want me to shine)
So sekarang ni busy la sikit, almaklumlah la .. keja baru.

keja apa?
lets say that pocket nyer kilang ni buat karipap.
Dulu pocket jaga tepung yang masuk,
ubi punya delivery-in or dagin tu elok ker tak..
sekarang pocket disuruh gi jawab ngan kastemer,
kalau kalau ada komplen kata kaki lipas dikesan
dalam karipap... or karipap goreng tak masak..
or ada yang kulit tekoyak n isi tekeluar.
Pocket kena jawab report kater
Containment Action :
Sort out all the karipap in the store, mark with green dot.
method of checking....
Xray for the kaki lipas using EQX2320 Xray machine.

Part No : KPD 1244 M 
Part Name : (Karipap Pusing Dagin Medium )
Defect : Pusingan tak cukup, patutnya ada 49 line, yang ni ada 42 saja.




ohh.. keja susah ni beb!!
dulu buleh la belagak..
agak agak awek dari supplier tepung tu tak layan,
buleh buat belagak rijek tepung diorang..
in the end awek tu kena layan kita untuk
3 temujanji.
'I nak makan udang dengan u, 
kalau tak.. tepung u nanti i rijek 18 lot!!
bukan susah sangat nak cari kutu dlm 
tepung tu, inspector i buleh jumpak punyaa'
(Jahat kan... i know)

sekarang ni tak leh dah la.
orang lain la plak belagak ngan kita.
suruh kita buat macam macam..
ohh hope that there is a cute and young customer
yang nak buat benda yg sama kat pocket kembali.
jangan kan 3 temujanji dik,
16 pung abang usahakan :D heheheh (Gattaall!!)

so pocketeers, gitu lah alasan nya kenapa
kebelakangan ni tak post sangat.
Tengah dok biasakan diri ngan tempat baru.
harap tempat ni besh la...
harap tempat ni besh laa...
harap tempat ni gaji nyer besh laaaaa...

12 comments:

Sarah Mohd Saleh said...

hahha..pocket pandai gune taktik baru nih.way to goo pocket.tp sygnya pocket da tuka keje br..haihhh.xpe sabar itu searuh dr iman ;)

littledolphin said...

patutlahh..

lama dah tertnya-tanya tapi saja berpura-pura tak nak ambik tahu.LOL

kawan ni tak habis-habis dengan perempuan -_-'

Tak pe, difahami. :p

But still a kejam technique. -.-

xila riston said...

wehhh keje pe tuh....huihhhh

zonaku said...

ye.. mmg gatal.



nak lagi adventure, tukar kampeni. haaa..... br tau!

dah buat dah entry pasal u jump i jump to

Fatin Mraz said...

i c... no wonder sepi..

velkam back! miss ur writings..

nway..oke per tmpt baru.. be positive!

Dhiya Fariza said...

I see paham paham :) sempat komen tgh clinical training ni lol

SimplySeoul said...

haha. gaji masyuk itu penting..

c'axoera ヅ said...

hahahahahhah baeekkk lah noted :p

Intan Safira said...

how did they knoe dat karipap xcukup line?? wht a job! pergh

Intan Safira said...
This comment has been removed by the author.
[sutera kasih] said...

salam kenal..persoalan yg sama mcm jiran blog sy, keje pe tuhh? hehe

Hanie Dew said...

huhuhuhu.... deep inside they want me to shine konfiden nampak.hahaha..

owh..keje baru melibatkan direct contact dgn customer. hhmmm...nnt selalu kene hentam ke ape. macam tebalik dgn tugas ko sebelum ni.
semoga berjaya dgn jobscope baru.

biasakan sampai pro, barula multitasking. semua bende tahu. pastu naik pangkat.