Monday, August 30, 2010

309. Ha Lam Lam...

...that spells HALAL in jawi symbols.

people, i think this is the next thing to boom,
and people will write about this in the text book
of children 50 years from now as a turning point
of Product Preparation Standard.

So why dont we follow this closely?
its like when we ask our father or grand father..
'Abah.. were u there when TUnku Abdul Rahman
held his hand high and yelled MERDEKA ?
how was it like?'

but in our time our grandchildren will ask us..
'abah, were u following the HALAL rules back then
like we use to do now?
when the HALAL Standard was introduced,
did u actually stopped going to your favorite restaurants
just because they dont have the HALAL mark like
we've never go to that place near the junction?'

Hope this goes through to the whole world just like kosher foods,
exceeding their standard even.

but to do that, we need to stop going
and start recognizing.

..tte pocket pun tak baik sangat,
tapi for the good of the future,
kita usahakan pun bagus kan :D
bukan nya susah.. banyak lg tpt
makan lain ^^

9 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

I always believe that, makanan yang halal akan lead pada better sikap, better health. It always do actually.

Macam selama ni makan kat satu kedai sushi. Sedap, sepanjang kat universiti, selalu pergi makan. But, it end up, last year, dapat tahu, kedai sushi tu tak dapat pengesahan JAKIM. I was like, wtf?! I've been eating those foods for 4 years! -_-"

dan sekarang ni, kalau nampak kedai sushi tu di mana2, I'll remind myself. Banyak lagi makanan yang kau boleh makan Zara, tak makan sushi, U won't die starving (dalam keadaan sedih)

T___T

Pocket said...

Zara,
yes, u wont end up dying lack of sushi in your system.. that's unheard of :D

but sushi is always sedap and u'll get the raw fish fever once in a while.

tapi apa yang tak halal nya sushi? ikan ngan nasi jer pon...

nasi tu diorang campur ngan cuka.. then kicap nyer tu? pergh.. memang selalu masuk alkohol.
so? memoga ketidak hadiran anda menjadi satu tusukan buat management kdai itu and...

after 3 million tusukan, dia akan apply halal cert :)

-NiD's- said...

pocket~ sbatu ni Jomlaa join berbuka ngan GENg bLogger utara....eskpesiLi penang nie ha...mayb di PEN MUTIARA ..soranG RM 25.00 ala DOK BM jaa..kan jauh mana pn nak jOin kan..ehehhehe
jom...joM laaa

~ mizzAmy ~ said...

amy pun pentingkan bab-bab kedai yg ada tanda halal. kat KL nie berlambak je kot yg tak dek tanda halal. for me, better pergi makan kedai melayu, yg sah-sah tukang masaknya org melayu. daripada nak makan makanan2 cina or western or sushi, better get yg kita sure itu adalah halal.

HEMY said...

so true...banyak lagi benda leh makan..ni mentaliti org skang nk makan tempat2 camni..huhu

pekena teh ais n nasi lemak kedai mak jah yg kita pn nampak kat surau kalau semayang...lagi berkat

Dee said...

betul..jagalah pemakanan kita kan..sbb jd darah daging tu..

ayunda maajis said...

kikik..alkohol tu sah2 xder cap halal..diorang dok minum jugak..caner nk ckp nth..bkn xreti baca label..ni kes ikot kepala sendiri...

banji said...

dikilang... setiap tahun kita kena panggil dosh officer utk buat inspection supaya keadaan kilang sentiasa selamat. kalau tak selamat, officer tu yg sedikit sebanyak bertanggungjawab.

kalau le kerajaan boleh enforce benda yg sama pada semua kedai makan dalam malaysia. make sure semua halal.

susah.. tapi kalau setiap kilang2 yang ada pressure vessel dlm malaysia dosh boleh buat, maknanya tak mustahil.

Cik Qemm said...

setuju.

no further comment. haha...