Wednesday, September 01, 2010

310. Ya ka Kaya?

adehlaaa.. sakit.

Pocketeers, korang pernah sembang ngan orang kaya kaya kaya sekaya tak?
yes mesti la pernah... alhamdulillah syukur untuk kejayaan yang diorang dapat. Memoga bila diorang di puncak istana sana, diorang tak lupakan ngan orang semekin cam pocket ni.
Below are some of the conversation i've had with them.

1) Kak teh kat kajang
'kak dulu beli rumah ni susah tak kak?'
Gatal pocket gi tanya..
'susaaah, nasib baik la kak dapat beli tanah ni dulu murah..
dalam 100k gitu, then kak upah orang buatkan..
kontraktor pertama tak mampu nak teruskan,
kena cari kontraktor lain plak.. ini pun kak kena tipu..
dah abih 400ribu pun diorang pakai frame tingkap kayu murahan.
100 ribu plak nak betulkan termasuk pintu depan n balkoni tu,
sekarang ni ok lah sikit, pelan pelan nak duduk.'

haaa apa dia?
berapa ribu langsung pintu depan kak?



2) A malay singaporean who works in a factory at johor.
'kat malaysia ni kalau kami singaporean nak beli properties
kena beli yg 500k keatas u tau'
'oh!! kerajaan malaysia taknak singaporean beli sangat la kot'
kata pocket yang buduh buduh alang ni
'humm, maybe kot.. or simply profit wise kot.'
'so cik rahim nak bli ker?'
'dah sembang dah ngan bank, duk tengah pikir nak beli satu ker dua,
one for me, another for my daughter, biasa lah, bila dah dgr daddy nak bli..
rumah nya cantik cantik!'

haa? apadia? dua!?



3) Supplier yang keja sebagai QA Manager.
'I nak beli rumah, tapi i nak bayar atleast 50% dulu harga rumah,
sebab baru la bulanan tak mahal sangat. in the end rugi kalau
u buat pinjaman 30 tahun n bulanan mahal.'
'oh, tapi mana la nak ada cash nak bayar 50% tu?'
tanya pocket yang masih lagi tak paham paham...
'oh i ada duit simpanan sikit, sikit lagi cukup la nak bayar 50% of my dream house'
'berapa banyak simpanan u tu?'
'about 300k'

haaa!?? apadia? so dream house u berapa?

yes, there was a joke that says,
rich people still eats rice, same with us the miskin one.
(Well maybe they're eating an RM50 per 10kg
while i'm eating beras nasional,RM16 per 10Kg)
so what is the point of being rich?

yes, but one thing for sure is the rich...
they eat their rice in a very wide dining room
with indirect light and chandelier.
dining table made of kayu nyatuh with stainless camca,
and the table.. can fit 8 people with dishes all over yet
still have space to put the decoration flower in the middle.

when i'm eating my sahur on the cold floor
with plastic and last week papers as my pinggan.
Sikit lagi kucing jugak tau tak!!?

adehlaaaa... bila nak kaya ni?

8 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

well, kaya is not really important.

it is actually, but then, cara kita spend the money wisely dan ingat mana kita nak salurkan duit, yes, it does really matter.

lieya orange M.I. said...

pocketttttt, lieya lum dgr lagi org cakap camtuh....urmmm,dorang bercakap mesti sbb dorang puas hati ngan effort dorang...tul tak...dorang bukan show off kan??...huhuuuu

shapikapikabon said...

ala, pocket. nak buat macamana, itu rezeki orang kaya. tapi kalau orang yang betul-betul kaya, diorang bukan kesah pun. kalau orang dok belagak-belagak sebelah dia pun, dia gelak je. haha. takde masa nak show off ni. ahaha. :D

HEMY said...

kita tak kaya...tapi makan cukup..tak mahal..

depa kaya makan gah...then sama juge ujung bulan dia..

yg penting dapt rasa apa yg kita nak walaupun dari sumber yg lain..sbb org kaya ni kadang sumber pilihan diorg mmg mahal2 padahal benda yg sma leh dapat murah tempat lain

tapi bab rumah takleh kata pa..miskin kalu..tak dapat beli la

Ayaq masak said...

Jadi kaya tapi hati susah gelisah buat apa... =)

Pocket said...

Zara,
but for me kaya is everything,
yes one can say how we spend wisely is important but being miskin, there's no money to spend in the first place!!

Lieya,
tak, diorang tak show off..
sebab diorang budget pocket pun mampu bli rumah setengah juta jgak.
but what they dont know is,
i'm just a pekerja kilang who stamp
the carton as the goods comes in.
adehaaaiiii..

PikaBon,
Btul tu, bab rezeki memang tak dinafikan, dah rezeki yg ditetapkan tuhan utk mereka gitu, kita bakar rumah dia pun, inshaAllah dua bulan pas tu kita nampak rumah baru berdiri lagi kan..

tak, diorang tak belagak.
tp diorang sincere dari hati citer pasal rumah kat malaysia ni cantik cantik.. humm humm

HEMY,
Alhamdullilah, semekin pocket pun still 92kg.. blame it on the sup daging and Weekly KFC hahah

bab rumah:
sedih woo bila anak tanya..
'abah, kenapa adik tak dapat bilik sendiri tapi kak teh ada bilik sendiri?'
nak jawab ker kater..
'abah tak mampu sayang..'
'pak long ko CEO celcom, abah keja jual bruk beng celcom, lain tu'
'nanti adik naik darjah nam nanti abah buat bilik ya..'


dia paham ker?


Ayaq,
jadi semekin ati susah gelisah laaaaaaaaagi tak leh buat apa.
1) universiti dia lagi 20 tahun..
2) Uniform masuk skolah MRSM nanti..
3) tuisyen dia nak amik PMR nanti..
4) beskal dia sbab org lain dah ada..
5) Cucuk rubella bulan depan..

laaaaagi tak buleh buat apa :(

HoPe said...

pocketttt..nak kaya jugaakkkk~~
i have this kind of feeling too..
at least up to one point..
you want to live..urmm..well..differently perhaps?
insya Allah..i hope in future i might terlanggar bahu with Tan Sri Pocket..OMG! :)

UglyPooh said...

sy pun nk kaya...tp kayap je. huhuh