Saturday, March 06, 2010

272. Menyabunkan Diri..

Korang pernah gi makan nasi kat kedai nasi lauk tak?
korang makan pakai camca ker tangan?
surely korang makan pakai camca nih... tak per...

kalau makan pakai tangan, korang basuh tangan korang
ngan sabun yg disediakan tu tak?
kalau sabun main tekan, tak la jadi persoalan sangat..
nih kalau sabun cam gambar nih..
yang seketul sunyi jer kat tepi sinki tuh,
bg pocket patut jadi persoalan sikit..
bukan nya apa..
berapa punya banyak tangan dari seantero donia duk pakai sabun ni,
abang melayu tu pakai, ngan tangan main jilat jilat,
abang mamak sana pakai, ngan tangan bulu bulu,
abang apek sini pun pakai, ngan tangan mana korek pun tatau...

kakak? well kakak selalunya buleh bayang yg bersih sikit :D
tak contagious ker? lalu ker korang nak pakai sabun nii?

tp sabun tu menyucikan..
so patutnya sabun tu sndiri tak affected lah kan,
cam dia sentiasa suciiiii jer, suci dari segala kekotoran
donia fana nih, suci dan dia menyucikan...
Wah!! cam iklan sabun jer..
so patutnya tak der masaalah lah!!

yer yer, maybe dia menyucikan,
tapi tangan yg pegang dia tu..
tak la suci sangat soooo...

valid tak argument nih? pocketeers?

Nak buat post mudah,
skali mudah sangat daa..
Happy Sabtu Pocketeers,

28 comments:

Dak Wan® said...

Maybe harus juga difikirkan semula, tapi sudu garpu n pinggan cawan gelas pon masalah gak kan? Berapa ramai yg guna?

izzati fuad said...

setuju!

pocket, jom bawak sebuku sabun anywhere we go la. at least, tgn kita saje yg gune. :D

pooh said...

kalau sy lepas pakai sabun tu sy basuh tau sabun tu. hehe :-)

tp lebih baik yg tekan2 la kan.

KoudaGaijinsan said...

hahaha...teringat satu episod Friends-Joe kata kat Chandler,ko & aku kongsi sabun,kenapa kita takleh kongsi berus gigi??
Pastuh cuba pikir,ko sabun kat mana dulu, aku sabun akhir sekali seleum tuh kat mana??Kelako..kelako..

~ mizzAmy ~ said...

amy pulak memang jenis malas nak pakai tangan bila makan kat kedai. so, bab-bab sabun and so on tak berapa menjadi masalah. :P

HEMY said...

ko jangan amek sabun tu and lumur tangan terus..amek...then masa lumur tu bawah air..

so sabun tu pn bersih skali..tangan ko pn sama

~LP Lum~ said...

salam pocket~

hehehe... btl3... sy kalo mkn di kedai2 sy lebih suka gna sudu n garfu.. xkisah ar org len nak ckp apa sekali pun.. tp kalo kat umah, lebih baik gna tnggan.. baru ar best nak menikmatinya... ;)

kekdg geli gak tgk kalo sbun yg stand alone mcm 2, kekdang dah berlendir dah sbun 2... tp msih ada gak yg nak pkai...
xsnggup dek den nak pkai~~~

apa pun, epy weekend pocket... :)

lieya orange M.I. said...

lieya takguna sabun mcm tu...lebih prefer basuh ngaan air paip tu lama2, then lap ngan tisu...basuh lama2 sampai minyak2 hilang...

HoPe said...

errr..
stakat sabun buku biase tu..
sifatnye taklah menyucikan ye..
bakteria maseh duk berjoget2 kat situ..

miss lolly a.k.a luvfareda said...

kevudusannnnnnnnnn.


wekssssssssssss ! geli geli. ada gak gune. weksssssssssss

Super Nia Hana said...

waatshi tgk jugak keadaan sabun
kalo berlendir dahsyat..minta maapppp

hisham said...

salam...sori lame x jenguk blog ni...tenet i ade problem...sori lagi skali...tk cre (out of topic)

ielamorry said...

sebelum decide nak makan pakai sudu or tangan, saya biasa pegi basuh tangan dulu. so masa basuh tangan tu kite tgkla dulu; kalau dia pakai sabun jenis tekan, saya makan pakai tangan laa. kalau takde sabun tekan tu, saya makan pakai sudu :)

cHeRyNa PiReS said...

sha selalunya takkan pakai sabun tuh. for some reason akan mengalami masalah kegelian. dan apa sha akan buat pastu? cari kedai or toilet yang ada sabun cair tuh:)

* bro..u're colouring my brain YELLOW...oh shux....

izzah said...

kalau nampak dah berlendir-lendir tu tak guna ar..selalunya pakai air je, nnti kendian bila pergi toilet baru sabun...

