Tuesday, November 16, 2010

328.Jatuh Iman Kang...

'...tapi pasai apa pulak nak kacau,
depa bukan nya buat apa pun,

semua nya hang nak kira zina tak betui la... '
farid still trying to defend his nephew who
went to pangkor in couples without adult
supervision.
'berdua duaan kat tempat yang sunyi tu buleh
menimbulkan kecurigaan,
dalam islam kita
tak buleh nak buat macam tu.. memang la kena

ada saksi kalau nak tangkap basah ka apa..
tapi hang selaku...'

'Aaaahhh!! sudah lah!!'
Firwan was cut off by farid who started calmly
listening to the advise but now his blood going
up the roof. Annoyed with Firwan who cant
listen to good story without giving advise of wisdom.
'semua nak kira ikut islam, kalau macam tu apa pun tak buleh buat
la!! dok umah, terus jer tak maju macam tok nenek kita!!'
farid added.

and suddenly... all the other people who was
only listening from the beginning stand up
and stop him from continuing his words,
holding him like he's some lunatic holding
a parang trying to go amok.
'sabaq sabaq, jangan sampai jatuh iman ...
farid bawak istigfar ok, bawak betenang..'


yes yes pocketeers,
this happened the other day,
this karangan is 2 weeks old.
jangan sampai jatuh iman yer...
same to blogging, EffBii, Tuiter,
feel free to write anything, everything, something,
a thing or two, urat keting, puting botol susu...
but jangan sampai jatuh iman yer..

Nasihat utk pocket juga nih ^^;

12 comments:

bendul said...

erkk.. this post somehow hit me face too..

yang penting nawaitu..? hmmm.. dak jugak.. bila nawaitu baik tapi action melalut2 pun tak buleh jugak kan..

but bila kita cakap tu nampak macam melalut, tapi niat dia, just for information, maybe ok..?

but what farid said is quite unaccepatable la kan..

nanti jadi macam tok nenek kita..? pasal tok nenek kita ada la kita ni ada kat sini macam nih kan..?

heheheh..

~LP Lum~ said...

salam pocket~

hehehe.. btl2.. yg penting nawaitu... :)

Kekanak Osaka said...

sebab tu kawan saya selalu pesan, kalu marah, baik diam ja. satgi sembuq macam2, last2 sendiri malu.

Dee said...

ler..tulah separuh org..bila kita tegur melenting..sok dh jadi apa2..kita leh ckp..i told u so..itu jelah..

Pocket said...

Bendul, Linda,
nawaitu memang penting.. tapi nawaitu saper yg ko cakap ni? se penasihat ker.. ke penerima nasihat?

macam tok nenek kita yang tak berteknologi sangat kot..
rasenyer kalau bertekno sangat pun tak bagus jgak kan.. lagi banyak masaalah sosial akan ada.

Zetti,
btul tu,
anger brings out the wort in yourself.
Masa marah tu la nak keluar macam macam tu, adehlaa..

Dee,
hooh, orang camtu memang nak sangat kita kata...
'tu laa.. masa orang nasihat. marah..
padan muka'
bila dapat cucumenakan luar nikah.

cuma kita plak yang tak sampai ati pas tu..

A t i Q a h said...

kesian farid. kesian, sebab dia tak faham Islam yang sebenar.

~ mizzAmy ~ said...

betul2. kadang2 terlepas cakap time marah boleh buatkan org pikir kita nih tak dek iman ke apa. tapi maybe deep down inside dia sebenarnya beriman cuma tgh marah. macam2 terkeluar.

Anonymous said...

Good Article
http://www.youlivehealth.com/item.php?group_id=55&id=6354

Anonymous said...

Good article. Thank you.
http://www.box.net/shared/kp0eyumkcm

Anonymous said...

Good article. Thank you.
http://www.dormonoct.350.com

Anonymous said...

Good article. Thank you.
http://blog.bitcomet.com/post/268742/

Anonymous said...

I really liked your article.