Tuesday, August 24, 2010

306. Rahsia 3

Thursday evening,
lots of people, most of them youngsters wearing orange t shirts
that ridiculously showing the wedding planner's logo at the back
somewhat looks like the halal logo.
Tent standing up,
table arranged,
purple and silver drapes decorated high with
plastic flowers stapled here and there.
its going to be a hell of a wedding tomorrow.

Looking at this from the window of his office,
Ikmal was puzzled, thinking ...
'i dont think i look good in purple'
he took a deep breath,
as he exhaled, the pen start to dance...


Misia,
Harap nya surat ini sampai ke tangan mu
sebelum majlis akad nikah besok,
abah ni manusia yang tak pandai nak buat speech,
apa lagi nak mengatakan perasaan hati depan misia.
nanti terlintang pukang plak ayat abah nanti,
langsung kena gelak.

Misia,
Di hari begini, abah teringat kan ibu,dia mesti
tengah kalut gaduh ngan wedding planner kan.
Dah 6 tahun semenjak ibu sudah 'benar benar'
pergi dari hidup kita, how we missed her a lot.
bersyukur abah kepada tuhan kerana memberikan
peluang untuk ucapkan selamat tinggal untuk ibu mu
buat kali terakhir di tempat yang aman damai.
terasa amat sebak hati melihat senyuman isteri tersayang
pudar dari wajah misia, meninggalkan jasad misia
lena dibuai mimpi.
jasad yang besok nya bangun sebagai misia,
dan tiada lagi ibu. Abah sayang sangat ibu mu,
Misia pun tahu kan.

Maafkan abah, tapi walaupun jahat abah sejenak ter'doa'
agar ibu yang bangun.. dan bukan misia.
Tapi kemanalah cinta abah kepada wanita
yang muda belia lagi muka macam anak sndiri...
comel melampau pulak tu,
Pasangan ini pasti jadi cemuhan masyarakat.
ibu pasti nakkan kehidupan yang selesa,
nak kan masa depan yang baru.
cinta kami tak kan kemana.. jadi abah redha.

Misia,
Jaga laki ko tu elok elok,
dia tu bagus... keja tak la bagus sangat tp
buleh la tu, jangan gatal gatal dalam fesbuk.
jaga rumahtangga sndiri.
jaga makanpakai dia,
heh, tapi abah tak risau,
misia pasti akan jadi macam ibu,
Farid pasti beruntung dapat misia,

Ikmal put down his signature with a little note
saying 'abah sayang misia' and fold the little purple
note in a fancy envelope. Slid it into his daughter's
makeup box that is big enough to look like treasure chest
in most pirate movie. hoping she would get it tomorrow,
hoping she would read it.

5 comments:

-NiD's- said...

POCKET....~ salam Ukhwah...
good advIse...terima kasih..btoi apa yg poket kata....kekdg takleh suka memanjang kena gak ada sadis KAN....

btw i foLlow u.....rerajinlaa singgah umah keciL saya tuh..^___^

HEMY said...

Misia dan si ibu berkongsi jasad yg aku faham..

then yg last paragraph kena hadam kejap...huhu

Pocket said...

Nid,
and how shall i address u?

umph, updated my link list.

HEMY,
hei hei, the worst part dah ada orang paham... lets see the twist part nyer plak .. heheh ^^;

(Ada rasa nyesal plak kuarkan siri citer ni.. orang tak paham sangat.. kena wat summary neh)

UglyPooh said...

pening la farid.
adakah mak dia meninggal..ayah dia xmampu nk terima?

Lizzie Yasmin said...

macam pelik lar.. mak dia mati lepas dia besalain ke ape??? tp kan.. hmmmm... entah ..@__@

4low u to read more abt this...