..you are always amusing me on the way you bring things up!..keep up the good work bro..like ur posting very much!=)

*SiRibenMerah said...

suh dia beli lifebuoy..

yonna said...

kembang tekak aku baca ni weh hahaa. errr kalau molek sabun tu,aku gune ah.kalau ada hitam2 tu,errhhh sorri la.i rela tgn i bau kari sepanjang masa hahhaa

Pocket said...

DakWan,
pernah jumpa daun kari dlm seraga camca yg 'konon'nya telah dibasuh..
welkh!!

Izzati,
tak pun kita taruk sabut top tu dlm bekas shampu dari hotel nyer ker..
nak pakai, tuang!!

Pooh,
yg tu nak tanya tu, sabun yg contaminated, bleh basuh yek?
kiranya layer luar dah peel off,
kiranya bersih lah kan:D

bersih ker

GaijinSan,
heheh Joe tu lain species,
tp lawak :D

hooh tp valid tu..
mana ko pakai?
kalau ko pakai kat bawah sana,
tak nak aku nyentuhnyer lg :(

Amy,
Settle problem!!
tp certain lauk tak leh amik lah kan :D
ikan kering,
Sup tulang,

Hemy,
sama ngan Pooh nyer teori lah ni,
kita basuh sabun tu,
tp pas tu jadi berlendir wooo sabun tuu
heheh:)

Linda,
kat umah,
pocket picit glo tu se'cerit' ke tangan n basuh tangan, lg senang
hahahah:D

Eppy wiken linda :D

Lieya,
oh oh!! tp kalau makan sambal blashan,
sila jangan tuil tuil mata tu yer..
memang la tebakar kang jadinya hahahah

Hope,
bakteria!!
alamak pocket tak pikir pun pasal bakteria.. pikir pasal bersih jer..

so nakwat cmanaa tu?

Miss Lolly,
tak vudus sangat woo
argument nii..
ada validnyer :D

Hanachan,
berlendir sampai susah kita nak pegang, masuk air sampai lembut trus!!
weelkkkhh!! tak nakkk!!

Pocket said...

Hisham,
take care, dtg lg nanti,
pocket pun kesana juga nanti:D

IelaMorry,
owh! owh!!
komen yang berbeza sikit,
nanti pocket buleh apply:D

nampak sangat pocket tak basuh tangan before makan heheh

Sha,
so basuh sikit dl,
then gi toilet yg ada proper sabun,
n basuh bebetul...
humm buleh pakai tu buleh pakai tu,
jangan pegang merata la sebelum tu

heheh

Izzah,
am trying to amuse and change the world at the same time.
kekadang tak der idea jgak ^^;

Iyra,
'kaaakkk!! nii ha, jangan pakai sabun murahan ni yer, pakai lifebuoy yer lenkali!!'
kata pocket melaung laung dari sinki..
'tak nak tukar, kitorang tak nak datang lg!!'

yonna,
ada itam itam yek!!?
bwellkk!!
gitu kalu pocket amik pisau potong trus bahagian itam tu:D
eheheheh

Jard The Great said...

selamat.. pakai sudu garfu je.. ehehehe

Nescafe ais said...

Kehkeh. Sabun tu dah boleh buat mandi.

Sabun di bilik mandi sabun..

DrSam said...

silap haribulan, sabun tu digunakan juga oleh pengunjung yang keluar dari toilet.

Monkey D Luffy said...

bawak sabun sendiri ler cam tu
haha

bobo said...

tu ok lagi beb..ade tu siap da ade itam2 kat celah sabun..dem!

Cik Qemm said...

btl pocket! sgt setuju.

hehe selalunya qemmal pakai camca kalau mkn kt kedai. tp kdg2 tu ade gak la mkn pakai tangan.

kalau sabun picit2 qemmal guna,tp kalau sabun ketui ni trus tak jd bsh gn sabun. pakai sanitizer yg sentiasa ade kt bag :D

aBoi said...

kalau aboi..
aboi tak guna sabun tu...

basuh tangan begitu sahaja..
biarlah tangan bau kari sekalipun lepas basuh tu..

nanti balik rumah @ opis @ toilet yang ada sabun tekan2 tu..baru guna..

Dee said...

betullah..x menyucikan bila dipikir begitu..tp biasanya balik opis sy basuh tgn lg sekali..hehehe..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

besanya kalau sabun ketoi ni kRina ikut mud gak.. Kalau besar camgitu..usik2 camtu jek dan kalau cinonet pulak..tak pakai pon pasai takdak buih... basuh kosong aje.

pastu masuk ofis terus ke pantry, guna byk2 sampai ilang bau kat tangan.. boleh ?